用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 退學一問
go

退學一問

請問大家,朋友因有緊急事想退學回台灣,除了要一個月通知外還有什麼手續?

回覆:退學一問

唔好意思,其實退學手續唔係應該問學校?點解問EK?

因為學校回答有點難明,所以想知道正確答案。
學校回覆要付全數學費,不扣學卷,只想知道是否一定需要咁做。
又,可能朋友是台灣人,不太明白學校老師說的國語,所以就上來問問,睇下有沒家長辦過緊急退學,自己可以幫忙一下朋友

如果成個月都冇番學的話, 當月係冇學券津貼, 所以要付全費, 你朋友可安排小朋友在當月番一天學, 便只需付扣減學券後的學費了!

如果只是短期回台灣,可考慮向學校請假,免得回來要再申請。

回覆:MSmrsKWOK 的帖子

咁你打電話去幼稚園,用廣東話問咪得囉

引用:咁你打電話去幼稚園,用廣東話問咪得囉 +

原帖由 Potato001 於 14-01-03 發表
咁你打電話去幼稚園,用廣東話問咪得囉

回覆:Potato001 的帖子

咁我又真打過電話去問囉,學校問我小朋友讀邊班,話要本人打去問囉。

引用:如果成個月都冇番學的話,+當月係冇學券津貼

原帖由 snoopybk 於 14-01-03 發表
如果成個月都冇番學的話, 當月係冇學券津貼, 所以要付全費, 你朋友可安排小朋友在當月番一天學, 便只需付扣 ...
學校大致上係咁回答,要回校一天才可以用學卷價交學費。多謝你的回答

引用:如果只是短期回台灣,可考慮向學校請假,免

原帖由 LivedLee 於 14-01-03 發表
如果只是短期回台灣,可考慮向學校請假,免得回來要再申請。
朋友要回台灣住了,所以退學,多謝你的回覆