用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒 vs 培道
樓主: sy.baby
go

聖羅撒 vs 培道 [複製鏈接]

candb 發表於 14-1-7 11:36
又係d非"用家"係度吹。
聖羅撒中學係 BAND 1,不過只係BAND 1B。

你講得無錯, 那些 "非用家" 常常以 "我聽朋友話: 咁... 咁... 咁..." 口吻就吹到天花龍鳳, 令旁人信以為真.
反而睇得出 "真正用家" 就非常厚道和低調... 

我只相信, 每間學校總有良木, 也有枯枝... 而我亦深信世上沒有不勞而獲這回事, 要愉快學習就不應考慮傳統學校, 因為多數令人失望; 但亦不等於在傳統學校裡不能有愉快的生活...

其實我都唔想多事, 但有些人總愛一而再再而三地發放不正確信息, 莫非有怨言而不能向外人道?

回覆 astroboy18 的帖子

st rose 係band1英中

回覆 sammilcm 的帖子

聖羅撒係B1

回覆:astroboy18 的帖子

我係SRL舊生,近年返去中學,見d女仲係好乖!

引用:回覆+sy.baby+的帖子 日日OVER+10樣.+K3+

原帖由 sammilcm 於 14-01-06 發表
回覆 sy.baby 的帖子

日日OVER 10樣. K3 上小1, 暑假要睇30本書做報告. 9月開學到11月MATH已經9次小測.   ...
你好似唔係讀SRL 小學,同埋每次有人問你就出盡力踐呢間學校,你同佢有仇?

回覆 sissysze 的帖子

我唔係佢小學, 只係好多幼稚園同學讀緊講出來. 我冇講佢唔好, 只可以講佢係谷的小學.  當然小朋友受谷OR叻唔會覺得好大問題啦.  所以家長要自己考慮清楚.
培道, 我女當年冇考.  朋友讀緊就話係愛心小學, 讀得開心.

引用:回覆+sissysze+的帖子 我唔係佢小學,+只係

原帖由 sammilcm 於 14-01-08 發表

我唔係佢小學, 只係好多幼稚園同學讀緊講出來. 我冇講佢唔好, 只可以講佢係谷的小學 ...
甘既然你唔係用家,唔好講到好似自己讀緊甘啦。重有你啲留言全部都好負面囉。

有好多用家唔會係留學校唔好的, 因為學校有上ek睇嫁.  我只係講我眼見同d幼稚園同學依家讀緊的情況出來.  

sammilcm 發表於 14-1-8 10:18

有好多用家唔會係留學校唔好的, 因為學校有上ek睇嫁.  我只係講我眼見同d幼稚園同學 ...
哈! 真係你講晒,對學校唔好的評論,因為驚學校,用家就唔敢留,要靠d非用家聽上聽咁"放"出來。即係真正用家的感受就唔可信,非真正用家的說出來先可信。

真係司馬昭之心,路人所知也。

sammilcm  我女又已上小學, 我又有咩居心呢, 你可以信可以唔信囉.  發表於 14-1-8 16:11

既然不是用家就不要再去抹黑

sammilcm  沒有人去抹黑, 有人喜歡有人唔喜歡. 有小朋友受谷有小朋友唔受谷. 最重要係知自己小朋友係邊隻去選學校.  發表於 14-1-8 16:12

回覆:echaichai 的帖子

Agree, 唔係用家就唔好出聲啦,唔該曬

sammilcm  個TOPIC冇講一定要用家先可以留言喎.  你可以選擇信同唔信.  發表於 14-1-8 16:13

I have little experience due to my neice is old girl from SRL College.

She went to UK since 15, but she got the very good academic result from her schools even though in English. (she is not the top student when she was in SRL.)

But i can saw that the foundation from SRL make her to have a easy path in UK.

So add oil for those girls studying in SRL college at the moment.

And her kindergarten life also spend in SRL, she has been trained up to have a very good hand writing in Chinese. In my memory, she had few times expreicence to get the reward of the chinese hand writing competitions.

Again, she has been assumed that she is fool in our family at those years. but now we all proud of her and thanks a lots to SRL to give her a well train in her kindergarten and secondary school life.

回覆:sammilcm 的帖子

有冇勸退唔清楚,不過我有三個親友讀中學, 兩個是小學開始讀的,都有repeat過,一個小學,另一個在中學時repeat 的,話打好基礎,但最後會考連14分都冇,去外國讀不知名大學。另一個就唔知小學讀邊間,中學之後升到大學,成績唔錯。b1學校會有b2學生,b2學校也有b1學生,個人認為不用太戒懷banding, 最重要是小朋友讀得開心。

回覆:聖羅撒 vs 培道

我幾年前系st rose小學教過
,的確st rose幼稚園入到小學並不多,因不是有大關連,小學是津校,系靠大抽獎的,小學小一每日功課7-9樣,各級數學每個期考前平均8-9次小測是肯定的
小六生全部接近八至九成入返自己中學
最叻頭幾個以我知有考入maryknoll, st Mary"s ,吾多,5個以內,而最弱的有入德蘭、其他私校(幾年前的確是這樣)
小學既女仔大部乖巧,高年級有少部分早熟些都好正常,大抽獎入來你也不能控制咩人入來,sen學生有少量吾出奇(我曾教過一個,因佢有家姐讀,米順理成章入到)
只可以話女校來說也算不錯了
利申,我個系仔,將來無機會入呢間,我幾年前轉左做FTM, 路過來比個意見大家)

意見中肯,試想一間經大抽獎的小學,當中八丶九成同學升回書院,到現在還可keep到band1,正正是同學
和老師一同努力的成果,還請旁人不要再胡亂說話了

引用:我幾年前系st+rose小學教過 ,的確st+rose

原帖由 siubibu 於 14-01-08 發表
我幾年前系st rose小學教過
,的確st rose幼稚園入到小學並不多,因不是有大關連,小學是津校,系靠大抽獎 ...
thx for sharing, 甘係咪真有勸退架?thx

candb 發表於 14-1-7 11:59
所謂讀書報告,只係叫你睇圖書,一本書的頁數唔夠十頁,一頁都唔夠兩句,個所謂報告只係答幾條簡單問題, ...

本來唔想咁多事,但見太多人云亦云。x 2

astroboy18 發表於 14-1-7 13:35
你講得無錯, 那些 "非用家" 常常以 "我聽朋友話: 咁... 咁... 咁..." 口吻就吹到天花龍鳳, 令旁人信以為真 ...

其實 XX vs YY 的topic就一定係有主觀成份的,點會有人兩間學校都讀過咁好彩。其他人也只係表達接收過的訊息而已,唔好話人抹黑咁嚴重。兩間學校比較,當然明顯地, 聖羅撒較催谷的,這是客觀的事實。但如果小朋友唔介意催谷,好多家長都是喜歡催谷的,這個反而是優點,又有中學做backup。而培中只是聯繫中學而已,沒有八九成直入咁多。

"要愉快學習就不應考慮傳統學校" 是不正確的,兩者沒有衝突。因為培道是超級傳統學校,但卻是愉快學習。我本人絕不認同no pain no gain這句說話,沒有不勞而獲是對的,但學習是十分有趣的,no need to get pain。如果學習是痛苦的,那麼學習就不會持久,我們需要的是小朋友的終身學習。我也相信聖羅撒的老師們也是想盡方法,令學習有趣味的。谷也可以谷的很快樂。

培道:
1. 中學是聯繫學校,中文中學,開英文班
2. 中學及小學均校風良好
3. 小學私校,要俾錢,每月約$2500+。中學津校
4. 小一、小二是honey moon,真的是愉快學習,小三開始程度慢慢加深
5. 每年兩測兩考,學校一三五有功課堂,功課真係少得過份
6. 小朋友如果唔自律學習,家長就要自律督促了
7. 中文有啲深
8. 是愛心小學無錯,連校工都有禮貌的

sammilcm    發表於 14-1-14 14:29
‹ 上一主題|下一主題