用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行時, 這几間中學有哪兩間有機會入到? ...
樓主: bobo-chan
go

自行時, 這几間中學有哪兩間有機會入到? [複製鏈接]

opclk 發表於 14-1-5 04:46
回覆 dubbies 的帖子

家下好多一班得三十三/四人,你入到名校都要保持住六十六至六十八名先入到較好選收科, ...
原來中三時要考慮選科這事情, 我沒有考慮到, 多謝你的提醒, 讓我重新安排. 我想請問, 是否中三時, 小朋友成績好, 才有機會選自己心目中的科目? 比如, 那間中學是否固定各科的比例, 比成績好的小朋友選先, 如我的小朋友成績差, 他選的科目比其他成績好的小朋友選到沒有額剩了, 就要逼選其他自己不喜歡的科目, 是嗎?

引用:回覆+dubbies+的帖子 家下好多一班得三十

原帖由 opclk 於 14-01-05 發表
回覆 dubbies 的帖子

家下好多一班得三十三/四人,你入到名校都要保持住六十六至六十八名先入到較好選收科, ...
就係因為依個原因,我個囡成績可以,我都無打算比個囡試神級学校,擇底半個band,一來安全少少,二来又唔洗in 咁多間。

opclk  You will be the champion.. 發表於 14-1-6 20:01

引用:回覆+bobo-chan+的帖子 中三時,+小朋友成

原帖由 opclk 於 14-01-06 發表
回覆 bobo-chan 的帖子

中三時, 小朋友成績好, 才有機會選自己心目中的科目?Yes!
哦!唔好咁講!只不過想留返少少係個袋到,就算点難,都過到掛!

回覆 goodboy1 的帖子

張X珊不用IN, 因為已與小學校長們有默契, 而跨區則打破頭.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ohnono 發表於 14-1-5 00:53
我覺得樓主你如果能比多一點資料,可能個答案又唔會條咁。
其實我都唔係想嚇人架,不過淨係睇到你話第8, ...

你分析得好好, 我個囝囝本身比較文靜及內向, 沒有特別專長, 只有參加奧數比賽, 所以我才十五十六, 聽了你的分析, 我選都要保守些了.

王國會長

opclk 發表於 14-1-3 16:11
回覆 bobo-chan 的帖子

淨係可以話你聽2)一定冇機,賭一百元
咁肯定? 唔賭唔知事運高
‹ 上一主題|下一主題