用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
go

48網討論下大家怎樣排位  

本人會1. 油塘基顯, 2. 樂華天主教, 3. 聖愛得華, 之後未知點揀, 大家可否分享一下

大家睇完都分享下, 因為我對48網區內二線學校認識不多, 請大家提供好二線學校

有少少資訊提供, 舊年有七間小學在乙一已全數被抽完, 如今年競爭相約, 大家唔駛填乙二, 因應該冇位, 七間小學包括德田李兆強、聖馬太、藍田循道、平田李兆強、油塘基顯、油塘基法、觀官(秀明道)。以上大概算一線難度, 不放乙一是冇乜機會的。

而以下是根據舊報喜區所得的資訊, 有錯請更正:
堅樂 (乙二仲有位)
陳呂重德(乙四仲有位)
樂華天主教(乙四仲有位)
秀明小學(乙六仲有位)
佑華(乙十仲有位)
秀茂坪天主教(乙十仲有位)

以下是48區舊年有公報「升中派位」的小學(只計官津,不計直資私立), 可大約知其實力:

聖公會德田李兆強小學(89人Band1)
聖公會李兆強小學(72人Band1)
路德會聖馬太學校(70人Band1)
藍田循道衞理小學(70人Band1)
聖安當小學(53人Band1)
秀明小學(44人Band1)
樂華天主教小學(36人Band1)
天主教佑華小學(25人Band1)

多謝各位提供, 之前係其他48討論區, 本來想1. 油基, 2. 平兆, 3. 樂華天主教, 網友教乙二平兆, 完全無機(我當然知道, 但想叩門時好睇點), 教我揸住二線樂華天主教, 去叩一線比較穏陣, 想深一層好有道理, 加上大家之前經驗, 有保險學校在手無咁擔心

佑華是二線學校? 好嗎?

還有一個問題, 46網係咪已入埋48網? 定如揀46是計10%誇區?

回覆 lauwingtai 的帖子

我琴日撞到樓下街坊, 佢個仔上年係唔知平兆定德兆, 入左聖言中一, 但佢話仔仔讀得辛苦, 因為好多其他學校勁人

重諗住秀明官小係二線排第二添,即係又唔使排

我上年排1藍循  2愛德華   3秀明道塘官        派去12  坪石
因藍田區迫爆,多左藍田村,可以話憎多粥少,48網要向46網借位已說明

idemily 發表於 14-1-3 11:40
佑華是二線學校? 好嗎?

要分48區內的一、二、三線, 可試試這樣計:
全部有410間官津中學, 31%Band1, 33%Band2, 36%Band3, 因此, 一間標準的小學, 理應有31%Band1升中學生。

48區派位最好的德兆有89人Band1, 佔全校59%, 因此, 德兆比標準+28%, 統計學上, 48區最差的小學理應是 -28%的, 亦即約3%Band1。

意思是在48區, 最好成績小學有59%Band1學生, 最差有3%Band1學生, 若將所有小學分成一、二、三線, 就要將(59%-3%)/3=18.67%每份, 亦即3%-21.67%Band1學生算三線小學, 21.68%-40.34%Band1學生算二線小學, 40.35%-59.01%Band1學生算一線小學了。

因此, 以Band1升中率去計算, 41%以上算一線; 22%-40%算二線;21%以下算三線了。

佑華全校有125名學生, 25人派Band1, 佔20%, 照道理是三線頭小學。

其他學校亦可用這方法計算的。

xo00hk  嘩,你好叻。識得咁計。要收藏這板。 讚 x 100  發表於 14-1-15 13:13
xo00hk  
嘩,你好叻。識得咁計。要收藏這板。  發表於 14-1-15 13:13
xo00hk  嘩,你好叻。識得咁計。要收藏這板。  發表於 14-1-15 13:12
idemily    發表於 14-1-3 14:17
hagupit    發表於 14-1-3 13:25

甘月華街基法,定聖安當排第二會安全d?
定第二我應該排兆強呢d一線博叩門?

wendyaupooh 發表於 14-1-3 13:29
甘月華街基法,定聖安當排第二會安全d?
定第二我應該排兆強呢d一線博叩門?
...
月華街基法只有25個位, 全區最少, 有機會但唔安全, 聖安當算一線尾二線頭, 都係有機會但唔安全。

我建議你乙二可照博月華街基法或聖安當是但一間, 乙三用陳呂重德or樂華天主教or秀明小學包底, 咁就必入頭三志願, 再向乙一、乙二扣門, 就超穩陣。

回覆 lauwingtai 的帖子

多謝指教。雖然我有私校包底,但有細既跟尾,都想穩陣d

其實陳呂除左係宗教問題d人唔多鍾意揀佢之外,有無人讀緊可比意見?我見之前d post好多都有其他offer就放棄佢

lauwingtai 發表於 14-1-3 11:13
而以下是根據舊報喜區所得的資訊, 有錯請更正:
堅樂 (乙二仲有位)
陳呂重德(乙四仲有位)

我上年乙四是陳呂, 乙五是樂華, 乙十是秀茂坪天主教是但也是派了沒選的三寶其一.

回覆 samanthalht 的帖子

下....你都算穏陣都派到3寶.....最後係咪叩門成功? 咁我要再好好諗下點放乙4-10位...

回覆 wendyaupooh 的帖子

教我仔游水其中一個亞SIR, 佢就係讀陳呂, 佢話校風都OK, 話校長呢幾年好進取

回覆 idemily 的帖子

可能我隨機NUMBER唔好呱...亞仔成班同學得我地派了三寶.
最終本來私校做BACK UP變左正選

回覆:48網討論下大家怎樣排位

請問 LamTin or SMP 有無好D嘅二三線小學?
我見秀茂坪天主教小學D留學生好爛口,好驚個小朋友派左去這間……雖然不能代表全校學生,但已經夠我驚。有無家長可以建議好D嘅 二三線?謝謝