用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 K3同P2英文程度可以差不多嗎?
樓主: yung06
go

K3同P2英文程度可以差不多嗎? [複製鏈接]

回覆:K3同P2英文程度可以差不多嗎?

唔計係資優生, 一個由細有補開英文, 有閱讀英文課外書的習慣的人比較, 人地細細個已應付出好多半$$同時間去學習英語, 同一個只靠小一小二的小學上英文堂, 仲要好有天資次次測驗考試都九十分以上, 就以為英文程度好好嗎? 淨係計閱讀英文課外書某程度上已有很大很大差異啦, 如果有做評估而小朋友能力足以應付, K3絕對可以比小二的英文更優秀.

家長們不可以再用以前細個點點點, 跟以往比較只會做井底之蛙, 有些小三英文程度仲勁過初中學生, 問題係家長自問有幾多野栽培係個小朋友身上, 而不是比較你讀咩班, 你幾個歲囉.

最重要係比較小朋友本身有無進步

回覆:K3同P2英文程度可以差不多嗎?

英文程度差別遠大於中文,是因為香港英文學校課程的程度非常低。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:回覆+jane-wang+的帖子 香港没有这个教育

英文程度差異大唔係乜嘢新聞. 唔計 native students, 讀英文小學同中文小學, 英文已有分別. 當然英文好, 中文又未必好. 唔係講笑, 某名小學畢業生去考以前中學會考係一定合格.
‹ 上一主題|下一主題