用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
樓主: idemily
go

48網討論下大家怎樣排位  

咁呢區都難諗,有好多不已排乙一便無行

commonpeople 發表於 14-1-4 16:25
請問 LamTin or SMP 有無好D嘅二三線小學?
我見秀茂坪天主教小學D留學生好爛口,好驚個小朋友派左去這間… ...
LamTin聖愛德華二線頭,SMP堅樂二線頭,秀明小學二線中。

愛德華我排第2都入唔到,因為藍田得1間唔太谷,都幾多人爭,陳呂,聖安當排第2都隱陣

引用:Quote:commonpeople+發表於+14-1-4+16:25+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-05 發表
LamTin聖愛德華二線頭,SMP堅樂二線頭,秀明小學二線中。
Thank you.

e,甘睇黎好似聖安當排乙2,堅樂乙3,秀明乙4應該都好穩陣。

觀塘真的很大, 屋村遍佈在山上.... 每間學校周圍也有好多公屋居屋.
我想知有無邊個地方係老化d, 少d 小朋友的.
好似堅樂.... 我睇過佢個自評報告, 佢在危機一欄評附近人口老化, 收生難點.
咁其實SMP係咪少小朋友d?
我在油塘住, 其實都好想選近近地的學校.... 其實大家係咪都傾向選就腳的學校????

我附近無學校,上smp又吊腳,落kt又吊腳 去油塘又遠,真係揀邊間都要搭校車。backup既私校在九龍塘區,又係校車。

我成個下午去左幾間小學WEBSITE睇佢地升中結果, 分析佢地係咩線, 唔知啱唔啱, 同大家分享下, 睇下有冇修改
一線: 油塘基顯, 油塘基法, 藍循, 德兆, 平兆, 觀官(秀明), 聖馬太
二線頭: 聖愛德華, 秀明小學, 樂華天主教, 聖安當
二線尾: 基樂, 基顯(牛頭角), 基法(月華), 觀官,
三線: 秀茂坪天主教, 堅樂, 佑華, 聖若翰天主教, 陳呂
三寶: 雲泉, 楊仲明, 閩僑

想請問46區舊年  升中派位  九龍灣聖若翰天主教小學 好唔好?派去band 1 有幾 多%?

amy997 發表於 14-1-7 10:11
想請問46區舊年  升中派位  九龍灣聖若翰天主教小學 好唔好?派去band 1 有幾 多%?  ...

升中派位46區最好, 舊年有65人派band 1(只計官津, 未計直資私立), 約佔五成。

http://www.kbsjb.edu.hk/m050102.php

thanks

如果乙一 46 綱 受歡迎之學校, 一樣無機

又唔一定,好多人住48網唔想去咁遠返學,另1個最大問題係46網抽出黎俾48網係好少位,唔係同46啲人一齊抽50%學位架,係睇間學校撥幾多過去48網抽,如果佢撥得幾個,你會唔會用乙1黎摶,抽獎都要唸命中率,除左唸多唔多人抽,都要唸多唔多位抽

醒目開學勳章

引用:觀塘真的很大,+屋村遍佈在山上....+每間學

原帖由 zanezane 於 14-01-06 發表
觀塘真的很大, 屋村遍佈在山上.... 每間學校周圍也有好多公屋居屋.
我想知有無邊個地方係老化d, 少d 小朋友 ...
SMP  絕對不是人口老化! 4間小學,4間自行15分都要抽,一定不會收生難!

idemily 發表於 14-1-6 15:56
我成個下午去左幾間小學WEBSITE睇佢地升中結果, 分析佢地係咩線, 唔知啱唔啱, 同大家分享下, 睇下有冇修改
...

觀塘官立(秀明)雖然多人揀, 唔放第一都好難入, 但係佢升中派位其實一般, 係其小學網頁有講2011-2013位, 小六學生共160人, 派英中人數係52人, band 1率得32.5%, 同好多二線小學差不多. 德平兆和聖馬太都有5X% band 1率.

lauwingtai    發表於 14-1-8 00:57

回覆 janice_BB 的帖子

可能呢幾年多小朋友。。。。生源少不再是危机了

又分享多少少資訊,2008出生人口78,751,2007出生人口70,394,+12%。48區的學位與舊年一樣,即每間學校都會『更難抽』,另外,舊年教育局公報統派頭三志願比率為68%,但48區頭三志願比率只有63%,即本區素來比其他區難抽難中,出年更難上加難,建議大家填表保守d,在乙三搵間穩陣學校止血,以免跌到乙十過外。

回覆 lauwingtai 的帖子

原來我由一個火圈跳左入另一個.....
我剛由Net 84搬入Net 48 呢.... @@
原本差點搬入Net 14... 但見都唔係咁易中, 以為Net 48易d tim....

zanezane 發表於 14-1-8 14:24
回覆 lauwingtai 的帖子

原來我由一個火圈跳左入另一個.....
最新消息, 48網有多間學校增加了學位, 都算有良心, 大家加油!
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2014canet-48.pdf

咦?呢幾間48網的熱門學校都用唔哂自行派位的配額?!咁咪即係無分都入到?

藍田循道衛理小學   暫定統一派位學額(83) 自行分配學額(63)

觀塘官立小學(秀明道)   暫定統一派位學額(83) 自行分配學額(63)

香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校   暫定統一派位學額(88) 自行分配學額(63)

中華基督教會基法小學(油塘)   暫定統一派位學額(100) 自行分配學額(75)

去年藍循在統一派位階段得四十幾個位咋!

至於在用盡自行派位的配額的熱門學校中,兩間兆強在自行分配階段學額一樣(75)

,不過去到暫定統一派位學額,聖公會德田李兆強小學仲有70個,反而聖公會李兆強

小學只係得番60個。想不到平兆仲搶手過德兆!

a_mum2009  德兆一級17x人, 平兆一級14x人左右  發表於 14-1-9 15:39
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手