用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 就讓孩子輸在起跑線上吧
go

就讓孩子輸在起跑線上吧 [複製鏈接]

http://s.fanpiece.hk/globalsavors/c1112147.html
   7    0    0    0

回覆:就讓孩子輸在起跑線上吧

問題是我們不是生活在德國,也不會在德國升學及打工或做研究,實在人在江湖,身不由己。

其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒香港家長「不應以子女過早學習為榮」,香港家長身不由己,但也應適可而止。

記得十年前,個friend告訴我,她帶了正讀幼稚園的女兒去補習,我說:「你係咪傻架?個女幼稚園咋!你估中學生咩?去補習﹒﹒﹒咪咁癲啦!」,但五年前,幼稚園補習已變很平常的事,今時今日,更成了主流,我們係咪要反思下呢?

過多幾年,我地會唔會帶d精子卵子去補習?咪以為我講笑呀!十幾年後,可能真的會有人這樣做,就像今天有人帶幼稚園學生去補習一樣。

chiyin8    發表於 14-1-7 21:41

lauwingtai 發表於 14-1-6 09:09
其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒香港家長「不應以子女過早學習為榮」,香港家長身 ...
Exactly!
The kids in Hong Kong don't even have enough time to sleep or rest nowadays.   Is that something we should be proud of?

lauwingtai 發表於 14-1-6 09:09
其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒香港家長「不應以子女過早學習為榮」,香港家長身 ...

過多幾年可能係揀"啱程度"既配偶先去生小朋友

誰是誰非...

十多年後, 等待子女大了, 我們再相約上來分享 ~~ ^^

請看今期 樂活家 的 cover story ~

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-6+09:12+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-06 發表

其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒 ...
很認同!

非常認同

唔駛諗咁複雜,教子女個陣諗清楚係為孩子定為面子,你覺得係為孩子咪去做,做唔會後悔既決定就得
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

孩子智力被過度開發並不是一件好事情,因為必須給孩子的大腦留下想像空間。過多的知識會使孩子的大腦變成了計算機的硬碟,常此下去,孩子的大腦就慢慢地變成了儲存器,不會主動思考了。
表面上看中國的學前教育和基礎教育很紮實,但他們的想像力和思考能力已經被破壞掉,由此造成了孩子被動接受知識而疏於主動思考的習慣。

講得好岩.....中國第日最叻,最搵到$的,唔係呢班背書叻的小朋友....而係呀媽唔多識教,我地俗稱的"古惑仔", 因為係社會係食腦的,思維快的人

我常係度諗,我俾我既小朋友邊一套價值觀,我要教仁愛的話,我應要離開HK生活;我想小朋友立足及SUCCESS的,我應教他防人,因為未來的中國人好恐怖,你愈仁愛的,愈死得愈快....

我都係離開HK生活較好~

回覆 abby0624 的帖子

“過多幾年可能係揀"啱程度"既配偶先去生小朋友”

這是非常需要的,否則自己辛苦

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-6+09:12+

其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒 ...
說得好,但好多父母只會話人在江湖,身不由己。繼而不斷摧谷自己嘅仔女學術成績,仔女嘅童年生活就只有興趣班,補習班,比賽,做課外練習。
我有朋友亦一樣不斷摧迫子女學呢樣那樣,由K1開始到而家P1,星期一至日,時間表密密麻麻,近一年來已没有一家人外出遊玩,親戚朋友聚餐亦只有佢老公自己去,因朋友要和女兒在家温習,她和丈夫亦因為女兒教育方向常常爭吵,朋友老公和她女兒也向我們掃苦,朋友女兒只剛讀小一,佢話比我地聽,佢好想快d長大,問佢點解,佢話長大後不用讀書同埋可以離開媽媽做自己喜歡嘅事。我聽後覺得好悲哀,鄧朋友傷心,佢唔知道佢自己嘅女兒竟然想急不及待想離開佢,朋友女兒只係得6,7歲咋!竟然有咁嘅想法……

abby0624  我自己好明白佢個女既感受,因為我小時我爸爸都管得我好嚴,所以當大個有能力後就想離開佢‧正所謂物極必反  發表於 14-1-9 11:01
lauwingtai  大家都應引以為鑑  發表於 14-1-8 15:28

回覆:MC媽 的帖子

Szhang1984 發表於 14-1-9 01:24
同意。但是誰敢不讓她們去讀書或學習。我表姐的兒子上年讀初一的時候突然問她說為什麼以前不讓他學樂器,他 ...

如果我是你表姐,我不會啞了,我會告訴兒子:

「要學,你自己想方法學,想不到方法就不要學,你的人生不是由我和你爸爸負責,而是你自己負責,父母單單是養兒育女這份恩情,你十世都還唔清,正如我倆都還唔清俾公公婆婆爺爺嫲嫲,你要學樂器,自己報學校或社區中心的入門興趣班,有些免費,有些很便宜,你的零用應該夠付,買少2隻Game就得啦!如你努力,有點成積,我和爸爸才考慮買唔買樂器俾你,但條件是你乖、學業成積冇退步和見到你在樂器上的努力。」

我唔係吹水,我真的會這樣教仔女,香港家長太寵兒女了,害了他們,舊年有單西環兇殺案,兇手澳洲留學回來,殺了父母,你記得嗎?他怨父母生得他矮、遲送他去澳洲和不打本俾佢做生意呀!

快告訊你表姐和表姐夫,唔想有事就好好教個仔,父母責任是養你育你教你,不是寵你就你滿足你。

**PS**我弟弟當年在中學興趣班學得一手好弦琴,完全免費,弦琴也是從學校借的。

chiyin8    發表於 14-1-12 22:26

講得好

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-9+09:08+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-09 發表
Like

其實只係香港人愛面子認叻心態,幼稚園變成不是求學地方,而係show off 自己小朋友地方。

‹ 上一主題|下一主題