用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區自行一問(2)
go

黃大仙區自行一問(2)

阿女第一,二次呈分後為bank1邊緣人,自行想報自1:何棠(阿女最想)!
是否應等乙一才選德愛!德愛雖機會大但阿女麻麻鐘意!是否應博一博?

自2:選銀禧是否合適?

回覆:lilysun123 的帖子

另提一提大家何棠自行表要自己去學校拿!

回覆:opclk 的帖子

請問銀禧是否比德愛高小小?

搏之前,先諗一諗三次呈分後會唔會跌band,如果小朋友的成績比較飄忽的話,反為要盡量爭取在自行時選校成功。這時,我寧選德愛。要保住band 1學校的一席位,甚至放棄何棠,我始終都唔覺得邊緣同學選何棠會有機會,不如切實地揀一間1C的學校,或考慮可立。

除非你有信心小朋友三次呈分後會保得住band 1組別,咁搏高少少是無可厚非,最多留待大抽獎時再重新部署。

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

謝二兩位意見!其實都知何棠機會不大,只是想比阿女試下以完以後怨我!

另,小女麻麻德愛的原因是見無家政學, 原以為女校初中一定有家政。

另想問初中課程是否所有同學一様,到s4才選科!

引用:謝二兩位意見!其實都知何棠機會不大,只是想

原帖由 lilysun123 於 14-01-07 發表
謝二兩位意見!其實都知何棠機會不大,只是想比阿女試下以完以後怨我!

另,小女麻麻德愛的原因是見無家政學,  ...
大致相同,只係內容有微調同名義上有唔同 有學校初中教通識 有的冇教 有的用人文名義教歷史地理 有的會有生命教育 生活技巧等科

lilysun123 發表於 14-1-7 08:35

另,小女麻麻德愛的原因是見無家政學,  ...
但係我問過d 舊生, 德愛有家政喎

回覆:HelloKitty 的帖子

佢地個小冊子無家政,中學既覽都無家政!反而可立有

會否是科技及生活科其實係家政?

lilysun123 發表於 14-1-7 18:30
會否是科技及生活科其實係家政?

科技及生活科在初中階段,家政科是科技教育學習領域的一個學科。它的主要學習內容包括
食物、衣飾、家居及家庭四方面,並以科技教育六個知識範圍作平台,組織有
關學習元素:科技與生活、資訊和通訊科技、物料和結構、營運和製造、策略
和管理、系統和控制。

http://334.edb.hkedcity.net/doc/chi/t&l_final_c.pdf
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

多謝高人指點!即係我中學時的cookery+needlework!可以叫阿女選德愛la!

是呀!除了初中,如有興趣高中亦可選修T & L + Bio. , 將來出路亦唔錯呢!
我覺得德愛唔錯,校風嚴

回覆:Viman 的帖子

我中學時代間女校就文科d學生郬一定要學human biology,以準備以後可以做護士!

回覆 lilysun123 的帖子

係, 因為新高中家政科改了名為T&L, 可能想吸引男仔讀!
所以德愛係有家政的.

回覆:joyjoyparent 的帖子

明白了!謝謝!但想問下s4選T&L,以後的出路係讀什麼?營養師?

其實暫時只是想初中學下家政,needlework等。

引用:明白了!謝謝!但想問下s4選T&L,以後的出

原帖由 lilysun123 於 14-01-10 發表
明白了!謝謝!但想問下s4選T&L,以後的出路係讀什麼?營養師?

其實暫時只是想初中學下家政,needlework等 ...
同食物安全有關的工作

回覆:黃大仙區自行一問(2)

冇咩大學科目以此作先修科

回覆:Viman 的帖子

謝謝