用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油塘福建好或KTS 九小好, 高人請指教
樓主: owennam
go

油塘福建好或KTS 九小好, 高人請指教 [複製鏈接]

回覆:油塘福建好或KTS 九小好, 高人請指教

kts

引用:油塘福建好或KTS+九小好,+高人請指教

原帖由 owennam 於 14-01-07 發表
油塘福建好或KTS 九小好, 高人請指教
如果福中你中意,咁可以考慮福小,語境福好,學費平,小班雙班主任,英小,升中壓力相對細好多,但有細跟尾福小沒的大抽獎 ,
。如果志願唔係福中,咁就九小,升中成績一直都好好,仲可以大抽獎,仲有邊間返學近d

認同福小係一間好學校,但係唔認同福小同九小好難揀,根本唔同level,加之九小又有九龍城區升中校網,有得入九龍城區英中會唔會再去入福中呢?

九小係超級好的小學。

申報:本人曾經是九小家長。

我始終覺得福小太新,由舊果班老師走左至依家新果班教學年資又比較淺,現時行政亦仍然混亂,若果有其他offer,我會棄福小。

真係一言醒,多謝各位提點/:ilovei

引用:我始終覺得福小太新,由舊果班老師走左至依

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-01-08 發表
我始終覺得福小太新,由舊果班老師走左至依家新果班教學年資又比較淺,現時行政亦仍然混亂,若果有其他offe ...
如陸慶濤和福小比較呢?

引用:Quote:原帖由+魚兒小寶貝+於+14-01-08+發表

原帖由 jadestar 於 14-01-09 發表
如陸慶濤和福小比較呢?
福小

引用:Quote:原帖由+魚兒小寶貝+於+14-01-08+發表

原帖由 jadestar 於 14-01-09 發表
如陸慶濤和福小比較呢?
我地兩間都有 offer , 考慮左好耐,最後揀左福小

kts如成績好可考比福中更好既中學,個福小就升福中有優勢,但福中都吾係收哂福小學生,但kts考中學一定比福小優勝,所以我揀kts

回覆 jadestar 的帖子

我有比較過,以下大部份純個人因素:
1 位置:福小家樓下;LHT 相比遠好多
2 校舍:唔駛講啦
3 學費:因位置問題,對我黎講兩間變得差不多
4 升中:大家都係龍校,搵得龍校,緊係諗住讀埋佢既中學,如果個小朋友若干年後成績真係好好好特出,我相信無論點都可泊到好碼頭,如果只係普通勁,咁不如慳番啖氣唔好郁,不過到時至算啦
5 中學:本人認為羅氏好dd,你認為佢地係band乜就band乜啦
6 壓力:兩間都識人讀緊,本人主觀地認為LHT大dd(尤其收到offer時見到果張評估通知)
7 辦學團體:保良局辦學有相當經驗,做得幾好,由報小一體驗課至考試完結,我地冇遇到問題;相反,由我報名福小上小一體驗課開始至面試完結,我明點解會話佢地行政混亂
8 師資及年資:LHT比福小好

9 教學語言:呢點分別好大,而且亦係關鍵問題,一間中,一間英。我及囝囝既英語水平只屬一般,但囝囝中文屬強。因佢英文唔強亦唔係佢既母語或常用語,如果接受英語教學會事倍功半,相反接受中文教學,佢腦內唔駛多一重轉化,會事半功倍。雖然有說小朋友適應能力強,但我諗唔到理由要佢搏! LHT屬一條龍有英中,那麼學校為左學生可平穩過渡,響小學階段,一定會循序漸進咁滲入英語。另外求學都好講學生本人既學習態度,我囝學習態度良好,所以我唔會擔心佢日後既英語水平。當然,讀中小的話,我贊成最好額外加強一下小朋友既英語。

因應上述幾點,LHT vs 褔小,我揀LHT。

引用:油塘福建好或KTS+九小好,+高人請指教

原帖由 owennam 於 14-01-07 發表
油塘福建好或KTS 九小好, 高人請指教
請問KTS及九小,即係邊間呀?

Yanamami  Kowloon Tong School (Primary Section)  發表於 14-1-10 08:53

引用:Quote:sukitelfold+發表於+14-1-7+12:48+唉

原帖由 yuenkw 於 14-01-07 發表
學校不過一個平臺,英小一樣可以中文深到無倫、中小學生一樣可以英文超勁。得唔得都係靠自己同家庭有幾大su ...
yes,十分同意!  唔明d人成日以為讀local英小的学生英文就会特別好…………事實上讀中小的学生中文也不見得特別好啦!…………这些家長好似中了魔咒般,超搅笑

KTS

福中並不是收番晒所有福小嘅學生

爸爸愛您 發表於 14-3-21 10:31
福中並不是收番晒所有福小嘅學生
一條龍學校既規定係, 中一係要收番晒所有小學學生再加收15%外校生

福中同福附係一條龍學校, 除非學生成績唔達(如主科唔合格), 如果唔係都一定可以直升.

其實間間一條龍直資都係咁

bobbob  據了解部份成績麻麻但操行良好都可直升  發表於 14-3-21 12:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

引用:福小有呈分嗎?可否中途跳船? +

原帖由 myuniqueboy 於 14-03-21 發表
福小有呈分嗎?可否中途跳船?

引用:Quote:爸爸愛您+發表於+14-3-21+10:31+福中

原帖由 hkpapa852 於 14-03-21 發表
一條龍學校既規定係, 中一係要收番晒所有小學學生再加收15%外校生

福中同福附係一條龍學校, 除非學生成績 ...
No such rules for dss. Around 80%can go to fss.

atirw 發表於 14-3-21 22:55
No such rules for dss. Around 80%can go to fss.
雖然DSS一條龍學校係無硬性規定中一係要收番晒所有小學學生, 但要額外再加收15%外校生好似係一定喎

講真, 男女拔, 英華, 將軍澳4龍等一二線一條龍DSS都跟教育局指引去做 (會盡量收番晒所有學生, 除非主科唔合格或者操行太差), 如果福中係唔跟呢個指引, 只會再一步減低佢地吸引力.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Fss 中一收生數目一定多過福小畢業人數,好似外校生都收120 人。

‹ 上一主題|下一主題