用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試計分方法太過不切實際 !
樓主: goodboy1
go

呈分試計分方法太過不切實際 !  

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-01-04+發表

原帖由 fion6406 於 14-01-04 發表
不過係本教科書度畫公仔解悶既人好多嘅喎
又係喎!
不過都好多人係廁所唱歌自娛!

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-1-4+10:08+明白

原帖由 jaci 於 14-01-04 發表
Va 當然重要過music 啦,人有品味一點,才懂將自己打扮得高雅點,香港的國際形象又可提昇。 ...
唔一定呀!聽多啲貝多芬,巴哈都可以提升品味呀!要打扮到有品味,恐怕要讀fashion design.  若要有味,唔沖涼就得了

千其唔好睇小這科,學術分同分呀仔輸給前面兩名名次就是這科

引用:Quote:yekat169+發表於+14-1-4+11:11+返番

原帖由 ha8mo 於 14-01-04 發表
家政應該優先過體育、視藝同音樂

回覆:呈分試計分方法太過不切實際 !

做人不要輸打嬴要,自己子女表現好的就希望比重高,表現差的就希望唔計分。於遊戲中,就要遵守遊戲規則。人家视藝表现好,邏輯思考差,難道要話: 点解視藝唔計6 or 9 呢?

利申,小女視藝也好屎,現在是中一生。

回覆:呈分試計分方法太過不切實際 !

你要明白每人都有自己長處和短處,我們應該自己子女發揮長處,改善短處。而不是,整日投訴那不好,那不公平。对你公平的,可能对其他人不不公平。'

引用:Quote:vickychmama+發表於+14-1-4+14:53+你

原帖由 goodboy1 於 14-01-04 發表
莫非你認同體育不應該計入呈分試內, 只因男仔體能勝於女仔, 會構成男女不平等嗎 ?

視藝科評分 ...
呈分试每科应是由同一老師统一评分,而且是比較校內名次,所以不會出现不公平情況,再者美术科一直也在公开試的会考课程內,故此視艺科也会有一定客觀评審準則

benny2014  其實評分指引很清晰,而且有很嚴謹的準則,絕對唔會有主觀成份,六科的呈分試試卷全部會封箱保存,隨時可以翻查,我在學校工作,所以知道。  發表於 14-1-4 19:12

回覆 longlokma 的帖子

In my kid's school, it's only one teacher (from different level) marking all the paper for the respective level since P.1.  I think this is fair.

現在明白點解小學收生咁鬼複雜。

個個都想兒女多 d 著數,讀書唔夠好就加呢樣果樣,真係咁行,幾年後又嘈點解咁複雜 ......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-1-4 20:00
現在明白點解小學收生咁鬼複雜。

個個都想兒女多 d 著數,讀書唔夠好就加呢樣果樣,真係咁行,幾年後又嘈 ...
曾聽說有家長投訴學校在視藝科多用英語, 恐怕呈分成績受影響, 將來入不了英中!!!

ha8mo 發表於 14-1-4 11:17
家政應該優先過體育、視藝同音樂
有幾多間小學有家政呢?

小蜜蜂BB 發表於 14-1-4 14:25
我仔都係, 所以, 有 d 覺得唔開心

引用:千其唔好睇小這科,學術分同分呀仔輸給前面

原帖由 小蜜蜂BB 於 14-01-04 發表
所以自行要交成績表囉!