用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 住寄宿學校,父母若倍孩子過去開學主要是做什麼? ...
go

住寄宿學校,父母若倍孩子過去開學主要是做什麼? [複製鏈接]

8月31日號要到UK學校宿舍,父/母是放下孩子要即離開是嗎?請有經驗的家長比些意見,謝謝!

0    0    0    0

引用:8月31日號要到UK學校宿舍,父/母是放下孩子

原帖由 GettingLost 於 14-01-06 發表
8月31日號要到UK學校宿舍,父/母是放下孩子要即離開是嗎?請有經驗的家長比些意見,謝謝!

...
父母同小朋友上房,幫佢打點一切或者同校長,舎監傾下,周圍睇下都可以。不過就唔俾過夜,所以你要 book 定附近酒店

Ding

回覆:Ding 的帖子

多謝回覆!

After the first day of settlement, can the parents see the kid again ?  or we have to leave ?  btw, may I ask how long before we have to book our flights and hotel nearby ?

After the first day of settlement, can the parents see the kid again ?  or we have to leave ?  btw, may I ask how long before we have to book our flights and hotel nearby ?

回覆 Horse_412 的帖子

一般 boarding school 星期一至五放學後都唔俾外出, 如要見小朋友就要到星期六 (如果課後無活動) 或星期日. 佢地先可以出街. 最好第一日問清楚學校學生出街應該有咩手續.

機票愈早訂就愈平同埋有位, 大概半年前就可以安排訂機票同酒店. 而家可以上去 booking.com search 一下, 了解一下學校附近有無適合酒店.

Ding

未到學校前,可帶子女去London 走走,教他們坐underground 及教他們坐火車路線。到了學校,除第一二天打點,學校其實不建議父母天天再探,他們希望子女沒有不捨得的感覺,讓他們投入新生活。如果父母唔捨得,在小鎮住幾天,了解該地方環境,子女到時同你溝通,你都可答那𥚃有甚麼店鋪及銀行等。

回覆:noel2010 的帖子

我仔去左2個星期就知成個鎮有咩鋪頭,又識去銀行㩒錢。第一日我只係幫佢攞行李上房,佢自己執嘢,過一陣我跟住離開去 join 朋友去旅行,佢地好快適應當地生活,只要父母肯放手,相信佢地有能力做到就得

Ding

回覆 Ding 的帖子

Thank you all for your useful information.  

引用:回覆+Ding+的帖子 Thank+you+all+for+your

原帖由 Horse_412 於 14-01-07 發表
回覆 Ding 的帖子

Thank you all for your useful information.
唔洗客氣,如果你跟埋去,可以早3日去到,在英國買校服,日用品之類,因為免得過都唔帶咁重嘢搭飛機, 而且嗰邊D校服平過香港又多選擇,你可上 Mark & Spencer check 下

Ding

回覆 GettingLost 的帖子

我就早一星期到,先玩倫敦3日,再入學校附近玩3日,再送佢入校和上房分配行李打点,我住多一晚就返HK!

引用:回覆+GettingLost+的帖子 我就早一星期到

原帖由 Taimum 於 14-01-10 發表
回覆 GettingLost 的帖子

我就早一星期到,先玩倫敦3日,再入學校附近玩3日,再送佢入校和上房分配行李打 ...
想問如果同囡囡入完校當日訂16點機返香港,會否很趕?

回覆:GettingLost 的帖子

住多一晚,唔好咁趕啦。一來你又要拎住行李,二來可能你去到學校又想留耐D,四維睇下,同 Housemaster, matron 了解下寄宿生活。送完小朋友入學就好好休息下,第二日先返香港吧!

Ding

yes......

yes yes
‹ 上一主題|下一主題