用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選中學 心急爸爸一問 (問題己解泱)
樓主: f6f
go

選中學 心急爸爸一問 (問題己解泱)

ha8mo 發表於 14-1-6 15:31
勁的,分分鐘已在小六入左JS,仲等你升中先收咩,唔驚你俾人地cap左
可能...人地唔過住呢...已係B1A小學....仲要先科學費~~~

ha8mo  仲講咩錢丫,以哩度既術語講,因為錢銀問題唔讀係你自卑  發表於 14-1-6 15:45

引用:Quote:ha8mo+發表於+14-1-6+15:09+我指中二

原帖由 candytl 於 14-01-06 發表
"一堆堆band 3 中中細路操兵入去">>>>講到班細佬父母全部傻咁, 一個傻好啦, 年年都有咁多傻的
父母中頭埋去 ...
點會傻呀,反正入唔到大學,在名校中學畢業點都好過在band 3 中中畢業丫。

mother904  this is a very good point  發表於 14-1-6 17:18

"仲講咩錢丫,以哩度既術語講,因為錢銀問題唔讀係你自卑"

<---又岩...d直資又有G助...佔全部人10巴仙甘大把...俾d有需要既人~~~

貢獻勳章

記住, 返學係讀書!

如果你個小朋友純因為運動勁而被 "邀請" 入讀某學校. 好有可能人地上堂的時候, 自己個小朋友就去咗 "操" ; 到其他同學放學時, 自己個小朋友就留堂補習, 咁樣好嗎 !

學費喎, 真係唔駛擔心囉.................................. 如果你每年都幫學校攞到獎!

有人鍾意越級挑戰, 有人愛安份守己. 只要自己同小朋友都覺得無錯, 就去馬. 真係運動勁而又有濃厚興趣, 唔好抹殺小朋友的天份.

錢真係唔係問題, 直資會俾獎學金, 去試試

醒目開學勳章

回覆 f6f 的帖子

band 幾要問番學校,另睇番心儀學校邊間重田徑....校風.....英數操行成績亦乎合該校要求....其次交通,個女喜歡該校程度....有d面試計數計得好勁
我之前識位女同學(同我女一齊學樂器)佢小學間學校都有名...但唔記得邊間,成績次次係全級考頭2名同得好多羽毛球獎,可教小朋友....佢好似派第2志願何文田銀禧
我女2001年1月8日QE出世  

fion6406 發表於 14-1-6 15:47
點會傻呀,反正入唔到大學,在名校中學畢業點都好過在band 3 中中畢業丫。

...
咁佢地父母又有咩問題呢? 既然在BAND 3, 入大學無望, 一身運動天份係BAND 3校冇得發揮, 分分鐘學壞機會又大,
倒不如俾佢去能發揮所長地方, 運動叻要贏人都要苦練架, 坐係度就想拎冠軍咁易? 苦練中係咪又鍛鍊到意志力呢?
講翻學校, 收BAND 3 學生返來, 位佢都犧牲公開試成績渦.

必必  同意  發表於 14-1-7 12:01

引用:Quote:ha8mo+發表於+14-1-6+15:09+我指中二

"一堆堆band 3 中中細路操兵入去">>>>講到班細佬父母全部傻咁, 一個傻好啦, 年年都有咁多傻的
父母中頭埋去 ...
Band3成績、靠體育獎而入名校,仲有獎學金!做咩唔讀?虛榮心 好難抗衡!

回覆:candytl 的帖子

成績靠狂操pass paper,唔會太差

真光女書院係讀書型, 唔重視田徑, 如果想繼續係田徑方面發展,  去D1中學, 有多啲對手,

引用:Quote:fion6406+發表於+14-1-6+15:47+點會

咁佢地父母又有咩問題呢? 既然在BAND 3, 入大學無望, 一身運動天份係BAND 3校冇得發揮, 分分鐘學壞機會又大 ...
公開試成績計係可以比個細路冇限repeat 到d1年齡上限先考,仲可以攞多幾年牌