用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 王錦輝中小學交流區
樓主: KeiKeimom
go

王錦輝中小學交流區  

引用:The+letter+typed+on+28th+jan+,+should+be

原帖由 polo819 於 14-02-06 發表
The letter typed on 28th jan , should be sent out thereafter.
Oh! 咁即係挑戰失敗!  你同小朋友都要加油!

lu-ka 發表於 14-2-6 09:30
Oh! 咁即係挑戰失敗!  你同小朋友都要加油!
謝謝, 還有培橋在2月22日, 要是加油呀!

培僑都係抱住一試心態, 因為學位少, 同王錦光輝一樣...機會好微.......

有時上唻BK 睇留言,真係要先清楚自己的方向,否則會有好多困惑@@

先申報,我大女係WKF 今年九月的G1生,個性自發不愛壓力,英文良好但又未至於頂級(因我沒有讓佢補習或變成十項全能),我的教育概念同lu-ka一樣,所以什麼神校名校都唔係我杯荼。除左上BK 搵學校資料,聽學校講座,詢問沙田區朋友意見,我亦向正在就讀WKF 小/中學部的朋友查詢。

其中一個朋友,大女由G1至現在G7, 細仔由G1-G2,兩位仍然就讀中。朋友大大女性格內向自發性強,當年屬於叩門至八月才有機會入讀WKF;幸運地在校一直遇上好老師,可以發展大女的繪畫才能,大女亦有多次機會參與公開畫展展示個人作品,升上中學部後暫時一切順利;細仔性格好動俏皮,常欠交功課令朋友感到難教,認為以細仔的性格在此校就讀可能太過寬鬆。最大的問題係佢的仔女中文科的確很弱,朋友話佢地經常唔合格~~所以我現在主力教導女兒中文(廣東話),希望可以平衡學校喺呢方面的不足之處。

另一位朋友,獨仔於傳統小學考入WKF 中學部,今年G8。獨仔本身英文了得,中文亦很差!朋友一早決定獨仔完成G12課程後離港升學。佢對學校極力推薦,認為學校有一套活學教法,增強獨仔自信,並會在沒有壓力下為獨仔申請多個公開考試並取得好成績!獨仔比小學時期更愉快上學!只是曾經一次行政方面的問題令呢位朋友與校方有爭執,但亦雨過天x。

再三追問朋友是否很多同學離校,朋友說常有因為大多數同學選擇到外國升學或有其他名校取錄插班。

再問住喺廣源村的一位親友對WKF學生的行為意見(街坊一定比傳聞更了解),佢仔仔本身有輕微閱讀障礙,很遲才培養英文學習,現升到沙田BAND 2學校。在五年前她曾經申請入讀WKF,在她眼中,WKF催俗,老師沒有愛心但學校行為良好,叫我要有心理準備。

除了以上理解經驗,當然亦有很多咨詢後的回覆;總括唻講,我覺得沒有最好的學校,只有睇家校及學生是否能三方配合,我希望自己在起步開始能夠適得其法。

csy_ma  聽說,小學部具有不錯中英文閱讀基礎的學生,縱是成績好的一批,都未打算在升中後跳船,這對中學來說無疑是個好消息  發表於 14-2-13 11:14
csy_ma  前兩年,聽說中學部老師流失率高,上層熱衷玩人事,我對WKF曾抱很大的懷疑。現時師資好像穩定一點?  發表於 14-2-13 11:12
csy_ma  我認識的那位,中文程度卻不錯,小三時已迷上馬翠籮的公主系列。我跟其家長,倒是因交換書本而認識的  發表於 14-2-13 11:08
csy_ma  我曾問一位EK家長為什麼揀WKF?她說,其女升小前性格內向怕羞,現已小四,因學校多作鼓勵(設每日定周發問獎?),性格變得主動開朗  發表於 14-2-13 11:06
csy_ma    發表於 14-2-13 11:04

上EK傾而感到困惑的原因,唔係因為唔接受多方面評論,只係香港家長普遍堅持傳統學校在先,XX VS WKF永遠係XX 首選^^ 小朋友讀到就試下谷先啦! 神校9X分都叫做中下游學生等等。。。我喺呢方面比較堅持!唔係受得補就要不停進補否則好易流鼻血架麻!讀到名校又唔代表一定出人頭地!出人頭地又唔代表心中富有!人生除左讀書還有太多事情需要學習及面對!品行好,懂得逆境求生對我唻講比較重要!

我親戚同前WKF 小學部羅校長係好朋友,羅校長去GOOD HOPE做課程顧問一年又走左去教育局做;又有老師話WKF 教書壓力大所以辭職;講真人望高處,邊度人工高咪去邊度囉!自己都唔會一世喺間公司打工吧!行政人事從來與教育不應相提並論,能否遇上好老師真係要講緣份!

中文弱可能不是全因學校教學問題,不過知道WKF 係英普教學,自己希望喺廣東話方面出一分力!^^

csy_ma: 多謝你咁多的點評^^

sze0203 發表於 14-2-13 11:57
上EK傾而感到困惑的原因,唔係因為唔接受多方面評論,只係香港家長普遍堅持傳統學校在先,XX VS WKF永遠係X ...
Total agree! 估唔到你同我想法差唔多一樣, 現今香港成日講讀書不是求分數, 如明眼人一睇就知, 現在教學制度全因為分數而起, 有啲學校如學生分數不達標便叫家長考慮轉校, 而一些分數稍遜又會被老師忽略.... 全因現今制度壓力問題, 避都避唔到... 我跟我先生一早已講好, 如找到直資學校, 我地一定放棄派位, 原因係無論小學及中學都避不過求學只是求分數制度...  多元化, 活動教學, 可今我小朋友重拾興趣返學, 大家記唔記得, 當你小朋友返幼稚園時, 佢地每日返學都好開心, 返嚟同你講同學仔点点点,... 小朋友同家長毫冇壓力...  雖然, 依加係上中學, 但我都想我小朋友可以每開開心心返學, 愉快學習.....

坦白講, 我係傅統教學上我係失敗者, 不能拼博到最後一刻, 中途離場, 有時真係想, 如有足夠能力下, 好讓我小朋友接受國際教育, 我相信佢會真正會享受讀書學習的樂趣 . 我有一朋友的兒子在國際學校讀書, 係新年前問佢放假功課多唔多, 佢答我不多, 每科一樣, 但有1-2樣要有2000字以上, 坦白講, 如對我小朋友嚟講真係嚇到眼都突埋, 2000字喎... 但佢好樂意做, 同我講全部一早做完... 天呀, 如我小朋友能好似佢咁, 真係還得神落.......

csy_ma  不過,聽講培書自換校長都多咗好多功課,而家既功課量都唔少得過傳統小學幾多。冇法啦,市場需要嘛。家長要行另類既話,可能自己會辛苦好多  發表於 14-2-13 14:20
csy_ma  識小友在培書小學部畢業,中文睇晒金庸,英文睇全套年輕人既屠龍小說(唔記得個名,在書局常銷既),中學去到曾記亦輕鬆應付……  發表於 14-2-13 14:17

各位家長,你們好!
我同部份家長一樣,覺得WKF應是一間不錯的學校(校風好),但由於學校未有透路DSE的成績,又害怕日後真的上不到大學。雖然話入大學並不代表將來一定好,但如未能入大學,咪令人更迷茫。我小朋友成績並不是很好的人,屬B2頭,B1尾個類,但要人催谷先肯讀書,所以唔知WKF會否太輕鬆,令佢變得越來越懶散,宜家都唔知點選擇。
請問福建中學(觀塘)、顏保領、李國寶、王錦輝,你們可否俾D意見 (論排名及校風),謝謝!(急)

kinmammy 發表於 14-3-14 15:38
各位家長,你們好!
我同部份家長一樣,覺得WKF應是一間不錯的學校(校風好),但由於學校未有透路DSE的成績 ...
入大學是6年後的事, 況且就算比你讀到傳統名校都不是100%入大學, 因為香港的資助大學學額始終不夠, 想分一杯茶, 真的不是易事。   
其實你可根據你孩子的性格而決定,有些孩子是不適合在比較寬鬆的學校就讀, 有些反而在比較自由的學校能令他們發揮得更好。  

我女女都註冊了WKF, 今年的G7 生。 DSE 的入學率不是我最考慮的原因, 反而想找一間學校能令她感受愛, 令她重拾自信心, 我已很滿足。

KeiKeimom  WKF這學校應該是不錯的,祝你孩子中學生活愉快  發表於 14-3-16 13:51

引用:Quote:kinmammy+發表於+14-3-14+15:38+各位

原帖由 polo819 於 14-03-16 發表
入大學是6年後的事, 況且就算比你讀到傳統名校都不是100%入大學, 因為香港的資助大學學額始終不夠, 想分 ...
同意。令孩子係學習上更有自信,更多發揮是重點啊!上唔上到大學是其次。

polo819 發表於 14-3-16 10:44
入大學是6年後的事, 況且就算比你讀到傳統名校都不是100%入大學, 因為香港的資助大學學額始終不夠, 想分 ...
KeiKeimon, 你不是都係WKF 的家長嗎?

KeiKeimom  是的。我曾經考慮在WKF升中,所以開post問現任中學的家長對學校感覺如何作為參考  發表於 14-3-16 16:17

polo819 發表於 14-3-16 13:59
KeiKeimon, 你不是都係WKF 的家長嗎?
那你現在呢? 可否分享下, 我真的好想知

回覆 polo819 的帖子

我有嘗試考其他直資中學,現在已有其他學校的offer,所以應該不會在wkf 升中了

回覆 KeiKeimom 的帖子

Hi, please. Check pm..  

多謝各位的意見
你們講得對!要讓小朋友有自信心才是最重要。
由於我的小朋友比較心散,唔知WKF是否一間比較寬鬆的學校?
另KeiKeimom 可否透路你Accept了那一間的offer?

kinmammy 發表於 14-3-16 21:13
多謝各位的意見
你們講得對!要讓小朋友有自信心才是最重要。
由於我的小朋友比較心散,唔知WKF ...

wkf中學聽聞功課很多,一點也不輕鬆,有些由小學剛升上中一的學生試過做功課做到喊呢!

kiki162613  WKF是不多功課的, 比起其他學校佢算小  發表於 14-3-26 02:03

引用:Quote:kinmammy+發表於+14-3-16+21:13+多謝

原帖由 KeiKeimom 於 14-03-17 發表
wkf中學聽聞功課很多,一點也不輕鬆,有些由小學剛升上中一的學生試過做功課做到喊呢!
...
唔係化? 做到喊?

lu-ka 發表於 14-3-17 09:17
唔係化? 做到喊?
係呀! 我兒有些同學的哥哥姐姐已升中,由於小學功課比較輕鬆,所以初初升中可能有些不習慣,不過他們很快也適應了

KeiKeimom 發表於 14-3-17 09:23
係呀! 我兒有些同學的哥哥姐姐已升中,由於小學功課比較輕鬆,所以初初升中可能有些不習慣,不過他們很快 ...

我想因為學校都想提升banding, 始終都是要考dse.   

聽說會超多project做, 有些自己做, 有些一group做.  

回覆:王錦輝中小學交流區

我估傳統學校升上去可能會較易適應,或者認為少功課,因本身係小學時已有好多功課,雙對地覺得冇咁多。但如在wkf直升的話,本身小學時已少功課,升中後自然覺得功課煩多……

其實WKF是否屬Band2頭的學校?
另想請問有沒有家長知道WKF校巴的申請事宜?究竟是自己聯絡供應商或學校代辦?有沒有家長有校巴供應商聯絡電話?謝謝!