用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 輕度自閉,如何選擇?
樓主: 馬騮仔
go

輕度自閉,如何選擇?

babycat9001 發表於 14-1-14 11:02
請問你個小朋友是由S位轉升上名校小一嗎?
I位,我仔的不是什麼名校,但區內都是大熱學校

babycat9001 發表於 14-1-14 11:02
請問你個小朋友是由S位轉升上名校小一嗎?
請問一下,私人S位是什麼意思?可否pm我例如有邊間?謝謝

1仔1女 發表於 14-1-14 12:47
I位,我仔的不是什麼名校,但區內都是大熱學校

請問是頭一輪自行選校入到,定係在第二輪大秋獎時入到區內出名小學呢?
請問讀完I位,張K3既成績表有冇同平常小朋友唔同架?
請問小學既老師知唔知道小朋友曾是讀完I位升上去架?
請師兄指教下我地D後背...謝謝...

兩年前我都曾經問過私人S位收費,唔洗排隊就下個月有位,但返得半日,要兩萬幾一個月,我跟本冇能力比$,所以我放棄左冇再問.
計續排返政府S位,仔仔就讀主流N班.

babycat9001 發表於 14-1-17 16:34
請問是頭一輪自行選校入到,定係在第二輪大秋獎時入到區內出名小學呢?
請問讀完I位,張K3既成績表有冇同平常 ...
(1)自行,因為我有20分(2)KG冇考試,所以冇成績表,就算有,KG都唔會有唔同,因為俾唔俾小學知係家長意願
(3)小學知,仲好幫忙

回覆:馬騮仔 的帖子

我個仔都係讀特殊小二,校長講過好多次,近10年真係冇乜見過有人由特殊小學轉返出去主流小學,相反由主流小學轉入特殊就年年都有2-3個,通常都係響3年班搞唔掂而返轉頭的。。。但其實咁樣已經浪費左3年時間,有D仲係情緒行出為出左事,返到特殊都仲用時間再糾正,side唒D時間!

我本身係響主流小學做輔導的,主力負責有自閉的學生,眼見學生中能跟得上主流的,一般都是自閉徵狀不明顕、智能正常、情緒穩定及學習及理解能力較高,這樣才可以足以應付主流小學的生活;但值得一說的是,主流學校課程由4年級開始就會多了抽象課題,所以對他們就更辛苦了。

在我校亦有些論盡的自閉學生,他們自閉徵狀很明顕,很固執甚至古怪、情緒不穩定、專注力低以及智能不是正常,那就在校內產生很多問題,而且在成績更加是追不上。

所以選校前應該了解自己小朋友的長遠能力才決定,不要因為特殊而過唔倒自己,要看小朋友自己的需要是什麼。

還有多得怪獸家長們的一句「贏在起跑線」,而家普通學校嘅課程都越來越深,對一般能力較弱嘅學生來說都已經很辛苦,何況是有特殊需要,智能不正常的孩子呢。