用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
樓主: idemily
go

48網討論下大家怎樣排位   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 14-1-8 15:00
咦?呢幾間48網的熱門學校都用唔哂自行派位的配額?!咁咪即係無分都入到?。。
不可能的, 應是某幾間學校增加了「統派」學位, 你看看油基法便知了, 它的統派學額有100個, 這是不可能的數字。

油塘基法係咪轉大班?! 一共175名 分6班, 29人/1班, 咁都好, 揀呢間乙一的朋友, 機會多左
有呢個名單, 咁排位, 又要好好諗下

idemily 發表於 14-1-8 15:50
油塘基法係咪轉大班?! 一共175名 分6班, 29人/1班, 咁都好, 揀呢間乙一的朋友, 機會多左
有呢個名單, 咁排 ...
表內油塘基法有(S)標誌, 意即維持25人小班教學, 估計今年有7班, 應是喜訊。

其實當大家都先將48網既學校放頭,而46網放尾既時候, 反而將46網放頭先機會會唔會大D呢? 因為見佢借位既46網學校一D都唔差喎~

Anyway, 48區統派學額由2013年的1345名加至今年的1715名(+27.5%), 而46區借位學額由2013年的96名加至今年的150名(+56.25%), 教局今次都算係咁。

lauwingtai 發表於 14-1-8 16:38

Anyway, 48區統派學額由2013年的1345名加至今年的1715名(+27.5%), 而46區借位學額由2013年的96名加至今年的 ...

加得咁多位,即係需求都係加番咁多,係咪易抽左都應該係因校而異。而對一d
熱門但無加到位的(如聖馬太、兩間兆強)只會係更難抽中。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:48網討論下大家怎樣排位

請問今年統一派位的學位比往年增加,是否原本小班教學的轉了大班,還是加開一班?
46網學校比48網選擇的學校都多過上年

lauwingtai  加班  發表於 14-1-8 23:44

再問: 樂華天主教,秀明 如排乙一,二,是否90%以上會即入呢?
但大家對呢2間的評價如何?

回覆 wendyaupooh 的帖子

我有留意秀明, 都幾積極改善教學.
唯一的concern是比較親中.好睇家長同唔同意立場.

我想知月華街基法過往排乙二有人中嗎? 如果排乙三又有無人中?
其實我幾喜歡呢間.... 唔係收好少學生呢個因素, 呢間係我的第二選.
但我又好怕排佢第二落空後就唔知去左邊....

另外, 我見秀明其實唔差, 但有d疑惑點解上年乙六仲有人入到? 係咪因為親中少人選? 定話SMP難去d, 所以少人選?

引用:+本帖最後由+zanezane+於+14-1-9+08:52+編

原帖由 zanezane 於 14-01-09 發表

我想知月華街基法過往排乙二有人中嗎? 如果排乙三又有無人中 ...
為何覺得秀明親中?請問佢哋有咩親中政策?

回覆 hagupit 的帖子

我見佢好標榜愛國. 呢個辦學機構係親中ga wor.
無意冒犯, 但我會考慮親中因素, 因有d concept係會不知不覺入左腦都唔知....

好難揀,R爆頭都唔識排。

http://www.bookofschool.com/
有無去過呢個site? 或者幫到大家諗下....
佢有比較學校的工具. 唔知準唔準....
我諗如果只計數字, 就會準, 但學校的氣氛, 老師的素質等因素, 我諗真係要接觸用家, 或去參觀學校先了解到.

回覆:48網討論下大家怎樣排位

我暫時諗左:1)油塘基顯,2)牛頭角基顯,3)堅樂,4)秀明小學,希望入到首3志願

其實46網的學校如果唔填首3名志願,都好難入到,因為給48網的學位比較少,這樣想法是否正確?

PurinBB 發表於 14-1-9 20:27
其實46網的學校如果唔填首3名志願,都好難入到,因為給48網的學位比較少,這樣想法是否正確? ..

係! 我會咁諗, 因為大多數家長都會將48網學校放頭3志願, 46網既學校就放後! 如果肯將46網放頭3志願, 機會一定大, 但始終位少, 如果放後既話, 通常都冇晒位了~

回覆:sinsinlo 的帖子

如果將46網放在第二/三志願,是否都難博?除非隨機編號較前

PurinBB 發表於 14-1-10 15:27
如果將46網放在第二/三志願,是否都難博?除非隨機編號較前

講真如果個隨機NO.係較前,你都已經入到第一志願, 唔洗諗第二三, 如果較後,唉...........所以一切隨緣啦, 揀左自己心儀既就問心無愧了~

iiii 所以未叫大抽獎囖
‹ 上一主題|下一主題