用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A1B 1D張明添有機會嗎
go

2A1B 1D張明添有機會嗎

如題

回覆:kwongciu 的帖子

邊科d?

數學, 操行A-, 有沒機會入到

回覆:2A1B 1D張明添有機會嗎

就咁唔知喎,阿仔學校俾分好緊,有同學咁嘅成績(D咗中文)都是band 1 。老師有無講band 幾?

老師話佢係BAND2 中至尾

引用:老師話佢係BAND2+中至尾

原帖由 kwongciu 於 14-01-07 發表
老師話佢係BAND2 中至尾
雖然我唔熟深水埗區band 2 學校,但記得舊年有band 2 頭家長放榜後講叩門band 2 學校,講過張明添是band 2 中的學校。你小朋友band 2 中~尾,應該有機會。

回覆 fion6406 的帖子

好矛盾一件問題,老師說她最好選一間, 不要多於一間, 如果第三次BANDING再提升怕會收了他就沒得抽獎, 但如果我選一間B2中 ,一間NB2尾其實先攞試下是否沒問題, 因為幾百人要選43人不是這麼易吧

其實 BAND 2 中 升了BAND 最多係BAND 2 A
那麼自行 便選一間BAND 2A , 一間BAND 2B (自行通常都搏高一線) 又或者 2 間 BAND 2 B
好老實BAND 2B 和BAND 2C 的中學 在乎的不是那幾個% 的入U率, 而是學校的校風

到第3 輪呈分, 就算升了BAND 是BAND 2A , 大抽獎仍然係同其他 BAND 2 中 和BAND 2 尾一起抽籤..

回覆 lucia6119 的帖子

我現在就是選了一間B2中, 一間B2尾, 老師怕如果到時B2尾收了, 你第三次再沒機會再提升

回覆 kwongciu 的帖子

那麼選2 間BAND 2 中吧, 其實到第3次呈分後, 如無意外升BAND 都係BAND 2A (除非可以飛躍上BAND 1C ,便另計) , 到時便是大抽獎, BAND 2 頭/ 中/尾, 大家一起抽, 抽到甚麼 便看運氣
所以 第3次呈分後 升BAND 只係對 你叩門有著數

回覆:kwongciu 的帖子

我仔自行無去,叩門有去,但筆試時間同大雄撞左,所以冇去,但阿仔有一band3頭同學叩門成功入左!

我地深水1埔只有一間是B2中, 其他不是B2頭, 就是B2尾不知怎選, 所以較頭痛, 老師說如果選B2頭是越級不可能有機會面試

SSP BAND 2中 自行也可以 試 九龍塘 香島, 我兒子 也是BAND 2 中, 去年自行也有機會面試, 而且學校說明會收BAND 2 生, 而且你女兒 操行有A- 我兒子小學老師說香島最喜歡收操行比較好的學生, 香島成績 校風都比張明添好, 另外一間可以考慮的是SSP 匯基..

太感謝你的分析, 他只是數學較差, 其他學科都算可以,不知能否達到這兩間的要求, 匯基我是最想,但是BAND2,怕機會較細

可以一試, 如果想穩陣D
1. 香島 2. 張明添
OR
1. 匯基 2.張明添

自行梗係搏高一線啦..

請問匯基會否比香島難入

論BANDING 香島應該比匯基高, 不過實際 2 間邊間多人報D , 我便不知道 (因為原校網不是 SSP) , 不過我上次IN 香島唔算多人, 而且我朋友他兒子是 馬利諾神父小學的, 因未能升回原校, 英文 重好似唔合格/ JUST PASS , 也有得IN

絕對有機!
我小朋友都係band2中至尾, 操行又係A, 上年派去張明添, 校風絕對唔係出面d人講得咁差.
你可以試下自行第一填匯基, 自行第二就張明添, 另外自己去考直資香島.
我上年就係咁樣報.

回覆 AmyLam2007 的帖子

請問小女兒數學唔合格, 如果入的機會大嗎, 另外匯基是否每個都見的呢 , 能否說下張明添大致會問些什麼嗎, 謝謝

我果個又係數學唔合格, 但匯基有得見.
至於面試問題, 等佢今晚放學問下佢