用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網大抽獎第一志願都未諗掂!
go

12網大抽獎第一志願都未諗掂!

12網心儀女校,但為左細佬,自行選了男女校,不入。如果係你,大抽獎會唔會揀番首選女校?定揀番自行嗰間男女校繼續衝?

回覆 jayman 的帖子

我係你, 會揀男女校(St James?)博一博.  
請留意有些學校要放第一, 先有得in (叩門).

我15分自行女校, 後補, 最後落空.
其實我個人比較喜歡男女校, 成長好似 balance d.

回覆:jayman 的帖子

自行已選了男女,為何現在又想轉女校?女校入的機會大些?扣門沒有1-1-1恐怕會失去優勢。
弟弟呢?是大仔嗎,爸爸是名校舊生?來年競爭更激,真係要好好考慮!

請問St James 1-1-1 是否叩門有得面試?

選你喜歡又合適大女兒的。
反正你在 net 12, 到時兒子先可考直資私立, 萬一落空, 都仲有net 12 大抽獎, 最多填表時保守些.
你揀男女校, 除了軒上下有聯系, 升中咪又要煩過, 到時煩夠兩次添喎!

回覆:12網大抽獎第一志願都未諗掂!

12網係好頭痕,我同你一樣,只係大個個係仔,都仲諗緊放唔放男校第一

12區除左男校、女校,上、下午校,其他個D其實根本無須1-1-1,他們在開放日話你聽要1-1-1才考慮,但實情不是,你無報頭3都收的例子極多。最重要是profile 靓就真。

引用:12區除左男校、女校,上、下午校,其他個D

原帖由 5tgb 於 14-01-07 發表
12區除左男校、女校,上、下午校,其他個D其實根本無須1-1-1,他們在開放日話你聽要1-1-1才考慮,但實情不 ...
12區除咗男校,女校,上,下午校外,仲有咩揀?你都 tick 除咗12網一半學校....

回覆:kittyland06 的帖子

Agree

實情是叩門要求明顯有分别,第一組別(男校、女校,上、下午校)跟第二組別(其他),分別就是1-1-1與否。
你第一組別不報1-1-1,你都可以試架,人地最多個間收成10個叩門生架!

個人覺得一子一女抽獎等如出皇牌,赢輸都起雙,當然選你最有信心的去出啦(遊戲節目都係甘玩架)!不會無信心的都出皇牌。

5tgb 發表於 14-1-7 22:01
12區除左男校、女校,上、下午校,其他個D其實根本無須1-1-1,他們在開放日話你聽要1-1-1才考慮,但實情不 ...

真的嗎? 我仲信晒以為1-1-1 先有得 IN.  

請問如何整靚個profile? 謝謝賜教.

首先講一講第一組別為何非本區1-1-1就不收先。原因是他們收幾千份表,多數負責首輪選生都是書記,他們首先選出本區1-1-1,已經起碼數百位,重點選那些非1-1-1呢!同時他們絕不多數都不看  profile, 祗看申請表內資料,入到面試,才叫你交証明,省時省力。所以 profile 外觀不重要,主要看填表內容。     待續…

第二個原因是自己1-1-1都見唔哂,為何會見別人的呢?第二組別就不同了,填得自己1-1-1,叩門能力有幾高,大家知。不選別人1-1-1,什會收到好學生。此組別就須注意profile,因他真的會看。

我同樓主一樣,應該會 mms Or St Paul Catholic 首選,細仔再算, 話哂12網男或女校都比男女校好!

利申: 我大女不是今年入小學

想介紹一個現象給大家,軒上、下均是男生多,女生小的學校,比例均約75%男生,25%女生,一至六年級均是。很多家長提出是由於區內女校多於男校的原故。

另外想回應SJ 1-1-1,其實甘報抽獎入到的機會已有7、8成,但叩門SJ則未必一定有優勢。孩子之前在12區讀KG,雖然不肯定所有同學家長實際是否報第一組別學校為首選,但從未聽過有家長自稱以第二組別為首選,當中包括SJ,故選SJ 1-1-1,抽獎入的機會應該唔低。

對不起,上文SJ是指男女校那間,不是男校。另想補充軒小平均每級都是約一百名男生,三十五名女生。以此數據比較其入男或女校 比率會更清楚。

即其實女仔都係報番女校中奬機會較大

5tgb 發表於 14-1-9 07:41
另外想回應SJ 1-1-1,其實甘報抽獎入到的機會已有7、8成,但叩門SJ則未必一定有優勢。孩子之前在12區讀KG, ...

1-1-1...甚或 外區....以我所知...就不一定...起碼有d不一樣