用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小洗費
樓主: calbee6
go

私小洗費 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yukyuk+於+14-1-4+09:15+編輯+

引用:真係大開眼界!我兩個女都係讀學卷幼稚園,

原帖由 momama 於 14-01-04 發表
真係大開眼界!我兩個女都係讀學卷幼稚園,學費+車費係每日千五至千七

...
知足,瞭解孩子能力,做好本份就好!

就算有,都不一定要這樣化!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-1-4 11:47

過一過黎小學呢邊睇真係大開眼界。小女讀直資中學,連學費課外活動都無需要用到15K一個月。
我第一個感覺係有無需要呢?想催谷咩呢?十八般武藝?

同意你講,瞭解孩子能力栽培便可........最後那句更加同意。

YuYuMother 發表於 14-1-4 12:24
過一過黎小學呢邊睇真係大開眼界。小女讀直資中學,連學費課外活動都無需要用到15K一個月。
我第一個感覺 ...
始終我上岸了,跟在水中的家長會有少少不同角度,會衡工量值,實際些。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-1-4+12:24+過

naughtybj 發表於 14-1-4 13:14
願聞其詳
有興趣,可以到我 EK 日誌看看!

回覆:私小洗費

回覆:ANChan59 的帖子

非常同意!!!

引用:Quote:原帖由+momama+於+14-01-04+發表真係

原帖由 ANChan59 於 14-01-04 發表

非常同意!!!

真心講句,有錢的,讀国際,高中就去外國,香港的教育制度,另人吃不肖。有錢的,有人事,仔女回港也工作無問題。草根的有草根的好,好似我姪兒讀津校,好乖,佢成日畫畫畫大屋,有好多間房,有好大個廳,see有目標!最窄洗的就是中產,有錢比佢讀直资,私小,但佢大個時五夠錢比佢開公司,而小朋友又完全唔明白讀好書有乜用!

引用:真心講句,有錢的,讀国際,高中就去外國,

agree

引用:Quote:原帖由+leungcc0+於+14-01-03+發表係

原帖由 Irismammy 於 14-01-04 發表
咁你揀邊間呀?
如果叩瑪利諾、聖瑪利或夭神都唔成功的話就揀女拔。

回覆 leungcc0 的帖子

Maryknoll舊年放個牌系門口,話吾接受叩門,另外兩間機會大d。

joeyma 發表於 14-1-4 11:26
回覆 sweethoho 的帖子

飯$never over $400!
Good ^^

引用:绝对同意,但這樣的條件會培养了什麼出來?

原帖由 leungcc0 於 14-01-04 發表
绝对同意,但這樣的條件會培养了什麼出來?

我可以斷言,這樣下去香港的下一代太嬌貴了,一出來社會就立即 ...
你有看清楚嗎?15k包括私校學費。並不是你胡扯的15K全用在課外活動、學科操練。

我完全不懂你的意思,什麼條件會培養什麼出來呢?有家傭就會成港童、成港男、港女?請提出數據、論據。不要出口傷人

出呢個post純粹請有經驗既家長分享,犯不著你,就你既妄語,相信已經嚇怕一班真正想分享經驗既家長

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-01-03+發表

原帖由 naughtybj 於 14-01-03 發表
多謝先,其實大家討論下姐。

如何經濟許可,國際學校或外國讀書是可考慮的,樓主興趣班可負擔約20萬一年, ...
你小朋友上小學嗎?你budget又幾多?可以列出和大家分享嗎?

好抱歉出左呢個post令咁多人產生不安,充滿仇富感。但預算15k真係好多嗎?相信見仁見志,大家冷靜、客觀點、誠實點吧!身邊好多朋友都定下差不多預算,預算當然要預大一點,無謂負擔不上令自己足襟見肘吧!

醒目開學勳章 貢獻勳章

價值觀嘅嘢,人人唔同,我反而倒轉問:扣除學校車費飯錢,都有淨9k,你打算為孩子安排幾多樣課外活動?!
小朋友返學做功課已經夠忙,俾多d時間佢地玩啦!

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

仲有校車、飯錢、書薄費、冷氣費、雜费呢?課外活動如樂器(越level越貴、越冷門越貴,對嗎?)、游水?補習英、數?相信呢d都係好基本野,咁多费用每樣約要幾多錢呢?

‹ 上一主題|下一主題