用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好矛盾!!究竟食唔食藥好
go

[過動] 好矛盾!!究竟食唔食藥好 [複製鏈接]

5    0    0    0

回覆:babypetpet 的帖子

我囝以前飲加營素。holiday 可以食輕一點分量的藥,例如15mg or 10mg,定少少,但又不用好似返學咁專心。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

可以請醫生開營養補充劑,增加胃口。

引用:聽完你地講,我都決定放假照食藥,最多比少

以前醫生都有問我要唔要開胃藥,但我唔想囝囝食多一隻藥,所以婉拒了。早餐晚餐食多些豐富些,下午4點零藥散時會開始肚餓,先食茶點,晚飯後,又再食多餐宵夜囉。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

我地睇緊私家,是營養補充,不是藥。可以請醫生介紹,自己在藥房買!

回覆 pauline_c 的帖子

咁又未聽過喎,是甚麼來的?我不要囝囝食開胃藥 ,醫生就建議飲ensure這類營養飲品。

引用:回覆+pauline_c+的帖子 咁又未聽過喎,是

原帖由 lillymarie 於 13-12-30 發表

咁又未聽過喎,是甚麼來的?我不要囝囝食開胃藥 ,醫生就建議飲ensure這類營養飲品 ...
我們飲緊 Appeton mutivitamin lysine syrup, 你試吓搵吓,或者請醫生介紹。

tutik  請問那裏買到?問過好多藥房都揾唔到?  發表於 14-1-6 14:06

謝!原來是維他命補充劑。聽聞lysine可以提高免疫力。不過,我最想的是囝囝食多D,吸收多些蛋白質和能量。

引用:回覆+pauline_c+的帖子 謝!原來是維他命

原帖由 lillymarie 於 14-01-01 發表

謝!原來是維他命補充劑。聽聞lysine可以提高免疫力。不過,我最想的是囝囝食多D, ...
我個仔飲咗抵消專注藥副作用,胃口唔錯。

我仔仔(小四)由2013年1月開始吃10mg 4hr 每天吃二次, 由佢吃藥開始每日一杯兒童加營素,體重差不多沒升落32~33KG,加到8hr 20mg+4hr 10mg,午餐胃口差D,我會放學比佢吃個面包加杯奶,我地通常8:00~8:30吃晚餐,如見晚餐沒胃口,臨睡前會加多杯奶比佢,假期出街多數比一粒4hr 10mg ,在家如沒補習及要做功課全日都不吃會由佢做自由喜歡活動(上網平日只可上半小時,放假會比佢上1小時分上午下午各一次,佢會去砌模型(那時最安靜最乖),佢吾吃藥最難頂把口停不了,煩都煩死,有時真想殺死佢
我吃藥會選早餐後,下午吃完下午茶後,因為放學後吃的4Hr,我多數會3:30前比佢吃.到晚飯時就不會受藥品影響胃口,有時佢有活動放4:30,我就那天的4Hr不吃,但跟功課時就很勞氣
試過12hr成36mg影響胃口很差,體重於1星期下降1.2kg剛剛又未買到奶粉,及發現成效不是太理想,佢吃了好安靜(我感覺是呆)學習做事業反不理想,佢好似接收吾到D野,慢半拍,所以試左一星期就沒吃,體重於停吃12hr 改回8hr,再加上奶的幫助,又回覆33kg

開胃藥吾到最後一刻都吾想吃,第一都是藥(是制做的),及自己吃左半年吃到怕怕

把口唔停+手腳唔停,我都快要癲了。

我想問有冇人睇過以下醫生?
黃X光
林X鍵

我打去問, 黃醫生好貴不過好似好有經驗, 林醫生就似番市場價, 不過要等, 你地睇開咩醫生, 可不可以PM 我收費, 我想Book, 好難頂, 政府又有排.  
謝.

BeBe媽媽 發表於 14-1-2 20:46
把口唔停+手腳唔停,我都快要癲了。
好明白!! ><
食左乖左定左好多, 變左第2個人咁!!

回覆 BeBe媽媽 的帖子

我小朋友同你一樣口唔停,手腳唔停

‹ 上一主題|下一主題