用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小洗費
樓主: calbee6
go

私小洗費

回覆:私小洗費

就宣小和九小來年學費好可能已經over 4k, 我知道 SFA學費稍平,但我無考

引用:真心講句,有錢的,讀国際,高中就去外國,

原帖由 魚王 於 14-01-04 發表
真心講句,有錢的,讀国際,高中就去外國,香港的教育制度,另人吃不肖。有錢的,有人事,仔女回港也工作無 ...
身邊中產朋友個仔有小聰明, 然後朋友賣樓為搬出九龍, 再叫老婆全職睇仔 (老婆本來也是半專業人士, 月入起碼三萬), 目標係考入老牌b1英中, 日後入大學, 考番幾個專業資格就會衣食無憂

人各有志, 佢覺得值得, 不過我就唔會為自己小朋友而傾家盪產。佢入到名牌學校亦唔保證佢將來會係點, 只見佢個仔二三年級已做功課做到喊, 童年生活一定大壓力

讀書既野豐儉由人, 同樣入息既家庭, 價值觀不同都會將資源放在不同地方

回覆 calbee6 的帖子

其實15K budget 都好好駛! 平貴撈吓! 如學術ok咪玩吓debate,奧數, creative writing, critical thinking...... 學樂器都要大約$500/hr! 自由組合!

引用:仲有校車、飯錢、書薄費、冷氣費、雜费呢?

原帖由 calbee6 於 14-01-07 發表
仲有校車、飯錢、書薄費、冷氣費、雜费呢?課外活動如樂器(越level越貴、越冷門越貴,對嗎?)、游水?補 ...
樓主,咪咁嬲啦!大家吹吹水啫!啱咪聽,唔啱咪放開一點囉!
萬五蚊,其實我覺得只係比實際預多一點點咋!到現實呢步,都真係覺得好貴!
講真,加埋個工人$$, 未計食飯/保險等駛費,用成2萬(一半人工),我都諗緊應該照去,還是駁間地區名津算!

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-01-03+發表

你小朋友上小學嗎?你budget又幾多?可以列出和大家分享嗎?
都想問吓樓主意見,你預萬五蚊!你家庭收入大概有幾多呀?

引用:價值觀嘅嘢,人人唔同,我反而倒轉問:扣除

引用:請問每月平均洗費幾多,如想保持中上成績,

原帖由 calbee6 於 14-01-01 發表
請問每月平均洗費幾多,如想保持中上成績,目標考入band 1英中,預計每月15K足夠嗎?(包括所有基本學科補 ...
目標入英中,需要讀私小嗎?
讀津小可以留下大筆預算學野

YuYuMother    發表於 14-1-10 08:40

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+14-01-07+發表仲

原帖由 Irismammy 於 14-01-08 發表
樓主,咪咁嬲啦!大家吹吹水啫!啱咪聽,唔啱咪放開一點囉!
萬五蚊,其實我覺得只係比實際預多一 ...
我都想讀名津,地區名校都好,可惜抽中機會微乎其微

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-01-07+發表價值

原帖由 naughtybj 於 14-01-08 發表
贊成,其實大家價值觀唔同姐,俾多d時間佢地發展真正「興趣」啦!多有多洗,少有少洗,樓主,我估你如果將來 ...
好似由頭到尾,都係你自己反應過大,不停叫人去讀國際學校、出國讀名u,你仲話人“用咁多錢唔會打算留港考DSE入香港既大學”

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+14-01-01+發表請

原帖由 solomonwong 於 14-01-08 發表
目標入英中,需要讀私小嗎?
讀津小可以留下大筆預算學野
我有同樣想法,但抽中、叩入,相信俾考入私小更難。可以我都想留番d錢俾自己

引用:Quote:原帖由+solomonwong+於+14-01-08+發

原帖由 calbee6 於 14-01-09 發表
我有同樣想法,但抽中、叩入,相信俾考入私小更難。可以我都想留番d錢俾自己

...
放心,寫包單!如果你小朋友中或中上專注力。15K一定有找!!!

回覆:私小洗費

我們幸好是哥哥:私小->直資,妹妹:津小->直屬津中,不然每月使費都好甘下。

calbee6 發表於 14-1-9 16:07

...
唔好迷信一定要入某些所謂名校先可以升讀英中。如果一個小孩入左一間競爭好激烈的小學,有可能自信心受創,反而成績低落

我仔讀私小, 每月: 學費+校車+膳食=6000, 校外興趣班 6個(普通話, 英文, 游水, 琴, 畫, 國際象棋=4000, 共約1萬(未包校內興趣班3個, 上學期合共約2700)
女, 今年9月同哥哥一齊讀, 興趣班現5千, 9月2個讀小學時, 2個人夾埋約2萬1(視乎妹妹仲想唔想學野)

引用:好抱歉出左呢個post令咁多人產生不安,充滿

好抱歉出左呢個post令咁多人產生不安,充滿仇富感。但預算15k真係好多嗎?相信見仁見志,大家冷靜、客觀點 ...
可能你問如果成績唔逹上英中的標準、可用15K點樣谷到上英中,大家會明白/接受d. 因為小朋友的成績同投入幾多$真的不是有直接同直綫關係。如果成績band1尾band2頭,你為求谷到一定band 1, 可能私人上門補習已經可以洗你5K一個月,如果再差少少/讀一般私小想入名英中,你想憑出色的體藝考入去,你又要投放another 5K(for 音樂就係、又要樂理、aural,upgrade 樂器,分分鐘唔至,好嘅學費都要$700/hr, 運動可能平d,2K/month ,e.g羽毛球,pro個d)但是都要有天份至得架, 同老師要勁,幫到你比賽拿獎。你target d 乜野?concern d乜野?人地唔知、梗係答唔到你想要d答案啦。我有親戚直資小學(3K)上自己中學校都搞唔掂就日補夜補,我估都10K一個月,另有一個女仔係貴私小(6k)升左上神校中學、唔知憑成績定樂器啦,但人地有天份,出國比賽多過我地去迪士尼,拿國際少年賽有名次,係未你肯放15K/month 就有的效果呢。所以大人同小朋友都努力啦, 量力而為。

去樓下議員辦事處學英文同請個NET單對單價錢都唔同lar.  $15K/mth? 睇吥你想點洗.