用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我兒子寫
go

我兒子寫

激我地你會好開心咩?
90/6553

gl #1
生產值:789 別墅5 分鐘前
你又知唔知我哋啲青年人讀書己經好辛苦,星期一至星期曰都要溫書,又多測驗考試,壓力好大,打機就係我哋抒緩壓力嘅好幫手。你哋啲家長做咗好多嘢,我知,但可否俾小小選擇權俾我哋呢?而且你哋理得太多,反而會覺得你哋太煩,一見到你哋就如同見到死對頭咁。所以話,你哋D家長根本唔明。點先可以friendly 地理下我哋?其實好簡單,只要鼓勵下我哋想做嘅嘢,覺得唔好就俾建議(唔好🔥),並互相討論一下,冇一定嘅對或錯。大家和平相處就👌。(我兒子寫的)

私人傳訊  回覆   引用

激我地你會好開心咩?
90/6553

gl #1
生產值:789 別墅5 分鐘前
你又知唔知我哋啲青年人讀書己經好辛苦,星期一至星期曰都要溫書,又多測驗考試,壓力好大,打機就係我哋抒緩壓力嘅好幫手。你哋啲家長做咗好多嘢,我知,但可否俾小小選擇權俾我哋呢?而且你哋理得太多,反而會覺得你哋太煩,一見到你哋就如同見到死對頭咁。所以話,你哋D家長根本唔明。點先可以friendly 地理下我哋?其實好簡單,只要鼓勵下我哋想做嘅嘢,覺得唔好就俾建議(唔好🔥),並互相討論一下,冇一定嘅對或錯。大家和平相處就👌。(我兒子寫的)

私人傳訊  回覆   引用

回覆:我兒子寫

Del.

早上早餐,幾個2-5歲小朋友坐在父母旁等早餐來,每個也在打機!

回覆:skkeung 的帖子

以前細時我仔等早餐是睇書,而家他是拿手提电話打机,科技進步,有些發明涂毒了我们的下一代。

我兩個仔都係, 每朝早一起身, 都會爭取機會(因屋企有wiifi), 一邊食早餐一邊看手機(打機睇片聽歌, 連刷牙洗面也機不離身.......我都話過好多次, 但見佢哋平時做功課温書冇咁, 且都有睇下課外書, 所以見佢哋唔係好過份就由得佢啦,

都好無奈.
有時閉關EXAM溫到呆灑, 俾佢睇一陣電話RELAX吓, 當CHARGE吓電, 再來過.
話都話唔到佢幾多, 唔太過份, 惟有將就吓. :;pppp:

回覆:黃巴士 的帖子

我仔好奇,比个电話佢打机都唔打,可能自細無呢个習慣掛?所以我覺得是有得調教的

小時要嚴,大時要鬆!大了,要改就難!