用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多生齒,要矯齒,急求教。
go

多生齒,要矯齒,急求教。

七歲兒子剛脫了多生齒,但影響度門牙完全移位及傾斜。
有無經驗媽咪睇開遑位矯齒醫生可介紹?
現很擔憂,有無人話我知。唔該!

回覆 2muffin2 的帖子

我女十年前是一條龍搵一個牙醫攪哂的。未拔隻多生齒前已預計隻門牙會走唒位出的, 拔牙醫生無同你講?

那個牙醫在佐敦的,要我可以pm 你
阿女現在在他處cool 牙。

我地隻多生齒無影響,反而係顎骨發育影響到。

好生意嘅矯齒專科醫生多數唔做普通洗牙剝牙,有個 list 可以 check 下位牙醫係咪矯齒專科:

http://www.dchk.org.hk/docs/SA_Orthodontics.pdf

回覆 Marco-ma 的帖子

今次我可以用憤怒噙形容我的心情。睇咗十幾年個牙科醫生由9月發現有多生齒至11月都話未剝得,叫我等。我覺得唔妥,轉新牙醫。
一超xray 發覺恆齒門牙巳被迫至完全移位,即剝。。。

煩請pm我牙醫資料,感激!
我睇見仔仔啲牙攪成咁,真係想喊,覺得自己醒覺太遲,累佢受苦要箍牙。。。sad

引用:七歲兒子剛脫了多生齒,但影響度門牙完全移

原帖由 2muffin2 於 14-01-05 發表
七歲兒子剛脫了多生齒,但影響度門牙完全移位及傾斜。
有無經驗媽咪睇開遑位矯齒醫生可介紹?
現很擔憂:pit ...
已是事實,冇得擔心啦,反正有得cool即係可以解決,放鬆d,時間會令你息懷一點,我仔都有你既問題,不過佢係4歲發現並脫了,現在9歲,鵬牙歪歪斜斜,好難看,牙醫話有2個選擇,一是現在cool,只cool上4同下4共8隻牙,這是第一期,只cool 9個月,待所有牙換齊後再cool第二期,我冇咁多銀紙,亦唔想仔受2次苦,所以叠埋心水等牙換晒就cool,都冇乜好擔心了,只知要勤力d儲錢(≧∇≦)

我完全唔識人有小朋友箍牙。
所以很希望各位有經驗的媽咪,提供好的矯齒醫生資料。
好驚錢駛了,但找錯醫生又苦了小朋友。
明白不方便開醫生名,煩請pm我啊。
感激萬分!!!

已PM 了。但不是矯齒牙醫。

當年阿女只箍上四下四約一年左右,
因隻多生齒已頂斜已出的門牙同頂反咗未出果隻。

其實好少事,你冷靜d 先啦

回覆 A-Mum 的帖子

請問你意思係,就算剝了多生齒後,還會影響顎骨生長嗎?

當年仲以為隻增生齒是門牙,
一直奇怪仲咩隻門牙咁醜怪,
仲要出咗幾個月都只見得一半,
回想起都覺得好笑

回覆 Marco-ma 的帖子

我初初都以為係恆齒門牙。。。一直外露的只有五份一......新牙醫剝出噙隻牙差不多2cm咁長,極尖;很駭人。

Marco-ma  係呀,隻牙超級核突呀!
傳說話有增生齒的人絕頂聰明呀, 會吾會開心d 呀  發表於 14-1-5 22:56

回覆 2muffin2 的帖子

請問你意思係,就算剝了多生齒後,還會影響顎骨生長嗎?"

唔係呀,我想講其實有多生齒未必有問題,我地有多生齒個位D牙好四正,反而有其他牙未出但照到係斜,所以你位牙醫未必有害到你小朋友架,唔好太激心。我地隻多生齒都分兩邊跟咗好耐,先決定做小手術剝。

顎骨發育同多生齒無關係。新一輩矯齒牙醫先會處理埋顎骨發育問題,亦要夠細個、發育前去睇先有得攪。不過好貴!

school dental program. 20 dollars