用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請分享聖心interview,thanks
樓主: fatrabbit
go

請分享聖心interview,thanks   [複製鏈接]

Hei-Mum 發表於 14-1-8 14:02
請問面試後是否都收到一張學校通告(有關面試結果公佈事宜)?老師還很詳細講解內容? ...
係, 老師都有詳細講解,但我估我囡機會不大,所以心不在焉,沒太留意內容

我老公同個女去, 佢話老師冇講幾時出 result

回覆 kittyland06 的帖子

老師比張通知時有講2月11號出result,張通知其實都有寫

fionapangcp 發表於 14-1-8 18:10

老師比張通知時有講2月11號出result,張通知其實都有寫 ...

學校 Website 有講 公布日子及交留位費日期.

fionapangcp 發表於 14-1-8 18:10

老師比張通知時有講2月11號出result,張通知其實都有寫 ...

學校 Website 有講 公布日子 及 交留位貴日期

回覆:請分享聖心interview,thanks

謝謝咁多位家長!

引用:請問聖心幼稚園是否升直小學?有幾%可升小

原帖由 nky228 於 14-01-07 發表
請問聖心幼稚園是否升直小學?有幾%可升小學?
年年唔同,2014~15收240個k1, 但我們小朋友讀小一那年上午私小應得100個位左右,下午津小就系大抽獎的。

回覆 jenjenny 的帖子

我們只能說,到這刻為止,想入私小的都會入到的…入唔到的純是個別家長唔選擇私小

回覆:jenjenny 的帖子

請問私小學費多少呢?

回覆:請分享聖心interview,thanks

今年UK(即K3)學生有240人,私小校長已通知我們會將下屆小一學位的85%給予聖心幼稚園生。下屆私小小一有4班,約126個學位。
但大家請留意,隨後4年如果私小部的班級數沒有改變的話,是1級有3班。即是今年interview K1的家長要考慮清楚,240位UK小朋友(減去男生後,會少約20人),3年後升小一的情況。

回覆 marwai_1030 的帖子

唔係好明, 2014-2015年係應該收240人K1, 咁3年後私小唔係都有4班P1嗎? 情況跟今年UK一樣? 咁點會得3班P1?

引用:回覆+marwai_1030+的帖子 唔係好明,+2014-

原帖由 catcle 於 14-01-09 發表

唔係好明, 2014-2015年係應該收240人K1, 咁3年後私小唔係都有4班P1嗎? 情況跟今 ...
情況不是每年一樣的,因為課室數目問題。
私小部(2014-15)班級安排:
P1: 4班,P2: 4班,P3-6: 3班,共20班,即只有20個課室。
三年後私小部(2017-18),如果班級結構不變(即20班),班級安排:
P1: 3班,P2: 3班,P3: 3班,P4: 4班,P5: 4班,P6: 3班

明晒, 唔該晒. 咁220人(減去20個男生)爭100位(85%私小位)的競爭好激烈, 咁津小要抽, 會唔會好危險? 我見D POST話只要你LOYAL TO SCHOOL, 一定入得番. 我想問係唔係要等到6月先知有冇位? 係唔係亦有好多K3學生入唔番聖心私小同津小? 可唔可以再解釋下.  我都好鍾意聖心, 想知多D情況, 雖然唔知有冇機會入到K1. THX

marwai_1030 發表於 14-1-9 14:37
情況不是每年一樣的,因為課室數目問題。
私小部(2014-15)班級安排:
P1: 4班,P2: 4班,P3-6: 3班,共20 ...
你意思係咪例如一級有120人,如分四班每班30人,但如果變3班每班變40人,即全級人數不變?

回覆 Kongtk 的帖子

我估唔係, 應該係一樣人數, 開小一班.

引用:Quote:marwai_1030+發表於+14-1-9+14:37+情

原帖由 Kongtk 於 14-01-09 發表
你意思係咪例如一級有120人,如分四班每班30人,但如果變3班每班變40人,即全級人數不變? ...
課室人數是不會改變的,因為要向教局註冊。每班大約37人。

引用:回覆+marwai_1030+的帖子 明晒,+唔該晒.+

原帖由 catcle 於 14-01-09 發表

明晒, 唔該晒. 咁220人(減去20個男生)爭100位(85%私小位)的競爭好激烈, 咁津小要 ...
的確要等6月大抽獎後,才知道有冇後補位。

因為我地免年bb係咁多年出生率最高, 我想到時津小d人未必放位, 私小亦都係. 而家已經睇到3年後的激烈慘況.

請問有多少後補位?有否叩門位?其他入不返私小,多數考到那些學校呢?

引用:回覆+marwai_1030+的帖子 請問有多少後補

原帖由 wiman 於 14-01-09 發表

請問有多少後補位?有否叩門位?其他入不返私小,多數考到那些學校呢? ...
其實真係一個未知數,今年我們UK的家長都很緊張,都要等6月後才會知道。

‹ 上一主題|下一主題