用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳官立小學
go

將軍澳官立小學 [複製鏈接]

就要搬入將軍澳,小朋友要轉校,想知將軍澳官立小學ok嗎?

0    0    0    0

回覆:23april23 的帖子

唔谷,又唔多理學生;始終係官校!
聽聞小六選校時,老師亦不太理會,有家長因不太熟悉派位機制,胡亂選校,最後派得很差。如果要選這校,家長就要自己跟緊D喇!

引用:唔谷,又唔多理學生;始終係官校! 聽聞小

原帖由 Ima2008 於 14-01-04 發表
聽聞小六選校時,老師亦不太理會,有家長因不太熟悉派位機制,胡亂選校 ...
唔該哂

將軍澳官立小學最大優勢係與  將軍澳官立中學 聯繫.
而且 將軍澳官立中學只有一間聯繫小學.
每年約四分之一畢業生獲派往將軍澳官立中學
將軍澳官立中學是英文中學.

引用:將軍澳官立小學最大優勢係與++將軍澳官立中

原帖由 AgapePa 於 14-01-04 發表
每年約四分之一 ...
Thx

引用:唔谷,又唔多理學生;始終係官校! 聽聞小

原帖由 Ima2008 於 14-01-04 發表
聽聞小六選校時,老師亦不太理會,有家長因不太熟悉派位機制,胡亂選校 ...
咁將循、田家炳好嗎?

引用:將軍澳官立小學最大優勢係與++將軍澳官立中

原帖由 AgapePa 於 14-01-04 發表
每年約四分之一 ...
將循,田家炳好嗎?

回覆:23april23 的帖子

將循係近年TKO受歡迎的小學。鄰居小孩讀緊小二,都多功課。小一時已經開始補習。田家炳因早幾年校長嘅醜聞,令學校一度運亂,收生不足。之後換咗校長,收生好咗。但最近又再換校長,唔知有無改變。

將循校舍靚, 今年很多人揸20分都抽唔到.
但唔覺有朋友,同學自行選田家炳.

回覆:Ima2008 的帖子

咁要幾多分至入到? 15分機會大不大?

引用:將循係近年TKO受歡迎的小學。鄰居小孩讀緊

原帖由 Ima2008 於 14-01-05 發表
將循係近年TKO受歡迎的小學。鄰居小孩讀緊小二,都多功課。小一時已經開始補習。田家炳因早幾年校長嘅醜聞 ...
我囡也是將循小二生,功課唔算多woo

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

升左小學校, 家校溝通應比幼稚園小, 所以家長們盡量自己搵老師問想知既野
‹ 上一主題|下一主題