用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唉~~~
go

唉~~~   [複製鏈接]

唉~~~

elbar  或試直資 聖瑪加利男女   發表於 14-1-6 19:18
   1    0    0    0

協小講明唔收返? 收返成93個都冇機?

>< >< >< ><

我聽人講協小唔收派入培道機會真係好微... 不如你試其他BAND 2 直資, 因為津校九龍城BAND 2 選擇唔多.... 男仔反而好D仲有間鄧鏡波 BAND 2尾頂下...我見女生多數入德蘭

德蘭唔考慮 lu

比我我會試何東...BAND 2 女校, 不過要過海

簽名被屏蔽

我心目中想培正 (只收番培正小 d學生) , 但可以直接send 信給學校校長 , 佢地會唔會收到都當收唔收到嫁???

opclk  培正真係都冇乜可能  發表於 14-1-7 02:15

treema101 發表於 14-1-6 17:08
我心目中想培正 (只收番培正小 d學生) , 但可以直接send 信給學校校長 , 佢地會唔會收到都當收唔收到嫁??? ...
我朋友囝囝讀培小, 全級考190/240都緊入唔返培正.... 佢地收外來生係要有成績+特異功能

培道及九真都有開全英文班,要開英文班的條件是班內 85% 的學生是全港成績首 40% 的學生。相信呢兩間中學為要保住英文班數目,會好重視學生入學成績。

如果在協小考 93 名以外,希望透過自行進行這兩間中學的機會是接近零的。

以協小小六約有 109 人來說,囡囡統一派位時是 band 3 的機會很大,自行階段最多只能博入 band 2c 的學校。如果九龍城區來說,band 2b 或以下的女校,只有德蘭一間 (德蘭是 band 3 學校),否則便要選男女校了。

可以留意哪一間中學有開體憑科 (文憑試體育科)(這資料可以從中學概覽獲得),以便囡囡升中四時,可以選讀,我認識有位朋友的兒子,成績一直欠佳,,但體育出色,中六後,藉體憑科的優異成績 (加中英數 3 科取得 2 級) 及校際比賽的獎項, 到了台灣讀體育師範,將來會成為體育科老師。

當然,有一些學校重視學生的運動表現的,可以試試這些學校,但我對這些學校並不清楚。

opclk  詳細分析  發表於 14-1-6 20:07

唔知樓主女女的成績差成點

但田徑勁不如試下開平同黃笏南

如果有學樂器的話,黃笏南可能更有機,而且搬左去沙田,少左九龍城區的學生選

hugub  我又係咁唸....黃芴南跌左band  發表於 14-1-6 17:59

以我所知上年協中有收1-2個協小成績 E grade... 當中都係靠田徑收番

據知培正每年呢個時候都會收到某某知名校友,或某某培正中學禮拜堂執事、或某某校董、或某某浸信會牧師送來介紹信,推薦某某入讀培正中學,培正中學要處理呢 d 介紹信都頭痕,點可以再有能力處理其他人仕既推薦或自薦信件。

我從東方日報看到以下的資料

協恩中學首屆直資中一級有一百八十個學額,扣除九十七個學額預留予附屬小學畢業生,其餘八十三個學額屬公開競逐;校長李鎮洪指,已取錄學生當中,有三十八人獲批不同程度學費減免,當中廿二人是學費全免。

校方亦撥出三十四萬五千元設廿五個獎學金名額,其中十五個供學業成績優異的學生,其餘十個供有特別能力如體育、藝術等表現出色的學生。李鎮洪解釋,學業成績獎學金有五個名額,是按教育局提供的全港小六生成績排名及中一編班試成績決定,十個名額則按期終試成績決定,全級第一有三萬元獎學金,等於學費全免;排第二及第三每人有一萬五千元獎學金,相等於學費半免。以全級學生計算,即每三個中一生便有一人獲發獎學金或學費減免。

資料來源:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120523/00176_037.html

看來憑運動的優異表現升上協恩中學,都不是完全沒有可能,有沒有問過協恩中學?或問問協小可校長可否寫推薦信?

亦好担白講,就算上返協中成績都追得辛苦。。所以我建議試band 2直資。。。

Sasaalan  同意  發表於 14-1-7 10:40

ha8mo 發表於 14-1-6 18:31
你千金200米個人最佳去到幾多?有冇跑過28秒幾果D?
你係專家喎...甘都仲查唔到

‹ 上一主題|下一主題