用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 專題設計究竟係小學生功課還是家長功課? ...
go

專題設計究竟係小學生功課還是家長功課?

呀女間學校既專題報告,講內容俾個個聽,每個人都覺得絕對唔應該係三年級學生能力所做,究竟目的何在呢?

lobbytsui 發表於 14-1-5 22:22
呀女間學校既專題報告,講內容俾個個聽,每個人都覺得絕對唔應該係三年級學生能力所做,究竟目的何在呢?

...
係想小朋友叫家長指引下完成. 小一已可能有專題.

引用:Quote:lobbytsui+發表於+14-1-5+22:22+呀女

原帖由 Bluegene 於 14-01-06 發表
係想小朋友叫家長指引下完成. 小一已可能有專題.
無錯,小一已開始做,但小三那份可媲美大學論文

如果家長有耐心好好引導,小朋友在過程中,應該學到好多嘢。

不過,家長就辛苦d。

小女學校的專題研習,其中一項評分準則講明,內容不能超出學生應有的知識水平

引用:如果家長有耐心好好引導,小朋友在過程中,

原帖由 Jane1983 於 14-01-06 發表
如果家長有耐心好好引導,小朋友在過程中,應該學到好多嘢。

不過,家長就辛苦d。 ...
最慘就係兩個星期便要交

Jane1983  盡力而為,吾得太認真。  發表於 14-1-6 18:38

回覆:專題設計究竟係小學生功課還是家長功課?

我仔小三讀津校,小五先教中文打字才做project, 我欣賞!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

lobbytsui 發表於 14-1-6 14:08
無錯,小一已開始做,但小三那份可媲美大學論文
是甚麽題目,能否分享一下!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

共兩版

引用:共兩版+ +

原帖由 lobbytsui 於 14-01-06 發表
共兩版
在成績表內計分

回覆 lobbytsui 的帖子

主題OK,其實介紹一種運動便足夠

應該省卻早操及問卷調查,或者只做這部分而不再介紹運動項目

以小女學校的標準來看,這個小三專題研習,份量太多

引用:+本帖最後由+MC1128+於+14-1-6+20:47+編輯+

原帖由 MC1128 於 14-01-06 發表

回覆 lobbytsui 的帖子
我也很認同,而且只有兩星期的時間來完成,時間跟內容份量不相稱

Bluegene  預你聖誕新年假期每日做D,好難話overload。不過若你有另外假期安排就麻煩了,我都係咁攪都好忙  發表於 14-1-6 22:09
MC1128  同情!加油!  發表於 14-1-6 21:00

醒目開學勳章

lobbytsui 發表於 14-1-6 20:57
我也很認同,而且只有兩星期的時間來完成,時間跟內容份量不相稱

我個仔小三o個陣都有做類同o既專題研習題目,
程度同要求都差不多,所以唔覺妳所謂o既深喎?

不過,得兩個星期做又確係少o左o的o既!

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

不過如果要比較三樣運動,以第一次做Project o黎講,最好就係三人o既合作Group Project 啦!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回覆:WKDRB 的帖子

我覺得間間學校不同,所謂國際學校和傳統學校都有分別,不過,一些許分別是傳統學校會教導學生尊重別人,不會用stupid 來話人的

家長請稍安無燥,我只想透過這個平台來讓大家評論而已,表達個人意見,但並沒有估計引來這麼大的迴響。
事實上,本人是十分認同專題研習的理念,讓學生去思考、搜集資料、分析,但我個人認為,要個小三生在兩星期內去完成這份功課,時間實在有點緊迫,而且專題只是兩週中其中一份功課,所以做起來有點吃力。
再者,恕我愚昧,本人真的不清楚外面的世界是怎樣,也好,多謝各位交流,讓我跳出這個井,看真現今香港教育是何等的一回事!