用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
樓主: idemily
go

48網討論下大家怎樣排位  

小兔~阿比 發表於 14-1-14 00:08
我上年問啲同學仔唔係中1就2,3都無聽過咁滯,3寶反而有幾個,渣住坪石,仲有幾個話我好彩,不過今年位多啲 ...
我都係咁睇,不過雖然今年位多左啲,但08年出世既小朋友亦多過07年很多,第三位都要好保守了。我觀察我地學校(油塘邨校)家長們既心態,如聖馬太、兆強呢d多功課進取又要榙車番既學校是比較少揀了,而local ma 偏向油基法,基顯,大6mama偏向陳呂、聖安當、聖愛,各學校都有其捧場客呢。

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

油塘區本身競爭都好大, 加上都好多大6人, 佢地都係方別為主.
我諗少左聖安當一方面, 忘記聖安當幼兒園好多都會揀番聖安當小學, 咁我放第5機會唔會無機, 但問心想入聖安當又一般, 只係貪近, 唔想派到3寶

回覆 idemily 的帖子

咁呢區哪地段不易去,不太多人? 2,3位想求穩,遠d 都考慮下,油塘去smp遠,相反住smp的又嫌油塘遠,最終又会否打个和呢?

引用:回覆+魚兒小寶貝+的帖子 油塘區本身競爭都

原帖由 idemily 於 14-01-14 發表

油塘區本身競爭都好大, 加上都好多大6人, 佢地都係方別為主.
請問咩叫3寶呀?

calbee6 發表於 14-1-14 12:09
請問咩叫3寶呀?
雲泉、閩僑、楊仲明, 48區最差三間, 合稱三寶。

引用:琴日去幼稚園聽統一派位需知,+再加深了解機

原帖由 idemily 於 14-01-14 發表
琴日去幼稚園聽統一派位需知, 再加深了解機率, 本來唔太明甲部, 現在理解了
原來排位, 無揀甲
乙1. 油塘基 ...
甲只揀一間?真係好難揀

回覆:48網討論下大家怎樣排位

有無有人聖公會聖約翰小學如何?

有無有人聖公會聖約翰小學如何?

我阿囡最終就是叩門啊 5叩 3收 2不收
其實也很感恩,當初如派第2,3 可能無咁勤力去叩返第1
最終入了藍循,不論功課量同地點,對我也是最好

idemily    發表於 14-1-14 16:33
lauwingtai    發表於 14-1-14 16:10

idemily 發表於 14-1-14 11:55

睇今期親子王, 沙田區既校長建議該區家長"首志願搏, 次志願保", 你睇番我地48網要加班再加每班人數兼用埋46網, 就知道呢面今年有多左好多好多適齡學童, 我認為"首志願搏, 次志願保"都適用於48網...

魚兒小寶貝 發表於 14-1-14 17:14

睇今期親子王, 沙田區既校長建議該區家長"首志願搏, 次志願保", 你睇番我地48網要加班再加每班人數兼用埋4 ...

而且我估我在 #90 提過的八間熱門學校(藍循、聖馬太、兩間兆強、兩間官立、油基顯、油基法)
只能放第一志願,若放在再打後的志願應無乜機會。

魚兒小寶貝  根據情報, 放第二是有機的, 只是機會係好微好微好微...  發表於 14-1-14 17:45
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:我阿囡最終就是叩門啊+5叩+3收+2不收其實也

原帖由 小兔~阿比 於 14-01-14 發表
我阿囡最終就是叩門啊 5叩 3收 2不收
其實也很感恩,當初如派第2,3 可能無咁勤力去叩返第1
最終入了藍循, ...
小兔,你是填111嘛?我女學校叫我放棄,成功機會好底,佢話改第二間機會仲大,我唔知點好

我係111叩返架,我上年仲少位我都照摶,上年得48個位,今年好啲了,
其實有得必有失,好似講叩門就藍循易過李小強,藍循一定要111先in.我估最終叩都係100零個人,同小強比,我唸無1千都有800,我阿囡就係2間小強都唔收,我囡係內斂型,因藍循一叩就second in模式,較長時間in對阿囡有利少少,但點解學校叫放棄呢?如果你第1次自行無揀佢,真係要放棄

我諗兆強有甘多人叩門,係因為不需111。
有錯請指教

小兔~阿比  對  發表於 14-1-15 12:59

比意見大家 : 乙部盡量填晒,千祈唔好只填8-10間,一唔中實跌三寶

lauwingtai    發表於 14-1-15 08:32

引用:我係111叩返架,我上年仲少位我都照摶,上

原帖由 小兔~阿比 於 14-01-14 發表
我係111叩返架,我上年仲少位我都照摶,上年得48個位,今年好啲了,
其實有得必有失,好似講叩門就藍循易過 ...
我朋友上年111,但都唔收,攪到我心大心細!我第一係揀佢,依家可能考慮唔會!好苦惱

陳呂宜家好進取,如果入到精英班都唔差,唔介意宗教其實可以選的,堅樂和陳呂比我會選陳呂。親中問題其實間間學校都有,好似油基顯咁,有本'中華狀元紅'講關於中國歷史、文化、中文字、唐詩等,我覺得身為中國人都要學,所以無乜問題。

回覆 細BB 的帖子

咁聖安當同陳呂邊間好d? 因為仲有妹妹跟尾

仲有111問題,如果小朋友係得嘅,你排到間學校最後都會有機會,叩門唔好放棄,一日未開學一日都有機,有d人到最後先放位,到時再寫封家長信去用誠意打動校長,試過有人叩門一次都無得in,就用呢封信in都唔洗in入咗。又試過有人排某校26,咁啱係數學主任in,小朋友數學最叻,咁就入到了。讀邊間學校都好講緣份,大家加油!希望個個入到自己嘅心水學校

idemily    發表於 14-1-15 09:20

回覆:idemily 的帖子

聖安當無乜留意,你可以睇下兩校嘅升中呈況再考慮下