用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華同陳守仁點揀好?
樓主: dimsumsumsum
go

英華同陳守仁點揀好? [複製鏈接]

回覆:英華同陳守仁點揀好?

Yw of course

Whether YW or not, Through train is really great and should be implemented to all primary school.

Children enjoy school and more off school activities better.  Rather than only focus on academic result and selection of secondary schools.

mayc 發表於 14-1-8 15:58
TSL的中學校網在油尖旺,油尖旺對男仔是很好的,有兩間全無直屬小學的男校-九華和聖芳濟,如果囝囝是B1的男仔 ...
呢個都係一個好實在既考慮, 但唔知點解, 留係油尖旺區既學生亦唔多喎, 佢地派得好散。

奥脫福 發表於 14-1-8 16:29
考(報名)同收(取錄)唔係兩回事咩?!
鬼唔知咩, 所以咪話家長群大家都係唔太考慮作補充啦!

回覆 mayc 的帖子

But I have heard that the standard of Wa Yan Kowloon has gone down dramatically over last decade.

回覆:英華同陳守仁點揀好?

好奇一問,如果YW無中學backup,大家仲會揀嗎?到底係鐘意間小學定中學呢?

鐘意小學,佢有中學backup係一個bonus!

maxtimma    發表於 14-1-13 19:58

回覆:dimsumsumsum 的帖子

YW.

引用:鐘意小學,佢有中學backup係一個bonus!+

原帖由 monsterparentss 於 14-01-12 發表
鐘意小學,佢有中學backup係一個bonus!
Agreed! 兩間小學都好,各有特色又平民化又抵讀,兩間都中意。有中學是 bonus, 除非中學差得好交関。

回覆 小小莉 的帖子

"好奇一問,如果YW無中學backup,大家仲會揀嗎?到底係鐘意間小學定中學呢?"

英華的吸引力正是一所好的小學 + 有Band 1 英中等住你去讀。不用如果了。

不如吾洗煩惱住,等真係YW 或 TSL 收咗先再選擇啦。

我不會撿YW耶〜我不想讓我的兒子讀男校。在很重要的成長期讀男校,很容易對異性認識不深,像我先生就是讀男校,結果不體貼加不了解女性較細心敏感的一面。這個社會女生能力越來越好,應該讓二性一起成長,才能互相有深刻認知。這是個人淺見。

不能同意更多!

回覆:sweetbaby999 的帖子

吓,讀男或女校就平時無異性朋友,讀男女校都係男有男玩,女有女玩。

英華過五関斬六將才取錄,加上有中學backup ,真係唔須要考慮嘛

回覆:sinlier 的帖子

I was grown up in a boys school, and in my secondary school life I often participated in joint school and inter school activities and got along well with girls. I think I am ok now.

有得揀男仔讀男校是好d的……

引用:吓,讀男或女校就平時無異性朋友,讀男女校

原帖由 bigboy129 於 14-01-14 發表
吓,讀男或女校就平時無異性朋友,讀男女校都係男有男玩,女有女玩。

...
莫非所有宅男都是讀男校的?! 讀男女校就一定識到女仔所向無敵?! 我覺得是睇本身性格多點。我本身女校出,又唔覺成長中缺少與異性相處喎。不過無可否認當年是有女同學搞基。

‹ 上一主題|下一主題