用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒 vs 培道
go

聖羅撒 vs 培道

選邊間較好呢?

karen55407  聖羅撒  發表於 14-1-6 19:39

2間好不同的學校,  一間超谷, 一間有愛心, 2間中學到係brand 2.

聖羅撒中學不是band 1嗎?

引用:2間好不同的學校,++一間超谷,+一間有愛心,+

原帖由 sammilcm 於 14-01-06 發表
2間好不同的學校,  一間超谷, 一間有愛心, 2間中學到係brand 2.
點超谷?一日大約幾多樣工課?

回覆 sy.baby 的帖子

日日OVER 10樣. K3 上小1, 暑假要睇30本書做報告. 9月開學到11月MATH已經9次小測.  未計評估喎.

回覆 Jane1983 的帖子

已經趺了2A好耐了.

引用:回覆+sy.baby+的帖子 日日OVER+10樣.+K3+

原帖由 sammilcm 於 14-01-06 發表

日日OVER 10樣. K3 上小1, 暑假要睇30本書做報告. 9月開學到11月MATH已經9次小測.   ...
謝謝回覆,那一年幾多次考?老師有愛心嗎?

一年3考. 老師愛心 成日勸退.

回覆 sammilcm 的帖子

甘谷法,中學都系2A,同happy school 一樣,系咪谷不得其法呢?

如果你講的是事實,日日咁多功課,測驗咁頻密,谷足6年,只係升去band2A。吾使佢勸,我即退。

從明報出版的2013/14「升中選校全攻略」看,當中寫2012年7月畢業生中學文憑試成績,St. Rose入讀本港大學率是73.4%,比「庇理羅士女子中學」的63%還要高!

比較成績如下:SRL / BPS
整體合格率:90.6% / 89.4%
中文科達3級率:91.4% / 89.4%
英文科達3級率:100% / 99.4%
數學科達2級率:100% / 98.9%
通識科達2級率:100% / 99.4%

如是者,若BPS是band 1,何解St. Rose書院成績咁好,叫做band 2?

我知道好多小學畢業生都唔會入番中學嫁.  果時呀女讀幼稚園時, 畢業禮問過幫手d姐姐, 佢地都唔係讀聖羅撒小學嫁.

回覆 Combo 的帖子

我都唔知呀, 早2年已經係brand 2, 唔通上返?

lauwingtai  而家聖羅撒中學band 1B  發表於 14-1-7 15:37

唔係讀小學就一定上中學嫁.  佢地好多都出去考or派返kowloon city中學嫁.

Jane1983  咁就好d,否則吾值。  發表於 14-1-6 18:31

咁我又唔知, 因為我女讀聖羅撒幼稚園, 我冇入聖羅撒小學, 就係因為太谷.  果時我女果班有個家長(呀女同學係仔), 大果2個女都係讀聖羅撒小學, 係佢地講出來的.

回覆:聖羅撒 vs 培道

況且派位學校都要係同區先有幾會抽,不過我都以為中學係band 1

又係d非"用家"係度吹。:;pppp:
聖羅撒中學係 BAND 1,不過只係BAND 1B。

sammilcm 發表於 14-1-6 14:48

日日OVER 10樣. K3 上小1, 暑假要睇30本書做報告. 9月開學到11月MATH已經9次小測.   ...

所謂讀書報告,只係叫你睇圖書,一本書的頁數唔夠十頁,一頁都唔夠兩句,個所謂報告只係答幾條簡單問題,例如本書叫咩名,主角叫咩名或鍾意做D乜等等。

我個女MATH小測至到現在好似只係7定8次到,同埋MATH小測係突擊的,基本上同係堂上做練習冇分別,內容都係當期時教緊的內容,只係個小測要家長簽名,等家長知道個小朋友當時的進度。

功課係有時會OVER 10樣,但好多時有三四樣只係改正,基本上專心做的話兩個鐘內一定搞掂。

這是不是谷見仁見智。

本來唔想咁多事,但見太多人云亦云。

回覆:candb 的帖子

我贊成中學一直系band1

回覆:聖羅撒 vs 培道

聖羅撒no doubt