用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考K1遊戲已經完成,有經驗父母運用呢3年栽培子女考小學? ...
go

考K1遊戲已經完成,有經驗父母運用呢3年栽培子女考小學?

我既目標不是神校,只是BRAND ONE直資/私小,我自己諗到既係培養閱讀興趣同有禮貌,求大家誠心分享!

回覆 anglelala 的帖子

小學無 banding

有些學校較大比重放在性情,喜歡選好乖巧,服從性强,好有禮貌和合群的小朋友,考的學術反而吾算深。

有些就考學術,中英數普,吾淺。

睇吓你心儀學校系邊類。

請問前者(較大比重放在性情,喜歡選好乖巧,服從性强,好有禮貌和合群的小朋友)的學校有什麼例子? 謝謝!

回覆 CutieHeart 的帖子

聖心、德望……

咁邊D重學術多D GA?

大部分是又重性情又重學術,全面考核。

Sfa,九龍塘小學,TSL,TT等等。

回覆 Jane1983 的帖子

噢! 我以為德望都好'谷' 學術添!

回覆 CutieHeart 的帖子

入到去可能係,考果陣就吾算著重學術。

始終覺得先選出心儀學校,再依其要求去準備女兒,好過先準備好女兒,才看是否適合心儀學校好。

引用:始終覺得先選出心儀學校,再依其要求去準備

原帖由 5tgb 於 14-01-06 發表
始終覺得先選出心儀學校,再依其要求去準備女兒,好過先準備好女兒,才看是否適合心儀學校好。 ...
但係小朋友咁细,如何選出心儀學校?

我的做法是選交通便利(搬屋不是我杯茶),升中成績合心水,學費合適(直/私)作目標。再分先後,先自行,再直/私,唔得跟手抽個獎。要計劃的其實祗有自己報的直/私。你咪選幾間心儀的去了解羅。對症下藥,好過亂石投林。甘Q直/私全軍覆沒,就要再選叩門官/津啦,做法同上。

引用:我的做法是選交通便利(搬屋不是我杯茶),升

原帖由 5tgb 於 14-01-07 發表
我的做法是選交通便利(搬屋不是我杯茶),升中成績合心水,學費合適(直/私)作目標。再分先後,先自行,再直/ ...
Thx for ur advices

好多時見呢度既家長講考到好既直資/私校,係靠父母自己TRAIN,請問其實可以TRAIN到 D咩?

引用:好多時見呢度既家長講考到好既直資/私校,係

原帖由 anglelala 於 14-01-13 發表
好多時見呢度既家長講考到好既直資/私校,係靠父母自己TRAIN,請問其實可以TRAIN到 D咩? ...
禮貌

體藝天賦必須靠父母比機會去試,才能發揮,學校都幾重視孩子的多元發展架。腦用得越多越發達架!