用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跪求讀女校經驗分享
樓主: OMGWTF
go

跪求讀女校經驗分享

如果女女唔願入女校, 我覺得唔好迫佢, 否則弄巧成拙, 入到去唔願讀書仲死.

我都係都阿囡溝通完先選女校, 現在都唔錯啦!

引用:如果女女唔願入女校,+我覺得唔好迫佢,+否則

原帖由 chanwendy 於 14-01-03 發表
如果女女唔願入女校, 我覺得唔好迫佢, 否則弄巧成拙, 入到去唔願讀書仲死.
同意,唔想入女校唔好迫佢較好。

引用:Quote:原帖由+chanwendy+於+14-01-03+發表

原帖由 YuYuMother 於 14-01-03 發表
同意,唔想入女校唔好迫佢較好。
佢宜家話:『如果真係冇男女校收我先考慮啦,個2間自行男女校啦!』我諗佢都接受左女校,不過佢好似幾5情願

回覆:跪求讀女校經驗分享

希望你唔好介意我咁講,其實由頭到尾都只係你想囡囡入女校。佢就算而家接受都唔係佢意願,真係入到佢未必開心。

其實好多男女校都唔錯架,同囡囡傾傾,你解釋下想佢入女校既原因,佢又講下自己睇法,睇下可唔可以達共識啦。

引用:希望你唔好介意我咁講,其實由頭到尾都只係

希望你唔好介意我咁講,其實由頭到尾都只係你想囡囡入女校。佢就算而家接受都唔係佢意願,真係入到佢未必開 ...
女女band2a-b,個英文老師勁甘叫我考慮下培道培道一定好過胡。女女話如果胡5收我既話米何囉(但系何都5易入,一定要搵多幾間女女ok既)

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+14-01-03+發表

原帖由 OMGWTF 於 14-01-03 發表
女女band2a-b,個英文老師勁甘叫我考慮下培道培道一定好過胡。女女話如果胡5收我既話米何 ...

明白你情況。雖則老師覺得培道好,但係囡囡讀書嘛。

不如咁啦,你將band2a-b既學校列哂出黎,然後同囡囡傾下再排好先後次序啦,有時都要聽下小朋友意見架。 培道,胡,何都係band 2,但三間中培道較好,對嗎?你同佢講,排完再問下老師意見,可能到時老師同佢傾佢肯聽呢?

比個例子你參考。我姨娚仔成績好好,我地個個都叫佢報皇仁,但佢唔鍾意男校死都唔肯報,報左另一間band 1 男女校,最後亦如願入左。個個都話皇仁好過佢間學校,咁係咪佢一定要報呢?問題佢唔鍾意嘛! 佢而家已經中三啦,讀得好開心,考全級頭10%,好有滿足感。

引用:Quote:原帖由+OMGWTF+於+14-01-03+發表女女

明白你情況。雖則老師覺得培道好,但係囡囡讀書嘛。

不如咁啦,你將band2a-b既學校列哂出黎,然後同囡囡傾 ...
多謝你

YuYuMother  You're welcome。同囡囡再傾下啦。  發表於 14-1-4 10:00

回覆:OMGWTF 的帖子

讀斎校定男女校,真係好睇小朋友性格。我個女小學讀女校,讀得好吾開心。因為佢性格外露,又活躍!往往成為老師既焦點!女仔堆多是非,亞女外露性格就更加難有好朋友。
培道是我女當年心儀學校,可惜派吾到。叩門時有間女校同男女校佢揀,佢堅決㨂男女校。最後我尊重佢決定。
我初初都好擔心佢會拍拖,但發現男女校可能有男仔原因,亞女變得吾算曳。亦因為男女校太多男女離離合合,佢反而更緊慬,佢話吾想比人hurt ,見到朋友比人hurt 好慘。至於,社交方面,她現在有好多好朋友,好享受學校生活。
但當然,亦有好多女仔讀斎校亦好開心。要睇你個女既性格而決定!

YuYuMother  同意,要睇小朋友性格同意願。男校,女校,男女校都有好學校,最緊要揀一間適合自己。  發表於 14-1-4 10:00

OMGWTF 發表於 14-1-2 09:56
事關3號開始收自行,女女又話5想讀女校,叫我5好填培道,但系培道都幾好

...
如果小朋友唔想讀就唔好勉強,  最怕有小學既中學, 好多小學直升, 佢地已經熟, 而且女仔多是非, 最驚玩杯葛.  

小女剛升中一,她要讀女校,所以在自行和統一的都填女校先,心想都好,減低拍拖機會。最终她都可以入到一間好好的女子中學。
昨天和她閒聊,她告訴我讀女校有多好;再問她,原來她認為男仔幼稚和無聊,可能大部分男仔都未發育。所以個人認為做父母的,在選校方我們只可以分析及提供意見,一定要跟她的意願,因為她們要讀六年,如果她不願意返學,怎算呢?

回覆:OMGWTF 的帖子

我女都係男女小學升女校,佢不知幾開心,成班女仔一齊,有好多嘢冇咁顧忌,宜家f1,全班都仲係柴娃娃咁,玩到好癲,讀書風氣都好好,較專注向學業

回覆:Pennydorathy 的帖子

Hi pennydorathy, long time no see,你女女點呀?讀得開心嗎?宜家應該第一次exam,加油,支持佢(≧∇≦)

回覆 OMGWTF 的帖子

我自己就是男女校(小學)升女校(中學)。你想知道什麽呢?

回覆:跪求讀女校經驗分享

回覆 eviza_snow 的帖子

Hi!您好!十月已經驗了,今天開始考試。吾明白呀女點解都是一貫作風,鍾意玩,學業一般。曾經到學校參加聖誕音樂會,氣氛好好,感覺完全不一樣,好free,絕對不是一間沉悶的學校,希望女兒自己有打算,慢慢再加強學習動機。啦!

簽名被屏蔽

我個女係男女小學升上女校, 而家讀高中,  佢性格樂觀, 人緣一向都好好,  但聽阿女講, 女仔群係多是非, 又玩埋堆, 又會玩杯葛,  但呢方面男女校都會有. 學校有同其他學校join function, 所以點都會識到男仔, 但無左班男同學朝夕相見, 又會無咁易拍拖.

王國會長

必必 發表於 14-1-6 11:47
我個女係男女小學升上女校, 而家讀高中,  佢性格樂觀, 人緣一向都好好,  但聽阿女講, 女仔群係多是非, 又玩 ...
"女仔群係多是非, 又玩埋堆, 又會玩杯葛,  " 男女小學都有啦, 相信任何學校都無可避免