用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家(九龍城)同聖心(私立部)
go

聖家(九龍城)同聖心(私立部)

回覆:聖家(九龍城)同聖心(私立部)

聖心中學應該系好過聖家。

SH is much more famous and top ranking wor

我諗地區應該係問題!試問要一個小朋友天天長途跋涉咁返學都几辛苦,聖心返7:45,最遲要6:45上車,即6:00am要起床! 我有試過同個女上學時間在九龍塘搭巴士去聖心,由屋企門口的巴士站到明愛站,需畤40分鐘。

太遠係吾掂,以前係EK睇過,有d住將軍澳的小朋友讀SH,半年就退學。天寒地凍,小朋友太早起身返學,太吾人道。

要看九龍那裡了!我是西九,我估樓主也是吧…
7:05上車,7:20已到學校了!上午早起,但回家可以午睡…正!做完功課還可以上興趣班!星期六就很多時間玩和溫習(需要的話),多好啊!
上聖心私小website可看到中學派位的結果,我留意了4年,最近4年都是非常promising的。只要你不是最差的10個8個,你可以上的中學你都應唔會有投訴…

我大女讀聖心私小,細女今年也入讀p1,我住tko,每天要6am出門囗,趕出北角上校車,同校車也不小住tko既小朋友。如果我係你我会揀聖心私小,路途雖遠,但聖心中學好過聖家呢!再加上每年私小有85%升上聖心中學。

樓主話聖家就會自已接送…我估樓主應該住在學校附近掛…我覺得路程遙遠真的是考慮清楚…樓主小朋友係咪可以捱到六年朝朝都趕搭校車先?樓主自已切身諗下如在天寒地凍時仲要晨早咁起身…自已都覺頂唔順啦…何況小朋友…唔好因為學校虛名而唔理小朋友的情況…

回覆 saintbernard888 的帖子

讚成不要因為虛名而選學校。兩家都是嘉諾撒仁愛修女會,學校的品德教育都做得不錯。但成績和升中結果確實是不同…再者,如不是車程長,早上學,早放學(最快要3年後才有機會轉全日),養成早睡早起的習慣不好嗎?

引用:回覆+saintbernard888+的帖子 讚成不要因

原帖由 sheffield 於 14-01-07 發表
回覆 saintbernard888 的帖子

讚成不要因為虛名而選學校。兩家都是嘉諾撒仁愛修女會,學校的品德教育都做 ...
我只是提醒樓主車程長也是該要留意的因素。當然你的說法也有你的道理。大家能提出多方面意見,讓樓主自已衡量一下,怎樣的決定才是最正確!

sheffield    發表於 14-1-7 10:48

........................

回覆 aw285 的帖子

莫非你是我鄰居吧…哈哈哈哈哈!但我鄰居只有一個孩子喎…

回覆:sheffield 的帖子

sheffield    發表於 14-1-7 10:55

Student needs to attend school for alternative Sat at SH, not sure if HF is the same.

回覆 CaCaDad 的帖子

no need la, full day school already, no school on saturday as SH la.

Then you should take SH.

其實好視乎你睇長遠或只睇小學…如只看小學,聖家的校舍和設備一定比聖心優勝…聖心其實真的只是一間讀書的學校…有好少量的課外活動…乜室同物室都唔夠人完善…我希望明年搬了後後會改善。但如是睇埋中學,咁我個人就會取聖心了!

如果有好的學校,幾遠都要照去,可以諗其他解決方法,好學校難求,這不是虛名,2間ranking and standard 差好遠,還有影響他們下一代,如放棄,佢地大個會埋怨