用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何讓年輕人吃點苦(施永青)
樓主: elbar
go

如何讓年輕人吃點苦(施永青)

女兒是要貴養,系情感上的矜貴。見過一些屋企關懷不足的小女孩,幾keen去討好半熟的街外人,希望得到關注。吾熟都會拖吓你手,攬吓你甘。5、6歲算low risk,再過幾年恐怕容易會被人佔便宜。

女性天生好需要人愛錫和關懷,屋企比吾到她,她向外求,求吾到,她自我形像低,骨牌推落去,可以好作賤自己。

愛錫都要教做人道理和規矩,吾一定變難頂公主。

annie40  被人佔便宜的可以是男孩!!!!  發表於 14-1-10 15:47

男仔矜持 .......也好極.........

《世說新語.雅量》:王家諸郎,亦皆可嘉;聞來覓婿,咸自矜持。

長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

同意,對小朋友物質可以匱乏,但愛要無窮盡,而且不吝嗇表達。

教子亦要有義方,縱容佢并非愛佢。

回覆 Jane1983 的帖子

大是大非之事, 更要不吝嗇表達! 让孩子们知道爸妈恶起上呢, 也是可以很盡的!!!!! 不要跟孩子们和稀泥.

Jane1983  這個我經常親身演繹   發表於 14-1-10 16:31

Jane1983  這個我經常親身演繹   發表於 10 分鐘前
hahha.........互勉!!

Jane1983  互勉之   發表於 14-1-10 19:23

回覆:如何讓年輕人吃點苦(施永青)

完全同意

emilylam 發表於 14-1-9 22:16
點解男窮養女貴養?我會一視同仁,公主好難頂
我都唔會一視同仁,公主好王子好......但千萬唔好公主好似王子甘, 王子就好似公主甘,  男女大不同呵, 不同又點一視同仁呢?.....所以男窮養女貴養有道理既.........

中國文化雖好,可能有時候會讓人不什認同;
中國人喜說貧賤和富貴,貧就賤,富就貴...

聽聞有香港富商的孫女改名,名中有個〔菜〕字,
是否太富有,要改一個賤名?這算是貧養嗎?
當然只是一笑......

我說貧養還未夠好,賤養更加好......
只要格不賤已可了...
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 14-1-16 16:02
中國文化雖好,可能有時候會讓人不什認同;
中國人喜說貧賤和富貴,貧就賤,富就貴...
睇過whatsapp朋友send既黃仁龍既貧養,賤養方法.......
老實講, 我不太認同.....
其實時代已經變左, 50,60,70年代既孩子生長既環境同而家比,根本就無得比(都唔應該比較)....
同理50,60,70年代既孩子同上一代(10~40)生長既戰亂環境比又系無得比(都唔應該比較)....

Jane1983 發表於 14-1-10 16:09
同意,對小朋友物質可以匱乏,但愛要無窮盡,而且不吝嗇表達。

教子亦要有義方,縱容佢并非愛佢。 ...
我今天對你既“仁慈",就喺對你明天既”殘忍“。我成日同d女講。

回覆 Yanamami 的帖子

我無你咁好文彩呀 ,亞女問我點解鬧佢,我話因為我care,同埋鬧人呢d咁厭惡性既嘢,係亞媽先會出聲。

引用:我想:窮,是物質上的窮;貴,是矜持上的貴

原帖由 20120808 於 14-01-09 發表
我想:
窮,是物質上的窮;
貴,是矜持上的貴,
agree