用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可風學樂器
go

可風學樂器

聽講可風學生一定要學一樂器。
小兒學鋼琴。
因私人教不會有收據。

是否要考試或參加校際音樂比賽?

我女冇學開樂器, 所以直接揀左學中樂...
學校之前派的通告係寫, 如能提供證明有持續學樂器, 可申請豁免, 但要參加其他音樂活動, 不過詳情就唔清楚啦!

引用:我女冇學開樂器,+所以直接揀左學中樂...學

原帖由 fungman915 於 14-01-03 發表
學校之前派的通告係寫, 如能提供證明有持續學樂器, 可申請豁免, 但 ...
Thanks

打算考鋼琴级考試

引用:我女冇學開樂器,+所以直接揀左學中樂...學

原帖由 fungman915 於 14-01-03 發表
學校之前派的通告係寫, 如能提供證明有持續學樂器, 可申請豁免, 但 ...
可風難入嗎?
Interview 是怎樣?
功課多?

太多問題,sorry

bb1308 發表於 14-1-3 12:57
可風難入嗎?
Interview 是怎樣?
功課多?
Band1都難入吧!面試以往是全程英文的,有個人面見及小組討論。
功課應該是比較少吧?唔肯定依家有無大變?因以往都無精英班但今年中二中三有了...

回覆 bb1308 的帖子

1. 鋼琴 唔包括在內 ( 學校會 提供 選擇 )
2. 聽 F2, 3 回應,功課比前多了。
3. F2 開始有 1 班精英,其他班按 學生 弱科 作針對輔助

4. 閣下 小朋友 如屬 B1中,又愛活動,可風是不錯的選擇。
5. 績 和 面試 較重要。 (有其他專長有幫、但績不達標 幫助不大)

上述是我所知,希望有助。 (如有不正確、敬請更正。)