用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 王錦輝中小學交流區
go

王錦輝中小學交流區   [複製鏈接]

由創校至今, 第一界由grade one 直升上中學的學生,不知不覺間,今年已中二了。
各位由grade one 讀起的家長,你們覺得這中學現在的情況如何?你們覺得滿意嗎?符合你們的期望嗎?

請問日常功課多不多?學校是否越來越谷成績?

我對這學校很有興趣,很想了解各位真正用家對這校的評價,請各位家長分享一下,感謝。
   19    0    0    0

回覆:王錦輝中小學交流區

我都諗住apply 呢間,約咗18/1 interview .

回覆 KeiKeimom 的帖子

你好,KeiKeimon.  真的好,終於有黃錦輝的家長上來, 其實我都好想知黃錦輝中學其實是好定唔好?  坊間對於中學的評價大部份都是負面的,說公開考試成績不好,校風不好等等。 連我家人都說聽人講大部份畢業生都拿不到JUPAS OFFER。
但我參觀完此校和聽完S1 SEMINAR 之後,又覺得感覺幾好,地方大,設施好,唔通是校長的美化做得好?????

最奇怪的是有很多家長對黃錦輝小學的評價都話不錯,但對中學就有保留,最後他們又是選擇直升上中學,那麼為何不去其他中學讀呢?

老實說,陳校長係S1 SEMINAR真的沒有公開近兩年的DSE成績,只是說他們學校比全港的平均數好。

一路以來,都沒有很多黃錦輝的家長上BK討論,實在所知並不是很多。希望 KeiKeimon 能幫助解答。謝謝!

Ben2004  王錦輝從外面收回來的學生banding我沒有資料, 估計以Band 2居多. 在沙田區, 培基比王錦輝受歡迎. 據說培基的收生, 以Band1尾到Band2為主.  發表於 14-1-4 10:12
KeiKeimom  謝謝Ben2004的資料,不知他外面收回來的學生是什麼banding多呢?  發表於 14-1-3 11:26
Ben2004  黃錦輝是一條龍中小學, 小學是不參加全港升中派位.  所以, 學生一般都會原校升中.  想轉其他政府津貼中學或官立中學是比較困難, 其他直資中學除外.  發表於 14-1-3 00:28

lu-ka 發表於 14-1-2 14:08
我都諗住apply 呢間,約咗18/1 interview .
咁快知有interview?上網公佈定收信呀?

回覆:IWAN 的帖子

即時apply 時,即時約日子

lu-ka 發表於 14-1-2 22:35
即時apply 時,即時約日子
唔係播,張紙係寫:面試日期及通知在一月八日經郵件通知家長或於同一下午一時後學校網頁公佈。而有名的學生在1月18日第一輪面試,你們看多次~

lu-ka 發表於 14-1-2 14:08
請問點解你會選擇這間學校呢?

IWAN 發表於 14-1-2 22:50
唔係播,張紙係寫:面試日期及通知在一月八日經郵件通知家長或於同一下午一時後學校網頁公佈。而有名的學生 ...
請問你為何選擇這間學校?

polo819 發表於 14-1-2 16:42

你好,KeiKeimon.  真的好,終於有黃錦輝的家長上來, 其實我都好想知黃錦輝中學其 ...
polo819, 我也聽到這學校好壞參半,但感覺它有浸大這強勁後盾作支援,應該不錯吧?
一直以來,坊間說DSE成績麻麻,但由於這倆年考生都不是由小一培訓出來,所以學校的實力應未能反映出來。

因此,我希望有已直升上中學的用家家長來分享一下,謝謝。

其實我選呢間學校原因係相對地比其學校少壓力,有多元化教學,雖然我沒有參加過佢地開放日,但學校facilities 同教學模式總比傳統學校優質。但我也考慮到小朋友未必入到本地大學,所以係選校時會比較多選擇,我只想我小朋友讀書開心,有優質教育同埋唔好學壞,我心滿意足了!

回覆:IWAN 的帖子

係喎! 你啱,可能當時太迷茫令我誤會咗。咁都冇辦法,唯有等……

KeiKeimom 發表於 14-1-2 23:20
請問你為何選擇這間學校?
原因係相對地比其學校少壓力,有多元化教學,學校facilities 同教學模式總比傳統學校優質,我只想我小朋友讀書開心,有優質教育同埋唔好學壞,我心滿意足了.
我小朋友比較動. 愛思想.不可讀死書.讀死書---會令他缺乏興趣.
多元化---可以增加興趣和易入腦易明白.

我都是和你們一樣, 只想女兒讀得開心.  全因女兒在傳統的小學就讀, 學校只着重成績, 甚少家校溝通.  小朋友的自主判斷思維往往會被忽略, 很少給學生表達自己意見 。   久而久之,女兒變得沉默內向,問她甚麼都會說無所謂。 所以真的很想找一間學校能給她多點正能量, 多些關懷,少些責備,令她回復以往的自信心。

lu-ka 發表於 14-1-3 00:11
其實我選呢間學校原因係相對地比其學校少壓力,有多元化教學,雖然我沒有參加過佢地開放日,但學校faciliti ...
我聽聞頗多這中學的家長都不打算孩子考DSE, 改為送孩子到外國留學,你也是這樣想嗎?
若我沒有打算孩子到外地升學,是否不應該選這中學呢?

polo819 發表於 14-1-3 09:36
我都是和你們一樣, 只想女兒讀得開心.  全因女兒在傳統的小學就讀, 學校只着重成績, 甚少家校溝通.  小朋友 ...
我也很想孩子在一間關愛的學校讀書,不過就是擔心這校太寬鬆,學術水平不夠,到時大學入不到, 我又沒錢送他去外國讀,到時高不成,地不就,所以很頭痛呢!

其實這學校難不難考入的呢?
去年幾多人爭幾多個位?

不知校風如何?學生乖不乖呢?
用家家長你們滿意嗎?

我只係心想要小朋友讀得輕鬆冇壓力,好自然唔會抗拒返學,係學習中成長,並不是死記,為考試而考試。我小朋友係北區中上既小學讀書,但因為要應付呈分試,佢好辛苦,一日十幾樣功課,又要補習,佢想學書法都冇時間,只有星期日上午可以俾佢玩佢最愛既欖球,但到下午,佢又要返英文班,佢好冇心機,又唔想返學,咁辛苦都唔知做咩。我本人都唔鐘意讀書,好明白佢心情,所以如果有得揀,我會比佢讀得開心,有興趣返學,可以做到佢想做既野,上唔上到大學係其次。當然我地都會諗過佢出國讀書,係國外溝通唔係問題 (因為佢平時都會同佢教練同波友用英文溝通), 只怕佢學壞。我打聽過呢間學校校風都ok,有一次特意去果边睇,發現小朋友都好乖,唔會走嚟走去,大大聲講野,我對我小朋友品行上要求好高,成績唔好唔緊要,但做人要有良好品德,別人先會尊重自己,自己亦要尊重別人。

sze0203    發表於 14-2-12 14:08

lu-ka 發表於 14-1-3 12:10
我只係心想要小朋友讀得輕鬆冇壓力,好自然唔會抗拒返學,係學習中成長,並不是死記,為考試而考試。我小朋 ...

《我對我小朋友品行上要求好高,成績唔好唔緊要,但做人要有良好品德,別人先會尊重自己,自己亦要尊重別人。》

非常同意你這點, 品行比成績重要,你既然會考慮送孩子到外國升學,這學校應該幾適合你孩子,希望你孩子面試成功。

其實我早在12月中已問過類似的問題(在升中派位-全港中學排位)那邊POST,但都無人答到,連KHAMAMA都無答   

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1&page=29
唔通真係無人知?
‹ 上一主題|下一主題