用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
樓主: idemily
go

48網討論下大家怎樣排位  

請問 net 48 家長, 邊度找到 detail 學位數字

owennam 發表於 14-1-11 16:25
請問 net 48 家長, 邊度找到 detail 學位數字
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2014canet-48.pdf

其實有幾多間需叩門111?
我知既係藍遁,聖馬太,油基顯,油基法。
請問2間兆強呢?
另有無人讀緊油基法?校風及老師是否不太好?

請問48區乙部可以填46區的借位學校嗎?

只係想填满佢.

聖愛德華係咪每班都加左5個位? 咁個小班教學咪名存實亡.....

yee828  我個仔今年P.1 係27人一班的  發表於 14-1-24 17:28

應該油基法都加左,無可能有100個抽獎位

回覆:48網討論下大家怎樣排位

如果第一:平田兆強。第二德田兆强。第三基法,第四聖愛德華,大家比D意見^~^

Joanchoy 發表於 14-1-13 13:28
如果第一:平田兆強。第二德田兆强。第三基法,第四聖愛德華,大家比D意見^~^

...
油塘基法?定月華基法?

回覆:lauwingtai 的帖子

油塘基法

回覆:Joanchoy 的帖子

德田李兆強,排第二無可能入到

應該頭3間只可選一間,放2,3應該唔使諗

回覆:48網討論下大家怎樣排位

藍循同基法,大家會点擺?

回覆 Joanchoy 的帖子

2,3,4都部跑  

回覆:小兔~阿比 的帖子

咁D排好,

引用:回覆+Joanchoy+的帖子 2,3,4都部跑++

原帖由 小兔~阿比 於 14-01-13 發表
回覆 Joanchoy 的帖子

2,3,4都部跑
請問怎提高 2,3,4的機會,還是1,2,3,4 只可放一間到1st choice

我上年經驗 你1,2,3 只可放1間落 第1選擇, 第2放愛德華勉強可以,其實呢區不中三甲,必中三寶,我上年第2愛德華都不行,還好中12坪石,叫比中3寶好少少,另46網慈敬都是三寶啲朋友

我上年問啲同學仔唔係中1就2,3都無聽過咁滯,3寶反而有幾個,渣住坪石,仲有幾個話我好彩,不過今年位多啲,可能好啲,但真係forcus响1,2,3好喇,4至10中到機率少到不得了,二線學校都有捧場客的

回覆 辣椒仔coco 的帖子

如你是48網, 乙部可以填46網個9間的

辣椒仔coco  THX .  發表於 14-1-14 11:20

琴日去幼稚園聽統一派位需知, 再加深了解機率, 本來唔太明甲部, 現在理解了
原來排位, 無揀甲
乙1. 油塘基顯, 乙2.樂華天主教, 乙3.聖愛得華., 乙4.秀明, 乙5.聖安當
因為小朋友好鐘意樂華天主教, 放乙2, 但由於住油塘, 考慮車程問題,
改為
甲1. 油塘基顯
乙1. 油塘基顯, 乙2. 聖愛得華, 乙3.樂華天主教., 乙4.秀明, 乙5.聖安當
但睇完小兔~亞比上年經驗, 又令我擔心....點算好....

小兔~亞比你最後讀邊間? 好嗎? 等我地可以參考下, thanks~~

48 網真係好難搞,以統一派位學額總數等於全區準小一生人數計(共1865,
唔知有無計錯),最多位果間油基法(100個位)第一志願中簽率亦不過 5.4%
。幾間熱門學校(藍循、聖馬太、兩間兆強、兩間官立、油基顯、油基發,加
埋不過得35%,即係就算大家的第一志願分得勻,都仲有65%要跌落第二志願
!如果佢地頭八個志願都係呢八間,恐怕都要在三寶見喇。

所以如果有得跳船,真係要好好計劃一下!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手