用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唉~~~
樓主: treema101
go

唉~~~   [複製鏈接]

引用:Quote:benny2014+發表於+14-1-7+11:34+對,

原帖由 ha8mo 於 14-01-07 發表
林大輝見吧
林大輝今年收生都好似嚴左。我仔英小B2中成績同運動都唔錯(當然無樓主個女好)都唔收。

lucia6119 發表於 14-1-7 19:10
回覆 goodboy1 的帖子
1, 我既沒錢供我 D 仔女去外國讀

同意!
出國讀書未必有米, 有米也會留港讀;
讀直資未必貴族, 貴族在官津處處有!
凡事總無絕對吧, 絕對的是父母庝愛子女!

回覆:goodboy1 的帖子

正如你所講政治助理都要找外国大學回來,去外国讀書何止升格十倍

回覆:goodboy1 的帖子

其实外國讀書,直資,官立,津贴,有錢無錢,各適其適,找自己合適便可。

不知為什麼你對外國留學有那麼大負面反應, 難道在香港完成大學便不能找到好工, 也不盡然吧, 外國也有野雞大學, 難道去外國讀野雞大學回來 便能平步青雲
不過話說回來, 如果 成績 可以讀OXFORD 而又供得起, 為什麼要留港讀HKU , 大家排名差百多名耶,  
就像你子女明明成績可報LS , 為什麼要報 陳瑞祺

另外在HK入大學 競爭激烈 , 如我女兒的狀況第一屆 DSE 只差1, 2 分便可以入大學, 以這成績 便可以入UK , 全世界排名 AROUND 200 名 - 300 名的大學, 現在因沒有 $ 唯有讀ASSO , 明年再爭一次希望入到, 如果我存夠 $ , 為何不讓女兒去完成大學課程呢 ?

另外 在外國 也是一種體現獨立生活 , 體現外國的另一種教學方式

goodboy1 發表於 14-1-7 22:40
其實, 我係暗指能夠在香港完成大學, 尤其是三大, 已經難能可貴, 普通人家並不需要強行送仔女到外國讀大學. ...

好似....政府係俾到18歲 ~~~

又咁講...人人看法不一...有人追求留港入三大...有人追求往外入全球10/50/100大...都未嘗不可
另...中國人...去邊度讀都緊張...鬼佬都一樣重視...係外國讀都一樣追名U / 米系...隻鴨無填得甘滿...一樣好多填鴨~~~

lucia6119 發表於 14-1-7 22:16

不知為什麼你對外國留學有那麼大負面反應, 難道在香港完成大學便不能找到好工, 也不 ...
如我女兒的狀況第一屆 DSE 只差1, 2 分便可以入大學, 以這成績 便可以入UK , 全世界排名 AROUND 200 名 - 300 名的大學, 現在因沒有 $ 唯有讀ASSO , 明年再爭一次希望入到, 如果我存夠 $ , 為何不讓女兒去完成大學課程呢 ?

lucia6119 , 你好正面呀! 祝你女兒入到心儀大學

真係人各有志。我同事fd個女,入唔到HKU藥劑,其他系收佢讀,佢唔讀,誓要讀藥劑,好彩老豆有米,終於出國讀。

goodboy1 發表於 14-1-9 11:22
邊個家長唔想幫自己仔女上大學呢 ?

更有很多超級母親由照顧仔女讀書、 升學, 到幫佢地鋪橋搭路搵埋工,  ...之後更幫仔女搵男、女朋友, 尤其知道對方是有米家庭, 要求與對交換相片及電話號碼 !  見過未?

My God, 白燕媽媽呀!
But, 如果我母親當年幫我搵埋有米家庭親家, 我今日就唔駛羨慕人地啦! 哈哈!

引用:Quote:goodboy1+發表於+14-1-9+11:22+邊個

原帖由 Leung2010 於 14-01-09 發表
My God, 白燕媽媽呀!
But, 如果我母親當年幫我搵埋有米家庭親家, 我今日就唔駛羨慕人地啦!   ...
講得好!邊個父母唔想幫啲仔女,又邊個仔女唔想在有需要時有父母幫手,通常問題都係在方法上,只怕表錯情或做得太明顯,最好就係幫咗都冇人知!

fion6406  我老公話唔做直升機父母,要做隱形偵察機父母喎  發表於 14-1-9 13:43

其實去外國讀書都未必係好事,我有個街坊搏命搵錢,然後送晒三個仔女去外國讀高中及大學,一心諗住佢地浸過鹹水,將來回港發展有優勢,點知三個仔女大學畢業後全部留在當地打工,好多年都無番嚟,只係間中打電話番嚟講幾句。

依家我個街坊好後悔送晒D仔女去外國,成日話頭家晒散(三個仔女分佈在唔同國家,佢老公因為工作關係又成日唔係香港),得番佢一個,好孤獨。

SK22  去年我媽咪住醫院, 她隔離床個阿婆幾日都冇人探病, 說兒女全在外國, 要我幫手搵佢侄女送日用品給她....  發表於 14-1-10 10:57

‹ 上一主題|下一主題