用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 5 JAN 坐德航轉機
go

5 JAN 坐德航轉機

請問德航轉機要注意什麼?
得1小時係咪好趕?

回覆:bigfoothk 的帖子

阿大搭Qatar使過寄失行李兩次,但兩次行李遲兩天都經速遮送回來,但考慮到九千幾元round tickets, 到現在都搭Qatar.

回覆 CPU1995 的帖子

Qatar 是否屬廉價航空?
在哪裡轉機?

回覆:odelia_ho 的帖子

Qatar需要在多哈轉機,一張round ticket連稅唔駛一萬,不過如過去讀Grade 9, 我會幫阿細買BA直航,因在多哈轉機有時時間會唔準,行李轉機有使過有delay。

我都係搵繄BA,大概$16,000, return

引用:回覆+CPU1995+的帖子 我都係搵繄BA,大概$

原帖由 odelia_ho 於 14-01-04 發表

我都係搵繄BA,大概$16,000, return
九月我應帶阿細飛去英國䦕學,會搭Qatar或阿聯酋,十二月阿細返港會搭英航。

噫,係喎,咁樣撘機都好喎,慳返唔少,我地重一家四口添

回覆 小比一隻大 的帖子

我阿仔今晚10:30 check in, 坐Emirate!

回覆 sancheng138 的帖子

sancheng138,
Thank you for your advice too!

CPU1995 發表於 14-1-2 23:34
阿大搭Qatar使過寄失行李兩次,但兩次行李遲兩天都經速遮送回來,但考慮到九千幾元round tickets, 到現在都 ...

Hi CPU1995,

想問:$9xxx 的機票

1) 是否包兩件行李? 每件 2x kg?
2) 如要改日期...收的手續費 $xx?

在多哈轉機,通常要等幾耐?如得一小時轉機,來得及嗎?保險來說,幾多小時較安全?
梁媽媽

回覆 bigfoothk 的帖子

請問無成人陪同的兒童搭機的安排是否很妥當的呢?如需要轉機會有職員在機口帶小朋友往另一機嗎?

Ding  如用UM, 一定要買成人票, 無得買學生票. KLM 要收費, Emirates 免費. 間間唔同訂票前問清楚  發表於 14-1-6 21:17

引用:Quote:CPU1995+發表於+14-1-2+23:34+阿大搭

原帖由 梁媽媽 於 14-01-06 發表
Hi CPU1995,

想問:$9xxx 的機票
我訂的不是學生ticket, 包30 kg行李,最多2件寄倉行李.

而手提行李是7Kg, 但通常阿大check in都唔會在counter前show手提行李,因連電腦手信書都有機會過7Kg而唔比帶嘅重行李上機。

在多哈通常等2小時,成人ticket改期$750。如出學生費加$750, 但學生ticket可免費改期。如找空姐做UM包上機轉機落機加大概$400.

阿大話搭阿聯酋舒服過Qatar, 但阿聯酋在dubai等4個鐘先去Heathrow等太耐。

回覆:lamb2003 的帖子

你可以叫航空,安排 UM 服務,即無大人陪同搭飛機時,航空公司會有人帶佢過關和轉機,小朋友在轉機中間時間就會安排佢地入房坐,咁俾佢地出去,如果無房就陪佢等到上機為止,每個小朋友都會掛上一個A5 size 大嘅名牌作識認,行李都會掛上UM記號。有D航空公司要收費,有D免費。你要早D check

lamb2003  咁你試過邊D航空公司要收費,邊D免費呀?  發表於 14-1-6 20:36
Ding

引用:你可以叫航空,安排+UM+服務,即無大人陪同

原帖由 Ding 於 14-01-06 發表
你可以叫航空,安排 UM 服務,即無大人陪同搭飛機時,航空公司會有人帶佢過關和轉機,小朋友在轉機中間時間 ...
做UM要留意要寫接機人的姓名及有人接機,否則航空公司唔會將小朋友交比唔係名單上接機的人,如同同學一齊搭飛機離開機場冇人接係做唔到UM.

各位亞囝已安全回到學校,這次任務又成功。
聽講當天有很多學生轉機係德國回英國開學