用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網統一派位排位分析
go

91網統一派位排位分析 [複製鏈接]

很快就要為統一派位填表, 希望跟大家討教一下91網16間學校的乙部排位,睇下各位有咩意見:

頂頭大熱(3間):一呂/沙呂/培基  -  排第一叫做搏下,不過都係爭崩頭,唔排第一就一定冇機會。

次熱(6間):一胡/沙田圍胡素貞/蕭小/朱小/主風/梁小  -  排第一就有機會入到,排第二就睇彩數,不過就好危險。

中游分子(4間):沙循/田小/ 信義/崇真 –  算係最佳「後備」,如果排大熱或次熱是但一間做第一,咁排呢四間是但一間做第二,咁萬一抽唔中第一,都大機會入到呢四間其中一間。

如果號碼唔靚,冇揀都會入到(3間):聖華/龍岡/慈航

20    0    0    0

兩間胡素貞排第一都要抽, 排第二冇機會
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

一呂/沙呂/培基/一胡/朱小,只能5選一放第一!去年--沙胡,/梁小放第一就實入,因為有人放第二都入到!

回覆:91網統一派位排位分析

咁係唔係沙胡/一胡/朱小都算大熱?

小曳人  沙胡唔係大熱,放第二都得  發表於 14-1-6 20:03

醒目開學勳章

daddymami 發表於 14-1-6 13:33
已我知, 一胡&朱小唔放第一都好難有機會入到.!! 真係頭暈!
基本上放第一都唔一定入到

頂頭大熱及次熱的9間小學,邊間唔洗1-1-1都可以叩?
- 培基
- 沙胡
- 蕭小?
- 主風?
- 梁小?

Thx!

咁如果第一同第二都放D熱門些的學校,但係抽唔到,沙循/田小/信義/崇真其中一間放第三係唔係實入到呢?

MAMAMEEE 發表於 14-1-6 18:40
頂頭大熱及次熱的9間小學,邊間唔洗1-1-1都可以叩?
- 培基
- 沙胡
以前有POST講培基唔使111都可以叩門。

COE1205 發表於 14-1-6 12:05
一呂/沙呂/培基/一胡/朱小,只能5選一放第一!去年--沙胡,/梁小放第一就實入,因為有人放第二都入到!
沙胡上年因為有5班小一, 所以放第2都抽到, 但係今年4班小一, 放第2真係會抽唔到, 早2年沙胡已經要放第一先抽到, 而且放第一仲係好大機會都抽到

weslau 發表於 14-1-6 12:59
咁係唔係沙胡/一胡/朱小都算大熱?
一胡朱小不嬲都係大熱, 放第一都未必抽到, 至於沙胡以前放第2係仲有機會(早幾年), 近呢2年係要放第一, 如果放第一係好大機會抽到, 上年有5班放第2有人抽到有人抽唔到, 今年會變番4班

回覆:2隻臭豬 的帖子

點解沙胡五班轉回四班?
朝朝見學校門口好多家長企係到

MAMAMEEE  我斱覚得好怪,由5班変4班!  發表於 14-1-7 23:20

醒目開學勳章

weslau 發表於 14-1-6 22:18
咁如果第一同第二都放D熱門些的學校,但係抽唔到,沙循/田小/信義/崇真其中一間放第三係唔係實入到呢? ...
去年有同學仔放沙循第二全部都入,有同學崇真第7都入到

醒目開學勳章

2隻臭豬 發表於 14-1-7 00:53
沙胡上年因為有5班小一, 所以放第2都抽到, 但係今年4班小一, 放第2真係會抽唔到, 早2年沙胡已經要放第一先 ...
所以我話去年,今年真係好難!

回覆 bowling68 的帖子

因為上年出生率勁多, 又要舒緩北區雙非b. 所以有好多小學都加開班數, 好似大埔都有間小學, 加開到10班小一, 呢d叫"大肚班",  但係今年已經回復正常

表內自行分配學位學額是根據各學校2014/15學年暫定開辦小一班級數目而計算,各學校實際開辦的小一班數會因應學校網的學位需求而定。
The discretionary places quota listed is based on the provisional number of P.1 classes to be operated by the school in the 2014/15 school year. The actual number of P.1 classes that the school will operate is subject to the demand for school places in the net.
學校網內有些小學可能因應小一學額的供求情況,於統一派位階段供附近學校網的申請人選擇。
Some schools may serve the nearby school nets in the Central Allocation stage, subject to the supply and demand of P.1 places.

我諗就算係上年第二志願入到沙胡既百份比仲低過第一志願入到一胡...
今年第二志願揀沙胡,咁第三志願可以揀咩?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

首先睇返小朋友資質, 我亜仔中等成績, 所以一開始揾二線 , 幸運自行抽中沙胡, 返學開心, 有時第一志願係咪一定要兩呂一培呢????

請問點解沙循會咁多人做後備?上年問朋友了解過,沙循小班教學,普教中,頭30名入沙循中。聽落不錯喎。

聽大家講到今年咁恐佈,咁如果下邊咁排法,穩唔穩陣?

乙一(6㨂1):一呂/沙呂/培基/一胡/沙胡/朱小

乙二(3㨂1):蕭小/主風/梁小

乙三至乙七(4間):沙循/田小/信義/崇真

唔使揀的3間:聖華/龍岡/慈航
‹ 上一主題|下一主題