用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試計分方法太過不切實際 !
樓主: goodboy1
go

呈分試計分方法太過不切實際 !  

goodboy1 發表於 14-1-4 12:44
只要仔女有經歷過呈分試,家長都應該會發現當中計分比重的問題..

「德、智、體、群、美」,「德」-德 ...
其實都好讚成應該揀兩科最高分術科呈分, 唔係偏重只係音藝, 對男仔唔公平(雖然我兩個都係女)

但唔讚成你話兩科評分好主觀, 因為以音樂科為例, 有10分平時分, 20分樂器演奏分, 仲要考筆試同唱歌, 小一開始就係咁考, 我都O咗咀, 考咁多, 不過, 真係可以分出高下的。

至於視藝除咗上堂平時表現分, 仲要做專題研習, 不過一般交足功課又有心機, 老師都唔會手緊的, 所以只係裝飾一下。

goodboy1 發表於 14-1-3 23:16
呈分試以六科計,即中x9, 英x9, 數x9, 常x6, 視x3, 音x2, 總分合共3800。當中視芸及音樂起着微妙變化,亦 ...

係 視藝科最蝦人學, 唔係個個真係有天份有興趣, 仲好難达到要求水平,  所以無咩人有興趣向LEE 科發展, 唔知係咪咁, 教育局特登將LEE科立入呈分, 仲要X3, 推高佢, 就係唔想另佢死直
体育可以試用基础体適能( 手握力/唔要內力跑(改按年齡計, 徑步行~几多分鈡內完成几多个圈) / SIT UP 等等
和 簡单运动論筆試形式, 相信一般小朋友都做到。

不过可能都可有人唔多讚成, 因為都有小朋友連LEE D都覺得辛苦, 考理論由要讀多一样野  

goodboy1 發表於 14-1-11 11:44
是嗎 ? 我也不認同 85分是 A. 但算了,否則又會被指讀書睇分數 !
係, 我住个区D官小都係85 ~ A, 70 ~ B, 所以佢地張成績表都係SHOW A / B,見唔到C, 啊囡行过补習社, 睇到都問點解同佢地學校差咁遠嘅

goodboy1 發表於 14-1-10 20:20
男生坐唔定, 又多粗心大意, 淨係寫字都好似打風, 起碼打個九折去考 !  ...
男生後勁好好, 發功時, 又超越女仔好多架

TwinWong 發表於 14-8-27 23:21
係 視藝科最蝦人學, 唔係個個真係有天份有興趣, 仲好難达到要求水平,  所以無咩人有興趣向LEE 科發展, 唔 ...
因為其實視藝唔係只考畫畫, 視藝係可以訓練微細觀察力、結構、組織力及想象力。如似我老細咁, 真係完全無想象力的, 佢一定要見到個實物至知我哋講乜, 所以做嘢真係好麻煩。音樂亦都唔係只係考唱歌仔咁簡單。可能係咁, 所以當初點解選視藝同音樂, 而視藝要X3既原因, 應該係有學術依據的。

TwinWong    發表於 14-9-1 17:16

回覆 little_yolky 的帖子

[size=11.818181991577148px]TwinWong

[color=rgb(153, 153, 153) !important][size=11.818181991577148px]發表於 11 分鐘前[color=rgb(153, 153, 153) !important][size=11.818181991577148px]

[color=rgb(153, 153, 153) !important][size=11.818181991577148px]

仲唔明白?

例如, 畫素描其實係要有好好既觀察力, 觀察物件既細部變化、光暗變化、顏色變化, 即紅色既物件唔係只有紅色。另外, 畫一幅畫或作品前, 你要在腦內對作品有初步構想, 如何由零至完成, 空間結構如何安排等等, 係訓練小朋友既觀察力、想象力、結構同組織能力。所以對於小朋友視藝訓練係好重要的。

little_yolky 發表於 14-9-1 17:35
回覆 little_yolky 的帖子

TwinWong
唔係唔明, 係頭都暈埋, 主科要理, 術科又要理, 唔係个个小朋友動察力咁強者

啊囡个好同學有A & B, ART 拎 C,
好彩佢有推薦信, 唔係都几難入佢間心儀中學

TwinWong 發表於 14-9-2 10:37
唔係唔明, 係頭都暈埋, 主科要理, 術科又要理, 唔係个个小朋友動察力咁強者 ...
因為要推行全人教育喎。

其實我覺得最好係最高分兩科術科呈分就得, 仲可以限仲範圍, 有動有靜, 包括音樂、視藝、體育、家政等等, 咁就對男女都公平啲。

TwinWong  AGREE  發表於 14-9-2 11:04