用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS Vs SFA
樓主: conniesze
go

APS Vs SFA  

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-01-05+發表

我相信APS,SFA 都各有叻人入到 LS 的。
但我相信應該無人知道那間比較多人入到 LS 啊!

小曳人  你可能要去LS嗰邊問  發表於 14-1-5 22:16

回覆:APS Vs SFA

我仔仔有幸比APS收左,其實我沒太比較兩間,只知兩間都是好學校,兩間小朋友出黎都好叻。  兩間插班,都好多學校收

引用:我仔仔有幸比APS收左,其實我沒太比較兩間

原帖由 hknote 於 14-01-05 發表
我仔仔有幸比APS收左,其實我沒太比較兩間,只知兩間都是好學校,兩間小朋友出黎都好叻。  兩間插班,都好 ...
其實他們只是想比較

conniesze 發表於 14-1-5 22:12
我相信APS,SFA 都各有叻人入到 LS 的。
但我相信應該無人知道那間比較多人入到 LS 啊! ...
兩間幾多o力人插到人LS都好,都要自己個仔都喺禁o力先有用~

MrBeast    發表於 14-1-6 11:26
yuenkw    發表於 14-1-5 23:43

朋友大仔舊年在SFA畢業,成績好,自行入九華,現在是中一,三年前到朋友細女選小學,她竟不選SFA,她說SFA功課勁多,測驗勁多,個仔都讀得好辛苦,相對女兒能力不及哥哥強,所以,最終她都沒有讓細女讀SFA,
而我細仔當年都有幸獲SFA取錄,聽完她說其中的苦況,立時放棄SFA,而家細仔在另一私小就讀,讀得幾開心!
深信SFA是間好學校,但課程唔係個個頂得順!

引用:朋友大仔舊年在SFA畢業,成績好,自行入九

原帖由 chun媽 於 14-01-06 發表
朋友大仔舊年在SFA畢業,成績好,自行入九華,現在是中一,三年前到朋友細女選小學,她竟不選SFA,她說SFA功 ...
我係SFA小一用家,功課真係唔多(可能近年同以前有分別),但測驗考試默書就真係唔講得笑,仲要測驗都會計20%(以前的測驗聽聞係唔計分的),所以不能掉以輕心(但因唔多功課,所以又有時間比小朋友消化學到嘅野同温習,仲有時間睇課外書,而且考密d每次範圍也因此唔會太多)。初初第一個學期,大人同小朋友都係辛苦,但到宜家第二個學期,大人小朋友都完全無問題,適應晒,小朋友對聽日的測驗都無咩緊張了。我反而覺得咁樣對自己小朋友係好事(因我自己一早諗定自己小朋友都係走傳統路線,係想係香港一路讀書考公開試嘅方向,所以覺得比自己小朋友早d面對考試測驗都係好事)。所以最緊要係諗清楚家長同小朋友嘅目標同期望。

APS用家可否講多d 學校情况呀!
吾知小一普通話要求高嗎!
Thanks

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-01-05+發表無其

原帖由 Gerard 於 14-01-05 發表
只知臨尾操到筆試好勁
哈哈,这就是了~

longlokma 發表於 14-1-5 18:04
輸不輸,还要看能否在sfa取得全级首3名
其實, 真係考到sfa全級三名,到時唔係學校揀小朋友,係小朋友揀學校。

如撇除學術,請問那間學校的學生較乖巧有禮?聽聞SFA老師好惡,真的嗎?

小曳人  個別啦~唔惡點搞得掂45人呢?  發表於 14-1-6 17:24

引用:我識考1X個個已經比人話勁到癲,考頭幾名多

原帖由 Gerard 於 14-01-06 發表
我識考1X個個已經比人話勁到癲,考頭幾名多數係超人
其實……我见識过这校來的插班生,也認識正在这校上学的学生……发覺大家的幻想力是太豐富了……

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-01-06+發表我識

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-01-06+發表

我覺得小朋友多點鼓勵是好的,可能在你角度覺得普通,雖然我小朋友不是讀SFA 或喇記,也明白天外有天,人外 ...
其實有些人好多时把某些学校神化了,表現出色的学生许多时不只是靠学校教出來的…………真正有能力的学生無論来自哪一间学校也值得欣賞

Yanamami  Exactly~  發表於 14-1-6 17:26

引用:我識考1X個個已經比人話勁到癲,考頭幾名多

我識考1X個個已經比人話勁到癲,考頭幾名多數係超人
Don't over-worry!

longlokma 發表於 14-1-6 17:21
其實有些人好多时把某些学校神化了,表現出色的学生许多时不只是靠学校教出來的…………真正有能力的学生無 ...
點都好啦,標題講到明樓主想清楚aps 和 sfa 的情況。所有家長也只是把自已所知所聞真誠講出來。並沒有所謂神化不神化。咁我真係知道全級考得好前的sfa學生,佢自已可以決定想升邊間學校,咁我真係知道有律師醫生小時候係讀sfa的...你講得無錯,出色的學生並不是全靠學校,但起碼有一半如學習氣氛,老師教導等等都是有一定的功勞。你睇學校咁多年升中的表現就係鐵一般事實啦!唔通呢d實質証明都是神化??

我相信大家一定認同這兩間學校升中表現的,
亦是一間在家長心目中係3甲之選的。
所以選邊間都不成問題啊!