用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唉~~~
樓主: treema101
go

唉~~~   [複製鏈接]

benny2014 發表於 14-1-7 11:34
對,始終要回歸現實,搵屬於自己banding既學校,唔好只靠特異功能,我在學校工作,認識一個學生,佢畫晝好 ...
但仲大把家長沉醉於獎牌....追入超級1號A中學呢!!!

講開又講la.我fd個女响神校讀得OK嗰隻,so老師叫佢入樂團,但我個fd推得就推,佢同我講,放D時間响樂團同學校爭光,如果成績有乜冬瓜豆腐,老師都會見家長la.所以成績,成績都係成績。文又得,武又得當然very good.Otherwise 都係keep住D成績實際D。

piagetmum1  Totally agree!  發表於 14-1-7 12:48

識一位以前在協小教的老師, 其實一般未能升回協小的都已經是BAND 3 生 , 老師們都會推荐這些學生選 德蘭, 因為 德蘭雖然 BAND 3 但校風算不錯 , 九龍城區男女校又校風較好的有五旬節和 彭學高, 樓主還是現實點選這些校風比較好的BAND 2C-  3A 的學校, 夾著協小的名氣再練一下面試技巧 , 應該自行有機會的, 推薦 五旬節 排先( 五旬節 好像學界名次比較好)
至於直資雖然林大輝麻麻, 但對有其他才能的學生也不失為一好去處
我看過沙田區學界的成績 , 林大輝體育成績也不錯, 只要自己潔身自愛 便可以了, 其實有很多在名校中學讀不下去的, 都會去了林大輝繼續學業的

另外一間在沙田的直資 , 王錦輝, 樓主也可以試試 (屬BAND 2B- 2C ) , 也注重運動 ,教學方法也比較活潑

引用:識一位以前在協小教的老師,+其實一般未能升

原帖由 lucia6119 於 14-01-07 發表

識一位以前在協小教的老師, 其實一般未能升回協小的都已經 ...
想請教:如現在先報林大輝、黃錦輝等直資,會否已唔收表?因最初無想過

回覆 fionakong2008 的帖子

林大輝已經INTERVIEW 完了, 不過林大輝沒有說DEADLINE : Application period: 9th November 2013 onwards另外也可以叩門
王錦輝也截止了, 不過同樣地, 有興趣的可嘗試 叩門

可想過/嘗試 聖道迦南 & 九龍塘真光?

可試彩虹天主教

saiwanho  樓主個小朋友好似是女孩子  發表於 14-1-7 16:04

醒目開學勳章 王國長老

goodboy1 發表於 14-1-7 13:30
所以點解直資會咁其門如市, 無論B1 B2 B3學生家長都趨之若騖 !

唔想驚到7月呀! 而且仲要keep住跑in case要拎成績表叩門, 如果有直資收就即刻收工啦嘛

回覆 Charlotte_mom 的帖子

對呀..既然 BAND 1 / BAND 2 直資, 他們的公開試成績 對得住它的BANDING , 而直資的資源 / 學校校舍都一般比較優勝, 而且 教學理念比較 彈性 , 如果可以負擔得起 (其實 一般直資每月學費係由$500 - $2000 ) 那麼家長可以由被動變主動, 又唔使擔驚受怕..何樂而不為

醒目開學勳章 王國長老

lucia6119 發表於 14-1-7 17:14
回覆 Charlotte_mom 的帖子

對呀..既然 BAND 1 / BAND 2 直資, 他們的公開試成績 對得住它的BANDING , 而 ...

UNDER 2000應該選擇唔多.....

其實協小校長亦曾好用心良苦咁同我講過協中係英中, 對收生好有要求... 如果成績唔達標勉強上到去都好辛苦仲會拉底公開試學校成績... 請你返屋企想辦法令你女兒達標... 所以我返屋企都狂操個女...幾經辛苦考到D grade 77名內...果年我囡才小一...所以我明白樓主感受,但實際地我會報定其他直資再等協中結果, 因為怕派得唔好...叩門無成績真係冇so...三思

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-1-7+16:59+

原帖由 goodboy1 於 14-01-07 發表
若果自行失敗, 就要作出決定而放棄大抽獎機會了 !
7月放榜前係唔會知道自行成唔成功喎,但4月要交大抽獎表,收你的直資也是4月前就要你做決定。你點樣睇住自行成唔成功去決定放唔放棄大抽獎呢?

goodboy1 發表於 14-1-7 17:44
係咪好似d有米家庭送晒仔女去外國讀大學咁, 一來可以避開d強勁對手, 唔駛爭崩頭, 二來讀完出來 身價都高d ...

又未必既...宜家係 好多係F2/3小朋友自己提出去外國讀中學....佢地本身既實力係好強勁...所以有d中學未係全力出戰公開試....去到高年級已陸績離隊~~~

回覆 goodboy1 的帖子

1, 我既沒錢供我 D 仔女去外國讀
2. 我的觀念 , 就算上不了大學, 也希望兒女做一個善良直正的 , 有用的人, 一個人的成功未必取決是否大學生 , 而且半功讀或者 工作後才再繼續進修的大有人在
3. 就算讀津校也有很多人會去外國讀, 不只限 直資生
4. 就算真的 供兒女去外國讀書 , 有很多也是死慳死捱才存夠錢的
5. 到外國讀書也未必全是富2 代, 很多也要做兼職 半功讀
6. 到外國 讀書也是人生一種體驗

YuYuMother    發表於 14-1-7 19:18

回覆:lucia6119 的帖子

贊同。

‹ 上一主題|下一主題