用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 優才
go

宣道 vs 優才 [複製鏈接]

之前只有宣道同SFA, 了解後選了宣道, 但今日又收到優才call, 今次真係15, 16 唔知點揀?
論地區同成績, 宣道較好, 而且聽朋友講又唔係太谷!  
優才有一條龍, 小班教學又吸引, 但學校年資尚淺又好似要做白老鼠咁?
我小朋友成績良好可以谷, 但有時較坐唔定, 怕宣道太嚴佢啱佢?   
請各位高人指點下, 謝謝!

karen55407  宣道  發表於 14-1-6 19:38
   1    0    0    0

請問咩原因你揀宣道?

醒目開學勳章 貢獻勳章

兩間方針有d唔同嘅學校
APS係較傳統,向名校走
GT係一條龍,比較能發展小朋友個人潛能 (小組mentorship),小班教學...
恐龍家

回覆:宣道 vs 優才

有朋友的一對子女讀緊,主要原因是歷史悠久,升中成績好,地區亦好。當然他的一對子女亦是適合的。

優才, 升中唔駛煩!

aps

aps

APS

當然aps

小曳人 發表於 14-1-6 20:07
兩間方針有d唔同嘅學校
APS係較傳統,向名校走
GT係一條龍,比較能發展小朋友個人潛能 (小組mentorship), ...
我小朋友本身缺點係無咩領導才能, 跟大隊被動型, 無創意及表達欠佳, 逞強但又怕輸型  
優點係記性好, 觀察能力強, 學術良好, 對數字敏感
幼稚園老師話佢一定要讀傳統小學, 因為如果個答案可以有唔同變化的話, 佢會唔明處理唔到,
佢只係跟住個format走的人!
這樣的性格, 那間較適合?

引用:Quote:小曳人+發表於+14-1-6+20:07+兩間方

原帖由 Leonachan 於 14-01-07 發表
我小朋友本身缺點係無咩領導才能, 跟大隊被動型, 無創意及表達欠佳, 逞強但又怕輸型  
優點係記性好, 觀察 ...
有少少似我仔!但我覺他們傳統或活動也問題不大

醒目開學勳章 貢獻勳章

Leonachan 發表於 14-1-7 10:36
優點係記性好, 觀察 ...

咁,作為家長,你想唔想學校幫你提升佢弱嘅地方?定係避開弱點,多發揮所長?

以我响另一個post睇到,APS都重視presentation, 但因為學生人數同教學方法等比較之下,我會覺得APS較傳統較學術,而GT會較能幫到佢弱點,並提升優點,在我~ GT有佢吸引嘅地方,而且GT每年嘅主題,唔係間間學校會做,你認同學校嘅方向嘛?

但坦白講,我覺得只要學校揀得你,點都應該會適合,反而係家長,你放唔放得低名校呢樣嘢?如果放得低,交通上又安排到 (GT比較少校車線),我個人鍾意GT

我大仔都係:記性好, 觀察能力強, 學術良好, 對數字敏感, 無創意及表達欠佳, 逞強但又怕輸型
但坦白講,我屋企放唔低名校,而交通上返唔到GT
不過阿仔响傳統私校(唔係APS)都生存到,只係覺得悶d,而老師都能針對佢弱點,俾機會佢,所以,又唔係絕對...

四隻貓  中肯分析, 同意你的睇法.  發表於 14-1-7 15:03
恐龍家

小曳人 發表於 14-1-7 11:18
咁,作為家長,你想唔想學校幫你提升佢弱嘅地方?定係避開弱點,多發揮所長?

以我响另一個post睇到,APS ...
哈哈, 老板出左去, 可以繼續煲EK....
請問GT每年會有咩主題? 我對GT了解不多, 只係從簡介會單張度了解, 小班教學等等, 但我從另外一些朋友了解, 佢都係傳統學校有默書, 測驗同考試!  
家住LCK 1-3年級返旺角都可以, 但4年級之後要到TKO就可能考慮要搬, 在我同家人角度會較麻煩, 但又考慮一條龍中學, 所以又難決定!  
SFA 同APS 就容易 - apple vs apple, 但宜家係 apple vs orange 呢!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 Leonachan 的帖子

你無去GT briefing?我睇到喊哂!我唔記得佢點叫喇,心靈教育?有一年係講愛(家人/爸媽),真係愛足一年,孩子要寫情信,然後讀俾爸媽聽!

但其實,讀得APS,同SFA一樣,唔駛擔心中一!真係唔駛太過擔心,但係就用幾年時間去操成績囉,壓力點都大d

要搬屋就唔好搞,除非你極鍾意間學校,如果要諗,就即係唔係情有獨中

恐龍家

小曳人 發表於 14-1-7 12:17
回覆 Leonachan 的帖子

你無去GT briefing?我睇到喊哂!我唔記得佢點叫喇,心靈教育?有一年係講愛(家人/ ...
可能有講, 我記性唔好啫, 其實佢個簡介會我記得開頭係校長講野, 佢令我好眼訓.....sorry 其實坦白講我對佢印象麻麻地!  但對我無咩影響, 始終小朋友對老師時間多D.
我其實都喜歡 GT, 只係名氣無宣道咁大, 有所保留!  

回覆 小曳人 的帖子

優才吾係我radar screen,所以吾了解。但佢d德育真係幾有心思,在現今社會,小朋友好需要這些!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 14-1-7 12:35
回覆 小曳人 的帖子

優才吾係我radar screen,所以吾了解。但佢d德育真係幾有心思,在現今社會,小朋友好 ...

係呀!睇咗好幾間學校briefing,呢間流得最多眼淚! 學校真係好有心搞德育!

Jane1983  抵讚!  發表於 14-1-7 14:06
恐龍家

小曳人 發表於 14-1-7 13:27
係呀!睇咗好幾間學校briefing,呢間流得最多眼淚! 學校真係好有心搞德育! ...
識人媽咪聽完GT個Briefing, 感覺痳痳, 覺得間學校唔係佢杯茶, 無奈佢小朋友又考唔到第二間, 自行又只得15分, 谷住註冊GT先......個媽咪接小朋友放學時收風, 知道班內有家長收小朋友都唔去註冊, 個媽咪好唔開心, 真人真事, 不喜勿插,

小曳人 發表於 14-1-7 11:18
...我覺得只要學校揀得你,點都應該會適合
同意,但我會選擇小孩能發輝強項的學校來培養弱項。

MrBeast 發表於 14-1-7 14:24
同意,但我會選擇小孩能發輝強項的學校來培養弱項。
若係你會選擇邊間? Thx
‹ 上一主題|下一主題