用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學幾問,急問!
樓主: soysso
go

英國升學幾問,急問!

smallfoothk 發表於 14-1-7 17:41
考試呀咁就好好去考,中2時曾被學校記大過,會否影響英國中學取錄機會?有機會,如申請的學校要 ...
我打算去newcastle讀,請問有咩野好學校?成績唔使太好

引用:Quote:smallfoothk+發表於+14-1-7+17:41+考

原帖由 soysso 於 14-01-07 發表
我打算去newcastle讀,請問有咩野好學校?成績唔使太好
小朋友!無𠺢,所有英國D學校好鬼嚴、又悶,完全唔適合你呀!

加上你比人記過"過",比人blacklist 硬啦!D學校會問你現在的學校攞reference,邊有學校收你?收你之前又要考好鬼認真嘅入學試,為乜呢!重有,樣樣比人管,無論boarding 定host family,你都唔可以自由自在打機,溝女!又要努力讀書,入U又要考數個公開試,你能pass 嗎?臨尾比人踢出校就邊到都唔洗去啦!又無面,去英國一定唔可以"hea"讀。

你不如留港算!去英國唔少錢𠺢,你留番留學D銭慢慢洗好過啦。或自己早D賺錢,到時大洗特洗,千祈唔好洗屋企咁無"吉屎"。有本事在港溝鬼妺都得啦!

你話你英文比中文好,不如寫篇文比呢度D Uncle auntie 見識吓啦!其實你幾大呀?打算報讀中幾?而家在邊區名校學習呢?

引用:Quote:原帖由+soysso+於+14-01-07+發表我打

原帖由 mummy911 於 14-01-07 發表
小朋友!無𠺢,所有英國D學校好鬼嚴、又悶,完全唔適合你呀!

加上你比人記過"過",比人blacklist  ...
嘩,你都幾向我淋冷水喎,我去英國就係要訓練下自己自律呀。香港好唔開心呀,又要學中文。所以先去英國居住

要訓練下自己自律呀不用去外國,浪子回頭金...之前2個舊同學3個大過,學校say bye bye,1個由低起來現是督察police,另一個為人師表,現是訓導主任.....(把誤交損友的孩子放洋 )我之前一個舊post,合你一看

引用:Quote:原帖由+mummy911+於+14-01-07+發表小

嘩,你都幾向我淋冷水喎,我去英國就係要訓練下自己自律呀。香港好唔開心呀,又要學中文。所以先去英國居住

...
點解你覺得你去英國會開心過在香港?英國冬天2 - 3:00pm 就天黑,日短夜長,又凍又落雪,又落雨又濕,你覺得好過引?香港D家長選英國係因為佢夠嚴,教學方法同香港相似,試問邊啱你?你要百分百自由嘛!

引用:Quote:原帖由+mummy911+於+14-01-07+發表小

...
去外國讀書要申請visa 𠺢,唔係你話去就去。無學校收你又點走?就算有學校收,都要有人做你監䕶人先得。讀書要用好多錢𠺢!

點解你覺得英國適合你?你去過英國未?冬天 2 - 3:00pm 就天黑,又濕又凍又黑,你知唔知𠺢,小朋友!點解你一定要去英國?香港D家長鍾意佢係因為英國夠嚴 (如9:00pm 要瞓,日日要自修2個鈡,唔可以自己出街wet),教學方法似香港,學校可好好管教學生,這種生活真的是你所需嗎?

mummy911 發表於 14-1-7 23:47
去外國讀書要申請visa 𠺢,唔係你話去就去。無學校收你又點走?就算有學校收,都要有人做你監䕶人先 ...
真係比你嚇到驚驚地,不過好多人過到去都好似好開心架喎

英國越上越快 就天黑,商店close 1700,假日只有去劇院,冇bar冇club冇開24小時店,宿舍冇上網冇wifi,日短夜長,又凍又落雪,又落雨又濕,幫你清心寡慾

引用:Quote:mummy911+發表於+14-1-7+23:47+去外

原帖由 soysso 於 14-01-08 發表
真係比你嚇到驚驚地,不過好多人過到去都好似好開心架喎
人吔真心去讀書,滆入英國,目標係Oxford, Cambridge 呢D一等一嘅學校,個個希望做E生,律師,有呢D 嚴嘅管教方法又如何?

你呢?要賭波"賺錢", 支持心愛嘅球隊,溝女,打機,"學自律"?! 去英國不是為呢D嘢。

你究竟有冇睇D post 點覆你,,如#60,"如能入到你覟讀學校,請報知,叫朋友的女孩不要入讀".  十個 like . 有D發覺你問題不在學業上,不打算再回復你,廿個like.

你又有冇睇其他post, eg Cardiff sixth form info, A-level 無3a 學校點做?

呢道D人係真心讀書,有目標,有理想。目標達到,入到自己心想既學校,安慰。入讀到自己想既科, 䦕心。仔女生性,開心。有D父母甚至成為陪讀媽媽,偉大!

英國在北半球,冬天日短夜長有乜出奇,我講嘅係事實,唔係嚇你。有心讀書既人,日短夜長又如何?打風落雨會考唔到自己既水準?

如此可見,英國邊適合你。小朋友,留在香港學"自律" 費用係全免。有心學,邊度都得。唔好再比 excuse 自己話"衝出香港先有明天"!李生都唔係留學生亦能成香港一等一既首富!

如果你老豆係李生,楊生、何生,呢D富豪級,錢可任花,可作別論。去邊學乜都得!日日坐飛機=私家車,去邊度邊度食個lunch, 去邊度邊度shopping.

感謝你嘅出現令我見到BK 嘅父母係幾有心,無私付出。原來我地D小朋友係幾乖巧, 無令父母擔心!呢畢兒女債原來一D都唔貴!感恩萬分!

引用:英國越上越快+就天黑,商店close+1700,假日

原帖由 smallfoothk 於 14-01-08 發表
英國越上越快 就天黑,商店close 1700,假日只有去劇院,冇bar冇club冇開24小時店,宿舍冇上網冇wifi,日短夜長 ...

mummy911 發表於 14-1-8 08:41
人吔真心去讀書,滆入英國,目標係Oxford, Cambridge 呢D一等一嘅學校,個個希望做E生,律師,有呢D 嚴嘅管 ...
冇上網吾系掛?其實仲有一個目的,就係希望做多D運動,踢多D波

引用:Quote:mummy911+發表於+14-1-8+08:41+人吔

冇上網吾系掛?其實仲有一個目的,就係希望做多D運動,踢多D波
英國有草場,點都好過係香港踢

引用:Quote:原帖由+soysso+於+14-01-08+發表冇上

要是踢波呀,去大陸踢囉,消費低,又近。唔洗飛,其後重有24 小時娛樂。外國生活,早睡早起,健康無比,又要苦讀,無一個point 適合你!

mummy911 發表於 14-1-8 12:50
要是踢波呀,去大陸踢囉,消費低,又近。唔洗飛,其後重有24 小時娛樂。外國生活,早睡早起,健康無比,又 ...

唔敢番大陸喎,大陸踢波好咩?好似好低質喎

引用:+本帖最後由+soysso+於+14-1-8+13:29+編輯+

佢地唔低又點顯得你高?

你同鬼仔一齊又點可以高過人地呀?由內至外都同人欠好多個馬位啦,係嗎、小朋友!

mummy911 發表於 14-1-8 13:55
佢地唔低又點顯得你高?

你同鬼仔一齊又點可以高過人地呀?由內至外都同人欠好多個馬位啦,係嗎、小朋友! ...

你講野好串下喎,你咩野料先?使唔使下下咁講野呀?

soysso 發表於 14-1-8 11:55
我已經忍左好耐唔想回覆,但真係忍唔住,英國冇錯有草場,仲好靚,任何一個學校球場都比大球場好,不過問題係好多時唔夠人,係香港係人等埸,呢度係埸等人,因為少人踢,所以啲草咁靚,啲人去哂邊?打rugby,英國私校打rugby多,好少踢波。學校好多時唔係你想像中咁自由,有好多規矩,平日多數冇得踢。另外天氣好凍,就算有得踢都踢得好辛苦。
同樣地,你想像英國留學好好,好多在香港遇到的問題到左英國後可以解決,但我睇好多人際關係、學業等問題,其實都是個人的問題,人的心態沒有改變,即使去到那一地方留學,都會遇到同一問題。

skIII 發表於 14-1-8 17:47
我已經忍左好耐唔想回覆,但真係忍唔住,英國冇錯有草場,仲好靚,任何一個學校球場都比大球場好,不過問題 ...
有冇學校可以日日放完學踢波?

soysso 發表於 14-1-8 18:54
有冇學校可以日日放完學踢波?
香港有,英國相信冇,因為呢度(英國)3點半至4點放學,但4點零就天黑,學生放左學急急腳走或者練RUGBY,宿生要入圖書館溫書,唔准四圍去踢波。

相反香港放左學,學生好自由,但英國唔係咁,天黑加上交通唔方便,學生放左學真係冇乜好做。

skIII 發表於 14-1-8 20:48
香港有,英國相信冇,因為呢度(英國)3點半至4點放學,但4點零就天黑,學生放左學急急腳走或者練RUGBY,宿生 ...
我仲以為足球先係英國第一運動tim.如果入左學校足球隊咁咪可以日日踢?