用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區可風和王少清兩間比較邊間好d?
go

荃灣區可風和王少清兩間比較邊間好d?

我一直打算自行安柱及可風,可今日有老師話可風近年多女仔早戀,校風不太好,建議我可選王少清,大家可給我一些意見嗎?萬分感謝!

Jackieson  就算早戀, 校風都唔一定差  發表於 14-1-6 09:19

其實,依家的女仔根本就早戀。。我諗唔會係單一學校的問題,可能可風較自由唔會打壓學生,學生就夠膽比人知。。換著是高壓管治的,就只好收收埋埋吧!
問題係,你甘心入王少清嗎?如你本身想揀安柱及可風,相信都想進取些少揀一間成績好的,就算聽到老師咁講覺得擔心,都唔應該揀次一等的,雖說王算係英中,但英中之中在荃葵青好明顯排得較後呢!
善德考慮嗎?風評也不錯嘛!

回覆:jojohuen 的帖子

可以答你,安柱一樣有:;pppp:

senkawa  其實真係時代不同了。。去下咩咩secrets望下,間間學校都勁多明戀暗戀post,好得人驚。。根本就蔚然成風呀!之前新聞好似仲有單講小學生拍拖的...  發表於 14-1-5 00:44

醒目開學勳章

回覆 jojohuen 的帖子

王少清一樣有,

何中好多拍拖

引用:其實,依家的女仔根本就早戀。。我諗唔會係

原帖由 senkawa 於 14-01-05 發表
其實,依家的女仔根本就早戀。。我諗唔會係單一學校的問題,可能可風較自由唔會打壓學生,學生就夠膽比人知 ...
認同,都有讀女校的初中生拍拖,是無得避,視乎家長老師怎樣輔導。

我有姨侄仔在可風讀中四,他很勤力讀書,很喜歡學校,他阿媽話個仔讀得開心,同學相處融洽,校風很純樸。唔明點解那位老師話女仔早戀就校風差了?!是否有點問題?

senkawa 發表於 14-1-5 00:07
其實,依家的女仔根本就早戀。。我諗唔會係單一學校的問題,可能可風較自由唔會打壓學生,學生就夠膽比人知 ...
多謝大家的意見,我都明早戀邊間都有,但老師指明話可風所以我先會有此耽心.現經你地一解說也就釋然了,謝謝大家.
senkawa,因為我仔學校屬於荃灣區,而安柱及善德都是葵涌區,自行兩間都選跨區有d太過進取,而本區只有荃官.何傳耀.可風及王少清是英中,荃官太難不作考慮,所以就選打算選可風:loveliness:

引用:Quote:senkawa+發表於+14-1-5+00:07+其實,

原帖由 jojohuen 於 14-01-05 發表
多謝大家的意見,我都明早戀邊間都有,但老師指明話可風所以我先會有此耽心.現經你地一解說也就釋然了,謝謝大 ...
荃灣去葵青也不太遠,阿仔有同學屯門及東涌出來的,。自行應該可以進取一點,反而大抽獎只可搏一間,尤其荃灣中學較少,第一志願選了band 1英中後,第二志願已經要選band 2,反而葵青可以選band 1A或B - band 1C - band 2。

回覆 bnene 的帖子

荃灣區去葵青區返學多數只可坐小巴/巴士, 時間上是否很難控制?

bnene 發表於 14-1-5 13:33
荃灣去葵青也不太遠,阿仔有同學屯門及東涌出來的,。自行應該可以進取一點,反而大抽獎只可搏一間,尤其荃 ...

不是路途遠近的問題,而是不敢太進取.如你所說,荃灣太少學位,如自行入唔到就只有靠抽獎.所以我想自行可以先入可風拿個保障.其實安柱我都覺得自行係入唔到,反而可風我仔比較有信心自行可入到.老師就話過可風我仔自行選佢既話好大機會收左,大抽獎就無得再抽安柱,如真係鍾意安柱可只入表安柱唔入可風,但大抽獎安柱又只有8個學位俾外區學生,機會好少,心大心細之下我都係唔敢太摶.可惜我不是葵涌住址,否則我自行選安柱,到大抽獎又選安柱咁就好大機會入到安柱了,因為我仔真係好鍾意安柱.

bnene  如果兩次呈分試平均有全級七至八名,安柱機會較大。  發表於 14-1-6 14:14
Jackieson  少位少人揀, 多位相對多人揀, 機會率可能相差唔大.  發表於 14-1-6 09:34
cychan39  自行通常中意收外區的,上屆自行外區多收荃灣區近200個,應該大部分是band1生。  發表於 14-1-5 15:28

回覆 chy 的帖子

係,返學時間小巴站大排長龍,好難上到車

簽名被屏蔽

為甚麼不選何傳耀,以你仔成績應該無問題,怎樣都會好過選王少清,不是嗎?

趙華 發表於 14-1-5 22:06

為甚麼不選何傳耀,以你仔成績應該無問題,怎樣都會好過選王少清,不是嗎?
是因為我仔唔鍾意何中只尊注成績,佢喜歡有多d活動既學校.何中的簡介會我都有去,個人覺得如在何中返學成績不是排頭果批會好down.

senkawa  同意!  發表於 14-1-5 22:43

jojohuen 發表於 14-1-5 22:26
是因為我仔唔鍾意何中只尊注成績,佢喜歡有多d活動既學校.何中的簡介會我都有去,個人覺得如在何中返學成績不 ...
其實就按你原來意思, 1安柱2可風應該合心意吧?

王少清是否成績 B 級已不用報自行 ?

chy 發表於 14-1-6 09:00
王少清是否成績 B 級已不用報自行 ?
最重要其實是教育局成績次第...如次第較前, 即使有B級成績, 收嘅機會都好高!

回覆 senkawa 的帖子

但佢地學枝校網寫明要 (3) 中、英、數成績達A級