用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學
樓主: sin
go

中華基金中學   [複製鏈接]

Dedemom 發表於 14-2-25 10:21
回覆 mamee 的帖子

Dear mamee,

幾時知結果 -> 學校網上面那個收生程序中,話3月中有結果。
如果收左係阿仔唔多想讀,因為無同學簡呢間喎我就或多或少想快啲"脫苦海"囉。

我聴人講話好多學校的同學都報, 你個仔的同學反而無人簡呀?

回覆 Dedemom 的帖子

如果呢個唔得, 咁就要作另外安排!

Dedemom 發表於 14-2-25 11:29

我聴人講話好多學校的同學都報, 你個仔的同學反而無人簡呀? ...
無啊;第一二次面試,撞過2個咁大把,不過可能係時間上撞唔正,但同班同學就真係無人報。我小朋友間津校,真係好普通,所以可能大多數家長都諗住讀番官津校吧。

哦! 原來咁, 咁你鐘唔鐘意呢間學校呢?

回覆:Dedemom 的帖子

中基,睇得出是一間越辦越好的中學。但會否放棄大抽獎入讀就好睇小朋友成績,如果是我,2a(成績)的一定讀、1c的都應該會簡,不過我小朋友是1b,大多數人也覺得應該搏大抽奬。

最後都係,收阿仔先諗,因為阿仔口才麻麻地,面試分應該不會高那種。

正路都會係咁簡!

今早見到個街坊,她說她朋友個仔在第一次面試後已經通知會收他,不用第二次面試,但佢個仔心儀另一間管津學校所以唔簡中基,佢個朋友個仔應該係讀基灣。

想讀的又無offer, 唔會讀的他們又好想收, 好無耐!

引用:回覆+mamee+的帖子 今早見到個街坊,她說

原帖由 Dedemom 於 14-02-28 發表

今早見到個街坊,她說她朋友個仔在第一次面試後已經通知會收他,不用第二次面試,但佢 ...
唔係掛?! 講明有2nd in, 如屬實,對此中學很失望,也對報了名學生很不公平。

引用:回覆+mamee+的帖子 今早見到個街坊,她說

原帖由 Dedemom 於 14-02-28 發表

今早見到個街坊,她說她朋友個仔在第一次面試後已經通知會收他,不用第二次面試,但佢 ...
其實我也有些懷疑,程序上寫明有2nd in, 就算學校很喜歡個學生,照理也應該照安排2nd in, 最多之後出結果第一批(第一位)收他。

我唔會信....『街坊的朋友』.

往年第一次interview 是見老師,第二次見校長/副校,相信老師不會作出承諾,除非第一次已見校長/副校。

回覆:Jason33 的帖子

基灣都應該有唔少報咗中基,咁收實通天啦!我估唔會有學校做咁蠢嘅事嘅。我都選擇唔信果個'街坊的朋友'。

中華基金和顏寶鈴比較,那間好啲?

回覆:PaPa 的帖子

啱啱尋日in, 小朋友話in 得麻麻地,我預唔得多,等候過程中,家長有和老師閒談,感覺上此校實事求事,應該會越辦越好,中一有五班,除參考政府ps 試外,另有自己試作評估,只分頭兩班,其他mix 一齊,此做法個人很讃同,既可做到抜尖,又照顧其他學生感受!

引用:中華基金和顏寶鈴比較,那間好啲?

原帖由 PaPa 於 14-03-02 發表
中華基金和顏寶鈴比較,那間好啲?
其實我不清楚顏寶鈴,不過顏好像在土瓜灣,你住在那區?我覺得返學始終也要考慮車程多遠?

回覆 cchan2002 的帖子

我都係半信半疑,聽到呢個消息時我都好失望,不過人哋咁講你咪咁聴,我都好希望係假!

引用:回覆+cchan2002+的帖子 我都係半信半疑,

原帖由 Dedemom 於 14-03-03 發表
回覆 cchan2002 的帖子

我都係半信半疑,聽到呢個消息時我都好失望,不過人哋咁講你咪咁聴,我都好希望係 ...
我都唔信,不過anyway 見完就算,睇下有無緣!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1407017
有人收到取錄通知

回覆 Bopuicat 的帖子

昨天已收到, 今天會登記唔抽

mamee  恭喜!  發表於 14-3-6 08:03

Dedemom, 請問你邊日 second interview ?
‹ 上一主題|下一主題