用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS Vs SFA
go

APS Vs SFA   [複製鏈接]

以學術,升中,校風,學生質素。誰較優勝呢!希望大家好好討論一下。
致現在都未有一個很好的分析結果。
好想大家分享一下自己的保貴意見啊!

karen55407  SFA  發表於 14-1-6 19:38
   15    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

APS升中較多直資;SFA升中較多津校 (好多係自行入,唔係抽獎)
APS重視音樂訓練,SFA都有音樂嘅課外活動,但相對就"流"好多,亦係自願性質
SFA俾人印象係好學術,就算最終讀band 2中學嘅學生,都勁過其他同學仔,學生底子好
相對,APS就又讀得,音樂又好,所以考直資容易d
校舍兩間都細,但SFA都叫有個戶外操場
相信兩間學校嘅校風同學生質素差唔多,入讀唔同學校,好睇家長意願,同埋是否認同學校教學理念
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

你列的4點都是不相伯仲,沒有哪一家較明顯優勝,建議可考慮一下以下因素:

宗教
主要教學語言
校網(如不用參加大抽獎可不考慮)

引用:你列的4點都是不相伯仲,沒有哪一家較明顯

原帖由 joannespapa 於 13-12-31 發表
你列的4點都是不相伯仲,沒有哪一家較明顯優勝,建議可考慮一下以下因素:

宗教
講起宗教,APS 宗教要考試計分,SFA 不用測考只計評時上課表演及功課

回覆:APS Vs SFA

點解APS較多直資而SFA較多自行津校?唔明!

又假設問一句,會否APS的成績(不計特異功能)其實不是咁top/band 1?

引用:Quote:原帖由+joannespapa+於+13-12-31+發

原帖由 cherry_bb 於 13-12-31 發表
講起宗教,APS 宗教要考試計分,SFA 不用測考只計評時上課表演及功課
宣小的聖經考試其實好輕鬆,不難取得滿分。

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-12-31+09:19+編

原帖由 小曳人 於 13-12-31 發表

APS升中較多直資;SFA升中較多津校 (好多係自行入,唔係抽獎 ...
请问如何得知是自行入?他們大部分填自行同大抽獎選不同学校?

多謝大家的意見。
有任何獨特的看法,都可以給大家分亨下

引用:點解APS較多直資而SFA較多自行津校?唔明!

原帖由 Irismammy 於 13-12-31 發表
點解APS較多直資而SFA較多自行津校?唔明!

又假設問一句,會否APS的成績(不計特異功能)其實不是咁top/b ...
宣小學生有多方面的特異功能,包括音樂,體育,辯論等,就算成績未達b1,直資也願意錄取有才能的同學,但事實上每年憑成績入讀b1的同學數量上比靠特異功能入的更多,體藝才能可算是錦上添花。

我投SFA一票

SFA

這兩間小學考試範圍都是課堂內有教的嗎? 會否有"教淺考深"的情況?

有沒有畢業生升上Band1中學的函接情況, 可否分享一下.  SFA的學術基礎穩紮一點, 是否都客易接上? APS的情況又如何?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ight=APS%2Bvs%2BSFA

http://www.edu-kingdom.com/searc ... mp;searchsubmit=yes

我投APS一票, 論地區同升中成績較優勝!  

引用:這兩間小學考試範圍都是課堂內有教的嗎?+會

原帖由 fguy 於 13-12-31 發表
這兩間小學考試範圍都是課堂內有教的嗎? 會否有"教淺考深"的情況?

有沒有畢業生升上Band1中學的函接情況,  ...
宣小除了時事常識外,都是考有教過的範圍,個人覺得試卷程度適中,絕少會出現大半班不合格或90幾分的情況。宣小學生學術基礎良好,升中函接方面問題不大,在5年班已開始有英文數練習,有助同學更快適應英中。

兩校是否都每科都會以成績排名次嗎? 或是只公佈每科頭三位或給予每科成績中位數作參考?

又可否提供一下每年測考的月份等, 謝謝!

引用:兩校是否都每科都會以成績排名次嗎?+或是只

原帖由 fguy 於 13-12-31 發表
兩校是否都每科都會以成績排名次嗎? 或是只公佈每科頭三位或給予每科成績中位數作參考?

又可否提供一下每 ...
宣小每年十一月,二月和六月考試,每班只會前10名的成績表上會有名次,不會公佈每科中位數,但家長可向老師查詢學生各科的表現和需改善之處。

rainbowcov  如果個個家長都問老師, 咁老師咪好唔得閒?  發表於 13-12-31 15:45

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 13-12-31 10:10
请问如何得知是自行入?他們大部分填自行同大抽獎選不同学校?

畢業生多數都派到網外學校,當然你可以話用住址報
但相信唔會年年都有十幾廿個男生住油尖旺又鍾情九華掛?!派香港島都多過10個
呢個純個人分析結論,假設讀私校嘅家長住址分佈兩間都唔差得幾遠,咁好明顯睇到兩間學校畢業生係有特定pattern揀學校嘅
而且,DSE狀元都出咗兩個,各名小都吸納不少SFA精英學生插班,足以証明SFA出品响學術上有一定實力,自行階段受歡迎係應該架!

其實好多人都會自行同大抽獎揀唔同學校
恐龍家

有冇諗過兩間嘅升中校網唔同,係咪都係考慮因素之一?

cwongkl  pls. check pm  發表於 14-1-3 13:27
‹ 上一主題|下一主題