用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 王錦輝中小學交流區
樓主: KeiKeimom
go

王錦輝中小學交流區   [複製鏈接]

我係用家,WKF學生中文程度的確係差D,學校以英文為主,好多學生一早已經預咗去外國升學,家長會上我聽老師講,學校而家請緊另一批老師,預備出年開IGCSE班,比學生多個個選擇,IGCSE中文科淺好多,認受性又高過DSE,去外國升學容易D,香港政府又承認,唔使考DSE死亡之巻,希望殺出條新路!

Trilextea 發表於 14-3-25 11:21
我係用家,WKF學生中文程度的確係差D,學校以英文為主,好多學生一早已經預咗去外國升學,家長會上我聽老師講, ...
多謝分享。  請問WKF 的學生是否英文和普通話較強呢?
功課多嗎? 是否很多project 做?  女兒不是WKF  的小學生,由傳統小學入讀,希望她可以跟得到。

至於IGCSE, 2nd in 時老師有提及, 如希望子女到外國升學,這真是不錯的選擇

kiki162613  功課吾多, 其中一個學期系會主力比你做project既  發表於 14-3-26 02:04

純個人觀察,WKF英文較出面強,普通話好一般,唔係好注重國語并音,的確Project較多,反而功課少,如小朋友喜歡看書,又多其他活動,例如學琴, WKF模式可配合,平時學校又會鼓勵學生看音樂會,藝術節,然後交報告加分,所以跟傳統學校唔同,音樂好的可以去奥地利交流,英文唔好學校安排去澳州home stay兩個禮拜學英文,我想講的係睇功課比其他學校少,有家長會覺得唔安樂但活動教學又令到學生眼界大開,學咗一D你唔可以用分數去衡量既野!
IGCSE入本地大學都可以,兩條隊,唔使同DSE學生掙。

Trilextea 發表於 14-3-25 15:03
純個人觀察,WKF英文較出面強,普通話好一般,唔係好注重國語并音,的確Project較多,反而功課少,如小朋友喜歡看 ...

很欣賞你這句"活動教學又令到學生眼界大開,學咗一D你唔可以用分數去衡量既野!"  ,知道WKF 很注重海外學生交流活動(如世界學堂聯盟),擴闊學生的視野,這點我是很認同的,學生所見的人和事,我相信一定很豐富。

但我以為普通話都應該不錯,因G9 要考港澳地區普通話水平測試⋯⋯  

回覆 KeiKeimom 的帖子

KiKi162613:
WKF是不多功課的, 比起其他學校佢算小

Dear KiKI162613,

請問你是指小學還是中學比起其他學校功課算少呢?

回覆 polo819 的帖子

Their English is good but not Chinese la....................The passing rate of Chinese is very low ga while English is good...Maths and Science are good too

jasonjaijai 發表於 14-4-7 00:08

Their English is good but not Chinese la....................The passing rate of ...

Are you a parent of WKF?  You say that the passing rate of Chinese is very low but English and Maths are having good results.  Would you mind sharing us some more solid figures for our reference please?  Thanks a lot.

大家意向如何?
選DSE 條路定係 IGCSE ?

jasonjaijai 發表於 14-4-7 00:08

Their English is good but not Chinese la....................The passing rate of ...
Sorry,  I dont think so.  
a :hammer: :yawn:

吾好意思請問什麼是IGCSE?

請問中學部家長,現時滿意中學部各項發展嗎?

回覆 sze0203 的帖子

我自己覺得唔錯, 女兒是G.7 才讀WKF, 起初覺得放棄自己直屬band one 中學, 曾經掙扎過, 好似好傻。 但讀了3個月, 女兒真的愛上了。  學校很多不同活動給學生參予, 有些活動對於我們這些讀傳統的小學來的學生實在是覺得新奇。  如有不同的訓練營, student exchange programme, 出席南京水源研討會, 制作紙panda等等, 12月還有些同學去瑞士和德國呢。  WKF很多海外機會交流,學生有很多發揮機會, 學多一些課堂學不到的東西。  不過唔好認為學校無功課, 他的功課, quiz 比我大女兒(傳統中學)還多,不過尚可應付。  雖然多活動, 雜費唔多, 還可以說是幾平。
如果你小朋友是活動型, 喜歡多些活動, 不是死讀書, 我想WKF 是不錯的選擇。 希望可以幫到你啦!

polo819 發表於 14-12-1 22:06

我自己覺得唔錯, 女兒是G.7 才讀WKF, 起初覺得放棄自己直屬band one 中學, 曾經掙 ...

多謝你的回覆!我大女現讀G1,細女亦有幸成為下年G1學生!從大女的學習態度及課程內容我深信小學沒選錯了!只是希望了解中學部更多!我們一家都是愛活動教學,亦樂於搜集大量資料for 各項presentation. (G1功課已比以前多了而且大量英文作文)能否勝任dse成績我不太乎因為香港教育朝令夕改!最緊要校風良好又可擴闊眼界^^ 真心希望中學部可以越做越出色!我同丈夫都傾過,就算小朋友的成績係可以入讀其他BAND 1中學,只要佢地開心又學到野,都希望繼續留守WKF 爭取好成績! 這是我們飲水思源的希冀^^

polo819 發表於 14-12-1 22:06

我自己覺得唔錯, 女兒是G.7 才讀WKF, 起初覺得放棄自己直屬band one 中學, 曾經掙 ...
我諗QUIZ 多的原因係因為WKF 重視持續評估多於只看考試表現,小學部的功課及QUIZ 都比我想像中多,尤其數學科,但默書真的少之又少,不填鴨死背!不過我知去到某些階段,背讀課文去應該公開考試亦都係必然的事,所以都希望更高年級的同學仔可以比多些意見,感謝!

王錦輝係英文教學,連數學都係用英文教,聽講小朋友私下溝通都要用英文講的,如果小朋友英文不太好,家裹都係用廣東話溝通,
入讀該校小一會唔會適應唔到?上堂咪唔知老師講咩?就連數學都變左唔明?
有無用家有此情況?

pipip929  他們平常大部分時間是用英文溝通   發表於 14-12-12 00:01
pipip929  會。入讀前小朋友英普要有一定水   發表於 14-12-11 23:58

引用:回覆+sze0203+的帖子 我自己覺得唔錯,+女

原帖由 polo819 於 14-12-01 發表

嘩,好多節目呀~ 聽到阿妹讀得開心,我都鄧係高興,果然冇揀錯。

lu-ka 發表於 14-12-3 16:51
嘩,好多節目呀~ 聽到阿妹讀得開心,我都鄧係高興,果然冇揀錯。
我喺度爬左文好耐^^結果你的小朋友有入讀WKF 嗎?

回覆:sze0203 的帖子

失敗咗呀。但我仔入咗羅中。

lu-ka 發表於 14-12-4 11:44
失敗咗呀。但我仔入咗羅中。
雖然唔知"羅中" 是什麼學校,但都恭喜你入到理想的學校 從字裡行間可以感受到你能將心彼己為小朋友著想,祝願你的小朋友學業更上一層樓^^ (我是九龍人,王錦輝又係一條龍,依家只想留守王錦輝為學校的中學部爭取更好成績,所以無留意其他中學了,SORRY^^)

回覆:sze0203 的帖子

係羅定邦呀,賣下廣告先 佢好開心入到因為係佢第一志願。初初會擔心呢間學校太自由會令佢品行變差,但家長日老師比我comment 係非常好,品行係班內都係好好,而且又係班長又肯幫人,我聽1直係好開心,佢一直都keep 到,冇咩變,對我嚟講品行比成績還重要啊~

sze0203    發表於 14-12-4 14:10
‹ 上一主題|下一主題