用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果教導學習能力慢的男孩子好呢? 請同路人分享! ...
go

如果教導學習能力慢的男孩子好呢? 請同路人分享! [複製鏈接]

我家囝囝還細. 唔夠三歲. 算乖但對文字無興趣. 不太喜歡上學. 32個月大但還未能認出B~Z. 只認出A. 未能認出2以上數字. 只認出0和1. 但對圖像OK如動物,物件等. 顏色最近(31個月左右)才認哂.
感覺囝囝資質平平. 想請教有類似經驗媽媽如何教導這類男孩.
   0    0    0    0

回覆:0506mama 的帖子

甘细就下定論,只是性格問題,不表現出來。不一定吾識,可能玩野。朋友孩子兩歲多,顏色教極也不懂。同醫生講孩子會不會是色盲,醫生門孩子基本顏色,他全部也懂,說畢還望着媽媽哈哈笑。再多觀察下吧!

引用:我家囝囝還細.+唔夠三歲.+算乖但對文字無興

原帖由 0506mama 於 14-01-06 發表
我家囝囝還細. 唔夠三歲. 算乖但對文字無興趣. 不太喜歡上學. 32個月大但還未能認出B~Z. 只認出A. 未能認出 ...
愛恩斯坦四歳才說話,資質應該好差。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

色是唔識個名稱or, 唔識match?

我家囝囝還細. 唔夠三歲. 算乖但對文字無興趣. 不太喜歡上學. 32個月大但還未能認出B~Z. 只認出A. 未能認出 ...
佢的development好正常

bee918  agreed!  發表於 14-1-7 12:30

My nephew started to become better when he was in P.4.  Before that, he would say 'I don't know.' on whatever you asked him.  Give your kid more time.  Don't worry

0506mama 發表於 14-1-6 17:27
小朋友只認識A,目標明確,是好事,成績一定是A。
數字只識1及0,這樣年紀已懂二進制,簡直是電腦天才。

唔簡單!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

究竟有問題的是孩子還是父母?
請不要妄自菲薄、請不要揠苗助長、請不要胡亂比較,你的孩子是獨一無二的,請好好珍惜他。

yuenkw    發表於 14-1-11 22:29

"對文字無興趣" 我覺得係 exposure 的問題。要接觸多D書,隨手可以自己拿到,晚晚伴讀,不停同佢講野更佳。小弟愚見

醒目開學勳章

引用:Quote:0506mama+發表於+14-1-6+17:27+我家

簽名被屏蔽

32個月不可能對文字有興趣

我個女31個月都係唔識字母, 顏色和數字, 雖然開頭有點難接受, 但是我清楚地知道她的發展是正常的, 只不過是現在多數小孩揠苗助長,所以相較之下顯得較慢. 但她自理能力很好, 社交很好, 喜歡玩玩具, 我們只管順應她的發展速度, 她開心便好, 遲早都會懂得的, 不需擔心..

回覆:如果教導學習能力慢的男孩子好呢

唔明點解小朋友三歲會話對文字沒興趣,大人的責任就是要培養小朋友睇書的習慣!不是天天打機!

bee918  32個月, 兩歲半多D, 你想佢睇咩文字?  發表於 14-1-8 13:22

明白你的擔心。。我大仔當年認顏色好差以我自己觀察係有點問題,最後發現佢係色弱。到K1佢係好HAPPY我從來唔同佢温習到K2先生話佢認字比較其他同學弱,於是我先攞D咭同佢温下,發覺佢都無學習問題,佢當時都唔係好鐘意有關學術生既野,咁我又唔同佢温由得佢繼續玩。到K3開始我先比佢學有關學術上既野等佢小一過渡好D。。。發覺佢係PICK UP到,除咗數差D。
其實KG階段比佢地開心D。人地係K1-K2努力去學野時候,你小朋友可以努力去玩。。除非小朋友有學障佢地到K3佢好快吸收晒人地K1-K2時學既野架。。

Don't compare with others, toddler grows up month by month, esp. boy. My boy was a nature book hater loved to tear pages of book at baby time. He was not sensitive to words too. But i never think he has problems. Just let him expose to books anywhere at home (even many books become pieces), easily reach to paper and pen for free draw. Now he is almost 5, he loves drawing and very good at writing. Compared with peer he may not the one read best but he loves to read with me by speak out words himself. Never give up and never push him too earlier. 只要啱時間,小朋友進步得很快!

我當年幼稚園(5歳) 才學數字及A to Z. 我到暫時也是一個正常人,碩士畢業,有份不錯工作。很明白父母比較的心態,但當小朋友資質真是普通時便應放下比較心態,學習欣賞小朋友優點,將來可能有更好效果。相反,若發現小朋友有某項天賦便應加以栽培。

回覆:如果教導學習能力慢的男孩子好呢

愛心加耐性

‹ 上一主題|下一主題