用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 總覺得欠了阿女
go

總覺得欠了阿女 [複製鏈接]

家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,便送她去九龍塘讀小學,每天早上6時起床,黃昏5時到家。不經不覺,阿女已經二年級,她也似乎適應了。
由於平日功課頗多,於是所有興趣班都集中在星期六,日。阿女頗有微言,希望可以星期六,曰不用上興趣班。我掙扎了一時間,本月開始暫停了一些興趣班,但我總有虧欠了阿女的感覺,令她過著忙碌的學校生活,因為她太疲倦,無精神上興趣班,於是決定放棄她喜歡的畫班。

1    0    0    0

引用:家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,

原帖由 lcys 於 14-01-04 發表
家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,便送她去九龍塘讀小學,每天早上6時起床,黃昏5時到家。不經不覺 ...
搬近些可以嗎?

一係搬近d,一係精選課外活動,做人就有取捨。你同女有商有量,好好呀,休息都好緊要。

吾好諗話欠咗佢咁嚴重,父母愛錫仔女就吾欠了。

回覆:總覺得欠了阿女

咁你為咩放棄佢最愛的畫班先,如果為學術補習而放就可能有點無奈姐

家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,便送她去九龍塘讀小學,每天早上6時起床,黃昏5時到家。不經不覺 ...
是你個人決定,還是與囡囡商量下的決定?

如自己有咁既感覺, 係咪應該做d嘢補救下呢?

為左作出少少嘅補償,喺興趣班s入面竟然係放棄佢最鍾意嘅畫畫班?聽落就好矛盾!佢同意嗎

為左作出少少嘅補償,喺興趣班s入面竟然係放棄佢最鍾意嘅畫畫班?聽落就好矛盾!佢同意嗎

點解唔放棄其他興趣班,而選擇放棄畫班?
畫畫可以減壓,唔去上堂,可以抽點時間在家陪佢畫.
United we stand, divided we fall.

咁又唔駛停曬!上自己有興趣的堂,係唔會覺得辛苦,仲可以減壓!

搬近啲!小學應以就近入學為原則,但我見不多人留意!

熙fi媽媽  我贊成, 無奈最近我家的兩間學校不屬於我地校綱  發表於 14-1-10 15:32

lcys 發表於 14-1-4 14:32
我直言好了。 學習氣氛、真的要去九龍塘嗎? 還是父母自己的心魔? 以這個年紀、這種SCHEDULE,成人都辛苦LA!! 1致7、差不多没有自己時間、点頂亜? 就算是自己喜歓GE活動、都無気力上亜。 真係真係覚得欠左亜女、応該知道点様行動LOR.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

一至五返學, 無得玩, 六日學埋嘢又無得玩, 諗到都慘, 試想上次做過既記憶呀...公園, 單車, 行山, 在家寧靜享受一天, 幾耐無做過...第時子女既回憶是什麼...九龍塘學校真的好成咁.....

醒目開學勳章

我应为最喜歡的興趣不可以cut 就做对了!

lcys 發表於 14-1-4 19:32

當初我都係想同個仔跨區,但最後無收我就係番自己個區讀,一路讀我真係覺得好彩當初跨區學校唔收同好感恩入到呢間(雖然只係二線),因為眼見有D六點起床真係好辛苦。我個仔同區七點三起床。如果上完課外活動返到家都5:00PM呢2日時間就好趕。。。如果當初係跨區學我真唔敢想像。。。
我個仔雖然同區但學校以外既課外活動我都係安排在星期六日,因為仲有個細仔工人平時好難同佢去上堂。不過我個仔都有时間玩同休息的。同埋佢係自己好鐘意上的。

現在小朋友讀書成績如何?如果一般不如考慮轉校吧。。同個女商量下啦。。我覺得CUT咗一D佢鐘意既真唔太好囉。

搬吧. 唔一定要搬去九龍塘, 至少搬出九龍區吧, 揾間半小時內車程可返到學校嘅屋. 最多揀間細D嘅, 小朋友時間仲寶貴過大人, 休息時間唔夠, 讀書都唔入腦啦.

其實住間細D舊D都有好處。個女問你點解咁細,就同佢講香港D樓好貴,呀爸呀媽都好努力工作。現在的小朋友讀書只為了應付父母和老師,沒有目標。

回覆 lcys 的帖子

搬家?不容易!轉學校?更難!
星期六日興趣班?已經話興趣咯,得閒就做,唔得閒就拜拜。跟阿女他他條條吃個早餐,報附近就腳的泳班,社區畫畫班,總之上午是休息,下午就hea hea. 下午沒合適活動,就帶女女行山,踏單車。孩子的腦袋要非常鬆弛下,才能發展出色的思維。完成基本的功課和溫習,一切的生活情趣,就是興趣了。

rainbowcov  這才是生活。  發表於 14-1-8 15:51
COE1205    發表於 14-1-7 15:26
Jane1983    發表於 14-1-7 12:27

‹ 上一主題|下一主題